Meer en meer auto’s worden tegenwoordig met voorruitverwarming uitgevoerd.
Sommige merken brengen om dit op sommige modellen standaard aan, terwijl het bij andere merken mogelijk is om dit als optie te selecteren.
Over het algemeen kan het volgende gesteld worden: de luxere (=duurdere) auto’s beschikken in veel gevallen over voorruitverwarming.
Maar, let wel op: niet alle merken bieden op dit moment voorruitverwarming aan.
Inhoudsopgave
Welke merken bieden wel voorruitverwarming aan?
In eerste instantie was het Ford dat deze vorm van verwarming aan ging bieden. Op dit gebied was Ford een pionier; lange tijd is Ford zelfs het enige merk geweest dat voorruitverwarming aanbood.
Door de jaren heen is dit veranderd. Zo voert Volvo ook al jarenlang auto’s uit met voorruitverwarming.
Dit geldt ook voor de grotere Duitse merken, maar daarbij is het in veel gevallen wel een optie.
Op dit moment bieden onder meer Audi, BMW, Mercedes, Lexus, Jaguar, Land Rover, Volkswagen, Renault en Nissan óók voorruitverwarming aan.
Mocht je een nieuwe auto van een specifiek merk willen bestellen, zou je even goed door de optielijst heen moeten bladeren.
Grote kans dat het betreffende merk ook ‘gewoon’ voorruitverwarming aanbiedt.
Weinig merken kiezen er op dit moment voor om voorruitverwarming in de standaarduitrusting op te nemen. Waarom? Dit heeft puur met het bijbehorend kostenplaatje te maken.
Niet op alle modellen
Enige tijd geleden kwam Volkswagen met een nieuwe variant van voorruitverwarming op de markt. Deze variant zou een stuk beter functioneren, maar zou niet op elk model uitgevoerd kunnen worden.
Hoe dat precies zit? De ruit van een auto moet zich wel lenen voor het installeren van de voorruitverwarming.
Tevens is het zo dat de kosten voor de voorruitverwarming behoorlijk hoog liggen. Als men een kleine stadsauto verkoopt, kan het té prijzig zijn om daar voorruitverwarming aan toe te voegen.
Waarom heeft niet elke auto voorruitverwarming?

Voorruitverwarming is erg handig, maar toch heeft niet elke auto dit. Dit komt onder meer door de keuzes die door de verschillende merken gemaakt worden.
Sommige merken kiezen ervoor om deze verwarmingsvorm helemaal niet aan te bieden. Dit heeft puur met de volgende nadelen te maken:
- Voorruitverwarming is duur: zeker als voorruitverwarming niet tot de standaarduitrusting van een auto behoort, is deze vorm van verwarming vrij prijzig.
- Dure reparatiekosten: mocht onverhoopt de ruit van de auto sneuvelen, is het erg duur om een nieuwe ruit te repareren. Deze ruit moet namelijk ook weer over voorruitverwarming beschikken, waarna de verwarming volledig opnieuw ‘ingeleerd’ moet worden.
Niet op elke auto te selecteren
Wil je per se een nieuwe auto met voorruitverwarming bestellen? Houd dan rekening met het feit dat je zo’n verwarming niet altijd zomaar kunt selecteren.
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, wordt deze verwarming niet op alle auto’s aangeboden.
Daarnaast gaat deze verwarming in veel gevallen samen met specifieke andere opties. Mocht je díe opties niet selecteren, dan kan je de voorruitverwarming ook niet selecteren.
Met name de Duitse merken hebben hier een handje van. Zonder dat je het doorhebt, moet je hierdoor al snel voor duizenden euro’s aan extra opties selecteren.
Dat is althans het geval als je per se voorruitverwarming op je auto wenst te hebben.
Hoe ziet voorruitverwarming er uit?

Je zou een auto mét voorruitverwarming en een auto zónder voorruitverwarming eens naast elkaar moeten zetten. Als je van dichtbij naar de voorruiten van deze auto’s kijkt, zie je duidelijke verschillen.
De auto met voorruitverwarming heeft namelijk een ruit met daarin allerlei kleine draadjes.
Deze draadjes zorgen voor de opwarming van het glas, waardoor bijvoorbeeld de voorruit snel kan ontdooien.
Deze draadjes zijn in veel gevallen zichtbaar. Zeker als je een oudere auto met voorruitverwarming hebt, zijn deze draadjes goed te zien.
Kies je voor een hele nieuwe auto met voorruitverwarming? Dan is de verwarming al een stuk minder goed zichtbaar.
Hieruit blijkt des te meer dat de ontwikkelingen in de afgelopen jaren niet stilgestaan hebben.
Kan voorruitverwarming kapot gaan?
Ja, voorruitverwarming kan kapot gaan. Komt er bijvoorbeeld een steentje op je voorruit en ontstaat daardoor een sterretje in het glas?
Dan is het mogelijk dat de draadjes van de voorruitverwarming ook beschadigd raken.
Mocht daar sprake van zijn, dan is het goed mogelijk dat deze vorm van verwarming niet meer naar wens functioneert.
Dat is ook het geval als er een relais of ander onderdeel kapot gaat. Dit risico geldt echter niet alleen voor voorruitverwarming, maar tegenwoordig voor alle onderdelen in een auto.
Wat zijn de voordelen van voorruitverwarming?

- Je hoeft je auto niet meer te krabben: als het gevroren heeft, kan je de auto starten en de voorruitverwarming aanzetten. Binnen de kortste keren zie je het ijs op de voorruit ontdooien. Dáárdoor hoef je nooit meer in de vrieskou te krabben.
- Je hebt perfect zicht: dankzij de voorruitverwarming heb je altijd perfect zicht. Met name in de koude wintermaanden is dit een belangrijk voordeel. Auto’s zonder voorruitverwarming krijgen in die maanden al snel met beslagen ruiten te maken.
Wat zijn de nadelen van voorruitverwarming?
Het belangrijkste nadeel van voorruitverwarming is in de kosten terug te vinden. Ten eerste is het een dure optie om op je auto te selecteren.
Voor een dergelijke voorruit betaal je al snel een paar honderd tot een paar duizend euro. Dat laatste is zeker het geval als je deze optie verplicht met andere opties moet combineren.
Gaat onverhoopt je voorruit kapot? Ook dan krijg je met flinke kosten te maken. Het is namelijk een feit dat het plaatsen van een autoruit met verwarming een stuk duurder is.