WhatsApp is de gemakkelijkste manier om met familie, vrienden en collega’s in contact te blijven. Daarom is WhatsApp wereldwijd voor ruim een miljard dan ook de voorname manier van digitale communicatie.
Veel daarvan zullen vroeg of laat wel eens per ongeluk een bericht verwijderd hebben en niet weten hoe dit hersteld kan worden.
Gelukkig is dit vrij gemakkelijk te regelen met de herstelfunctie van WhatsApp op zowel iOS als ook Android. In dit artikel leggen we je meer uit over het herstellen van berichten op WhatsApp.
Inhoudsopgave
Manieren om berichten te verliezen
Er zijn meer oorzaken waarop je je bericht kan verliezen dan deze enkel zelf (per ongeluk) te verwijderen. Hieronder een korte opsomming:
- Telefoon hersteld naar fabrieksinstellingen waardoor alle data verloren is.
- Je hebt een nieuwe smartphone gekocht en WhatsApp op je oude telefoon verwijderd.
- Je hebt op ‘alle chats verwijderen’ gedrukt in de instellingen.
- Je smartphone is kapot, kwijt of gestolen.
Allereerst, voor je welke methode ook probeert, is het altijd het gemakkelijkste om je berichten te herstellen wanneer je back-ups maakt van je gesprekken en dan liefst met kortere interval. WhatsApp geeft hier verschillende mogelijkheden voor: Dagelijks, wekelijks, maandelijks en enkel wanneer je zelf op ‘back-up maken’ klikt.
Op iOS wordt het laatste back-up bewaard en op Android zelfs de laatste twee back-ups. Automatische back-ups zijn verreweg de eenvoudigste manier om je verloren gewaande berichten weer terug te krijgen.
Wat als de back-up functie uitgeschakeld is?
Ondanks dat de back-up functie weinig ruimte in beslag neemt (in een Cloud zelfs helemaal niets) zijn er toch veel mensen die deze functie niet gebruiken. Mensen die deze functie uit hebben staan zullen dan vaak ook denken dat er geen enkele mogelijkheid meer is om gesprekken of berichten te herstellen.
Dit is daarentegen toch niet helemaal het geval. Dit omdat WhatsApp standaard al een lokale kopie maakt van alle chats. Deze kopie wordt ’s nachts gemaakt en de bestanden worden een week lang op de telefoon bewaard.
Dit betekent dus dat je sowieso de mogelijkheid hebt om gesprekken die tot een week geleden gevoerd zijn te herstellen, ongeacht of je nu een back-up hebt lopen of niet. Voor gesprekken die langer dan een week geleden gevoerd zijn geweest is altijd een back-up nodig.
Back-up maken
Wanneer je zeker wil zijn dat je altijd je berichten terug kan halen moet je dus sowieso de back-up functie instellen. Dit doe je als volgt. Open WhatsApp, ga naar de instellingen, klik op chats en vervolgens op chat back-up. Hier kan je de frequentie instellen.
We raden aan dit ten minste op wekelijks te zetten omdat je alles daarvoor sowieso lokaal nog kan herstellen. Toch kan het absoluut geen kwaad om dagelijks de back-up van een update te laten voorzien. Voorts dien je nog in te loggen op het Google of Apple account waarop je de back-ups wil hebben staan.
Berichten van de Cloud back-up terughalen
Wanneer je dus per ongeluk een volledig gesprek verwijderd hebt kan je deze grotendeels vanuit de Cloud herstellen. Hetzelfde geldt wanneer je je telefoon verloren bent of simpelweg omdat je een nieuwe telefoon gekocht hebt en je oude gesprekken ook op de nieuwe telefoon wil hebben. Dit is dan hoe je te werk gaat.
- Deïnstalleer WhatsApp wanneer je berichten op dezelfde telefoon wil terughalen
- (Her)installeer WhatsApp indien nodig op je nieuwe telefoon
- Na het configureren van de app wordt een bericht getoond waarin gevraagd wordt om de berichten te herstellen. Deze back-up is afkomstig van Google Drive op Android telefoons of iCloud op iOS. Klik op ‘herstel’. Wanneer d
- Dit is alles wat gedaan hoeft te worden. Alle berichten die (per ongeluk) verwijderd of verloren zijn, zijn nu hersteld. Berichten die na het maken van de back-up verstuurd zijn kunnen op deze manier niet worden hersteld.
Gesprekken herstellen via de lokale back-up van Android
Een andere manier om verloren gesprekken te herstellen is om deze van de lokale back-up af te halen. Deze methode werkt enkel op Android. Wanneer je een iPhone hebt dan is er geen lokale back-ip aanwezig. Hieronder leggen we je uit hoe je op je Android telefoon berichten die tot een week oud zijn kan herstellen.
- Ga naar bestandsbeheer op je smartphone. Daar kies je WhatsApp en vervolgens de database map. Deze map bevat alle lokale back-ups.
- Selecteer het bestand dat ‘msgstore.db.crypt12’ heet en hernoem het naar ‘msgstore_backup.db.crypt12. Dit is het meest recente back-up bestand en je kan deze het best hernoemen om te voorkomen dat het bestand overschreven wordt. Mocht er toch iets mislopen dan kan je de bestandsnaam altijd nog de originele naam teruggeven.
- Er zijn in de map veel andere bestanden met het formaat ‘msgstore-YYYY-MM-DD.1.db.crypt12’. Dit zijn oudere back-ups. Kies de meest recente en noem die ‘msgstore.db.crypt12.
- Open nu de Google Drive op je telefoon. Ga in het menu en kies ‘Back-ups’. Daar verwijder je de back-up van WhatsApp. Hiermee forceer je de telefoon om de lokale back-up te gebruiken om te herstellen.
- Deïnstalleer WhatsApp en installeer het opnieuw. Na het instellen van de telefoon krijg je het bericht dat je de berichten via een lokale back-up kan herstellen omdat er geen back-up op de Cloud gevonden is.
- Druk op herstellen en al je verloren gesprekken tot een week geleden zijn weer terug.