Wie haalt dode dieren op?

Het is heel triest als je huisdier komt te overlijden – het is toch een onderdeel van het gezin. En wat gebeurt er eigenlijk met deze dieren als ze doodgaan? Wie moet je bellen om ze op te halen? En wat als je een dood dier vindt ergens in de natuur, of aan de kant van de weg? Deze dieren kunnen niet zomaar blijven liggen totdat ze vergaan, dus iemand ruimt ze op. Hier vertellen we je wie je kunt bellen als zoiets jou overkomt.

Wat te doen bij het overlijden van een huisdier?

Voor het ophalen van overleden huisdieren kun je altijd de dierenambulance bellen. Dit is vaak een lokale organisatie en is dus niet centraal geregeld. Goed om te weten; dit zijn vaak vrijwilligers die op schenkingen en donaties werken en daardoor iets duurder zijn dan andere oplossingen. De dierenambulance komt zo snel mogelijk om je overleden huisdier op te halen. De overleden dieren worden meestal verbrand. Je kunt natuurlijk ook kiezen om je huisdier zelf te begraven, bijvoorbeeld in je tuin. Weet wel dat het niet is toegestaan om huisdieren te begraven op openbare plekken.

De dierenambulance is er overigens niet alleen voor het ophalen van dode dieren, ze werken vaak samen met dierenartsen zodat ze zieke of gewonde dieren kunnen verzorgen. Mede daarom zijn donaties erg welkom, en niet alleen in de vorm van geld. Handdoeken, luiers en andere goederen zijn altijd welkom bij de dierenambulance!

Zie je een dood dier in de natuur?

Ook de dieren die je in de natuur vindt, of langs een weg, moeten worden opgeruimd. Als het gaat om kleine dieren, zoals bijvoorbeeld een vogel, egel of zwerfkat, dan kun je de milieuafdeling van je plaatselijke gemeente bellen. Deze zijn verantwoordelijk voor het schoonhouden van de stad en daarom ook voor het opruimen van dit soort dieren.

Als het gaat om een groot dier, zoals een koe, paard of schaap, dan dien je het normale nummer van de politie te bellen; 0900-8844. De politie gaat vervolgens in overleg over wat er moet gebeuren om het dode dier op te halen.

Wat vond je van dit artikel?

Hoe betrouwbaar is een IQ test?

Hoe open je een torrent bestand?