Welke farao liet de grootste piramide bouwen?

Wie aan Egypte denkt, zal al snel met zijn gedachten naar de Nijl gaan, de Rode Zee, farao’s, grote woestijnen, sfinxen en natuurlijk: piramides.

Uiteraard heeft het prachtige Egypte nog veel meer te bieden, zoals heerlijk eten, prachtige landschappen en flora en fauna, mooie steden en een bruisende cultuur.

Waarom je bij Egypte toch al snel aan piramides denkt, is uiteraard niet zomaar; het zijn immers prachtige, imponerende bouwwerken waar veel cultuur achter zit, en dan hebben we het nog niet eens over hun grootte.

De farao die de grootste piramide liet bouwen, was Cheops. En zowel over deze heer als zijn imposante bouwwerk, is ontzettend veel te vertellen.

Dus hoewel je nu eigenlijk al weet wat het antwoord is op de vraag welke farao de grootste piramide liet bouwen, is er nog een wereld aan informatie om met je te delen over Cheops en zijn piramide.

Dus laten we niet langer wachten met deze duik in dit fragmentje van de Egyptische geschiedenis en lees snel verder om alles te leren over farao Cheops, wie dit precies was, welke piramide nou de grootste piramide is, en welke bijzondere verhalen er zoal te vertellen zijn over deze man en dit werelderfgoed.

Wat is de grootste piramide van Egypte?

grootste piramide van Egypte

De vraag ‘Welke farao liet de grootste piramide bouwen?’ is eigenlijk niet helemaal specifiek genoeg als vraag.

Technisch gezien is de grootste piramide ter wereld namelijk de Grote Piramide van Cholula, een precolumbiaanse piramide in Cholula, Puebal te Mexico.

Zoals je zou verwachten, is dit niet gebouwd door een farao, maar door de Azteken – gebouwd in de naam van Zelhua, een van de goden waar ze in geloofden.

Leuke informatie misschien, maar daarvoor zijn we hier niet. We willen immers weten wat de grootste piramide is die een farao liet bouwen.

De grootste piramide die een farao heeft laten bouwen, is de Grote Piramide van Cheops.

Deze piramide is een deel van de Piramides van Gizeh, die vermoedelijk tussen 2551 en 2475 voor Christus zijn gebouwd en uit zes kleine en drie grote piramides bestaat.

De naam die de piramide oorspronkelijk droeg, was ‘Horizon van Cheops’, wat potentieel een indicatie zou kunnen zijn van de rol die het bouwwerk moest spelen.

Piramides hadden naar alle waarschijnlijkheid namelijk de functie om de farao in te begraven en hem naar de zonnegod Ra te sturen.

Echter, de ware betekenis van deze naam is niet met zekerheid vast te stellen omdat de enige bronnen die hierover gaan pas een flinke tijd later geschreven zijn.

Hoe groot is de grootste piramide van Egypte?

De grootste piramide die een farao heeft laten bouwen – zo’n titel laat je ongetwijfeld afvragen wat de afmetingen van dit bouwwerk zullen zijn.

In totaal heeft de piramide een oppervlakte van 52.900 vierkante meter, of, om een beter beeld te scheppen, 230 x 230 meter.

Oorspronkelijk was de piramide 146,59 meter hoog en is het gebouwd met circa 2,3 miljoen 2500 kilo wegende kalkstenen, wat zijn geschatte gewicht op zeker 5 miljoen ton maakt.

Volgens een overlevering zou de duur van de bouw zeker twintig jaar geduurd hebben, al wordt dit door hedendaags onderzoek sterk in twijfel getrokken.

Wie was farao Cheops?

farao Cheops

Nu komen we dan aan op het ware antwoord op de vraag welke farao de grootste piramide van Egypte heeft laten bouwen, namelijk farao Cheops.

Wie is deze heerser, en hoe lang heeft hij geregeerd? En ook niet onbelangrijk: waarom liet hij de Grote Piramide bouwen?

Farao Cheops is de tweede farao die heerste tijdens de vierde dynastie van het toenmalige Egypte, wat we nu het Oude Egypte noemen.

Hij was de zoon van farao Snofroe en zijn vrouw Wetepheres I. Zijn zoon Djedefre heeft hem na zijn dood opgevolgd. Naast Djedefre had hij nog veertien andere kinderen.

Andere namen waaronder de farao bekend staat, zijn Khufu, Choefoe en Suphis. De naam is afkomstig van zijn koningsnaam Chnoemchoef, wat “Chnoem beschermt mij betekent”.

Chnoem, ook wel Chnemoe genoemd, was een Egyptische god die onder andere een scheppers- en beschermgod was. Farao Cheops is 24 jaar oud geworden.

Wat heeft farao Cheops nog meer laten bouwen?

Natuurlijk is de Grote Piramide van Cheops het meest bekende bouwwerk dat gebouwd is in de naam van deze farao- het is immers 3800 jaar lang het hoogste bouwwerk ter wereld geweest en bovendien is het nog het enige overeind staande bouwwerk dat tot de Zeven Wereldwonderen van de Antieke Wereld behoort.

Maar dit is niet het enige wat voor de farao gebouwd is.

Enkele van de constructies die voor Cheops zijn gebouwd, zijn een enorm stenen standbeeld van zeven meter hoog, een kleiner standbeeld dat van goud en zilver is gemaakt en de haven van Wadi al-Jaraf, die aan het water lag dat we nu de Golf van Suez noemen.

Hoewel ze nog steeds in de schaduw staan van de 146 meter hoge piramide, zijn dit toch imponerende constructies.

Groot graf?

Zoals we al eerder vermeldden, werden piramides waarschijnlijk gebouwd als begraafplek van de farao, en de Grote Piramide was hierin vermoedelijk niet anders.

Het wereldwonder bevat twee koninklijke kamers; eentje voor de farao en eentje voor zijn vrouw, die hoogstwaarschijnlijk zijn gebouwd om hen te begraven – al zijn er geen resten gevonden die dit bewijzen.

Boven deze kamers is een lege ruimte, die puur gemaakt is om de druk op de koninklijke kamers te ontlasten.

Wat ook opvallend is, is dat er geen schatten of sarcofagen zijn gevonden in de piramide.

Normaal gesproken werden deze altijd in een piramide geplaatst om aan de overleden farao mee te geven naar het hiernamaals, of om – in het geval van de sarcofagen – de farao in te begraven.

In hoeverre de Grote Piramide van Cheops dus echt een graftombe is geweest, is dus niet voor 100% te bewijzen.

Echter, er zijn mettertijd wel meer lege ruimtes ontdekt en er bestaat natuurlijk een mogelijkheid dat de piramide slachtoffer is geweest van grafrovers.

Wist je dat…?

  • …de Grote Piramide van Cheops het grootste bouwwerk ter wereld was totdat het Kathedraal van Lincoln in 1311 voltooid was?
  • …er stukken in de Grote Piramide gevonden zijn van een zonnebark? Dit zijn boten waarmee het lichaam van een farao naar het graf werd vervoerd.
  • …er waarschijnlijk twintig tot vijfentwintigduizend arbeiders aan de piramide hebben gewerkt? Dit ging waarschijnlijk niet om slaven, maar betaalde arbeiders, zoals steenhouwers, architecten, leveranciers en slepers.
  • …het oppervlak van alle zijvlakken van de Grote Piramide van Cheops precies gelijk is aan het kwadraat van de hoogte?
  • …Meritites I waarschijnlijk eerst de vrouw was van Cheops vader Snofroe, en na zijn overlijden de vrouw van Cheops werd?

Conclusie: Welke farao liet de grootste piramide bouwen?

Zoals je inmiddels wel begrepen zal hebben, is er meer dan genoeg te vertellen over farao Cheops en de Grote Piramide die in zijn naam gebouwd is.

En wat we in dit artikel behandeld hebben, is dan nog maar het topje van de ijsberg – of piramide, in dit geval.

Er zijn nog zoveel dingen te leren over deze tijden, de mensen van toen en natuurlijk hun bouwwerken, en vele vragen zijn nog steeds onbeantwoord.

Hoe piramides bijvoorbeeld precies gebouwd zijn, blijft nog steeds een raadsel dat tot nu toe enkel met theorieën beantwoord wordt.

Tegenwoordig is het nog steeds gewoon mogelijk om de piramide te bezoeken en soms zelfs in te gaan.

Wie zich graag wil verdiepen in de mysteries van het Oude Egypte, is zeker aan te raden dit te doen – wie weet wat voor nieuwe kennis je er allemaal op kun graven.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Populaire Nederlandse Zangers Uit De Jaren ´80

Wat mag je drinken bij nuchter bloedprikken?