Mensen zijn de slimste wezens op aarde. Tenminste, dat dénken we! Want tot op heden is er nog geen diersoort opgestaan om het tegendeel te bewijzen.
Maar welk land heeft de slimste inwoners en het hoogste gemiddelde IQ van de hele wereld?
Het land met het hoogste gemiddelde IQ is – volgens de statistieken – al jaren Japan. Hoe dat komt zullen we in dit artikel proberen uit te leggen.
Nederland staat op nummer 8. Niet slecht, als je bedenkt dat er 195 landen zijn in de wereld!
Inhoudsopgave
- Hoe wordt bepaald welk land de slimste inwoners heeft?
- Japan op de eerste plaats!
- Hoe stelt Forbes het IQ van een land vast?
- Is het IQ een erfelijke kwestie?
- Is opleiding belangrijk voor de ontwikkeling van een hoog IQ?
- Kan je het IQ op een hersenscan zien?
- De Japanse cultuur
- Het schoolsysteem in Japan
- Braintraining in plaats van voetbaltraining
- Het gemiddelde IQ van Japan
Hoe wordt bepaald welk land de slimste inwoners heeft?

Voor deze informatie gaan we uit van de gegevens van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes. Dit blad is in 1917 opgericht.
Het tijdschrift is bekend geworden om hun lijstjes, en komt 9 maal per jaar met nieuwe wetenswaardigheden.
Bij Forbes is gekeken naar het aantal Nobelprijzen dat het land in de wacht heeft gesleept over de jaren, het opleidingsniveau van de studenten afkomstig uit het land, en natuurlijk uitslagen van afgenomen IQ-tests.
Japan op de eerste plaats!
De top 5 van slimste landen wordt helemaal in beslag genomen door Aziatische landen. En op nummer 1 staat Japan.
Eigenlijk niet zo verwonderlijk want bijna alle technologie lijkt uit Azië te komen. Nederland zou op de 8ste plaats staan.
Er zijn 195 verschillende staten (of landen) op de wereld dus de achtste plaats is best iets om trots op te zijn!
Ons kleine landje doet het lang niet slecht tussen al die grote multinationals. Maar laten we eens verder kijken naar deze bijzondere vaststelling.
Hoe stelt Forbes het IQ van een land vast?

Bij Forbes is een van de factoren die meespeelt bij het meten van het IQ van een bepaald land, het aantal Nobelprijzen dat de inwoners van het land hebben ontvangen.
Nobelprijswinnaars
Japan heeft in het totaal 26 Nobelprijswinnaars. Hiermee staat Japan nog niet eens in de top tien! Amerika heeft bijvoorbeeld maar liefst 368 Nobelprijswinnaars voortgebracht!
Maar we moeten wel bedenken dat de Nobelprijs is in het leven geroepen door het Westen. Japan deed jarenlang niet eens mee voor deze prijs.
Tegenwoordige IQ
Het tegenwoordige IQ wordt uiteraard eerst gemeten door de uitslagen van afgenomen officiële IQ-tests.
Daarnaast worden ook de scores van studenten en scholieren bekeken en het gemiddelde opleidingsniveau per inwoner.
In deze lijst staat Amerika niet eens in de top 25! Japan heeft net zoals andere Aziatische landen een goed functionerend opleidingssysteem en scoort daarom ook enorm hoog.
Is het IQ een erfelijke kwestie?
Uit verschillende studies, waaronder ook een tweelingstudie, is gebleken dat de hoogte van het IQ voor minimaal 55% erfelijk is.
Het IQ wordt in verband gebracht met een gen dat ligt op het X-chromosoom.
Aangezien vrouwen twee X-chromosomen hebben en mannen maar 1 (de andere heeft een ‘gebroken pootje’ en wordt een Y-chromosoom genoemd), wordt door sommige wetenschappers gesteld dat kinderen het IQ van hun moeder erven.
Is opleiding belangrijk voor de ontwikkeling van een hoog IQ?

Ja. Uit alles blijkt dat de omgeving waarin het kind opgroeit en dus ook de school waar het naartoe gaat enorm belangrijk is bij de ontwikkeling van het IQ.
Kinderen die nooit een uitdaging aangaan en niet gestimuleerd worden om iets te leren scoren duidelijk lager op de IQ-test.
Kan je het IQ op een hersenscan zien?
Ja! Tenminste, een beetje. Uit de laatste studies is gebleken dat er een grote samenhang is tussen de hoeveelheid ‘grijze stof” en “witte stof” in de hersenen en het IQ.
Bij het afnemen van een IQ-test wordt de snelheid waarmee iemand informatie verwerkt als een van de maatstaven gebruikt. Deze snelheid blijkt gekoppeld te zijn aan de hoeveelheid witte stof in ons brein.
Een andere maatstaf die gebruikt wordt bij het meten van het IQ van een persoon is het vermogen om logisch na te denken. Ook dit blijkt in direct verband te staan met de hoeveelheid witte en grijze stof in onze hersenpan.
De Japanse cultuur

IQ is voor een groot gedeelte erfelijk, maar ook zaken zoals de cultuur waarin je opgroeit, de opvoedingsstijl, gezond eten, scholing en vriendenkring hebben invloed op de ontwikkeling van het IQ.
Vooral in jonge kinderhersenen spelen deze omgevingsfactoren een grote rol.
Kinderen die opgroeien in een omgeving waarin weinig waarde wordt gehecht aan brainpower worden minder intelligent dan kinderen die gestimuleerd worden om hun kennis uit te bereiden.
Goede voeding draagt bij tot een groter concentratievermogen. Japan kent al jaren een cultuur waarin overwerken heel normaal wordt gevonden.
Een combinatie van onzekerheid over de baan en groepsdruk zorgt ervoor dat de meeste Japanners tientallen uren per maand overwerken zonder er betaald voor te krijgen en nooit een dagje vrij nemen.
Eindeloos studeren is een goede voorbereiding op dit harde werk.
Het schoolsysteem in Japan
Het onderwijs in Japan is gebaseerd op kennis, en niet op creativiteit en geestelijke ontplooiing.
De Japanse regering steekt grote sommen geld in het opleiden van onderwijskrachten en het ontwikkelen van lesmateriaal.
Er is een leerplicht voor iedereen vanaf 6 jaar, voor minimaal 9 jaar. Deze schooljaren zijn gratis.
De meeste kinderen in Japan gaan al op een leeftijd van 3 jaar het onderwijssysteem in. Op de kleuterschool leren ze gehoorzamen, hoe ze beleefd moeten zijn en respect te tonen.
Er zijn strakke regels voor de kleintjes. Sommige kleuterscholen hebben zelfs al een soort van toelatingsexamen.
Het Japanse schoolsysteem kent geen rapporten of testen, iedereen stroomt automatisch door naar het volgende schooljaar. Ongeveer 90% studeert na de 9 verplichte jaren nog door.
De meeste tieners hebben na schooltijd nog allerlei cursussen en bijlessen en zitten tot diep in de nacht te studeren.
Volgens een Japans gezegde is 5 uur slaap per nacht een garantie dat je zakt voor het toelatingsexamen van de Universiteit. 3 uur slapen per nacht geeft kans op toelating.
Er heerst een grote concurrentie cultuur onder de leerlingen.
Braintraining in plaats van voetbaltraining

In Japan worden oefeningen om de hersenen te trainen ernstig serieus genomen. En dit kan weer leiden tot een verhoging van het IQ. Sporten is niet zo heel erg belangrijk.
Iemand die goed is in het oplossen van Sudoku heeft evenveel of misschien zelfs aanzien als een topsporter.
Het gemiddelde IQ van Japan
Uit het Forbes onderzoek blijkt dat de Aziatische landen in de nabije toekomst de Westerse landen voorbij zullen gaan in de strijd naar het slimste land.
Dit is vooral te danken aan de goede opleidingssystemen en de instelling van de Japanner, die graag het hardst wilt werken en het slimst wil zijn.
Het IQ van de Japanse bevolking is gemiddeld 104.2. In Japan zelf wonen de meeste slimme mensen in Tokio.
Deze hoofdstad van het land is een broeinest van onderwijs, innovatie, en intellect. Geen wonder toch dat hier de slimste mensen wonen?