Welk IQ heb je nodig voor de universiteit?

Old books on wooden table.Shallow depth of field.

IQ is lang gebruikt om aan te tonen of iemand zogenaamd slim is of niet. Het was de internationale graadmeter om te zien op welk intelligentieniveau iemand kon presteren. De IQ test wordt nog steeds veel gebruikt, maar in mindere mate dan vroeger. Sommig experts zeggen dat de test achterhaalt is, en dat het niet een representatieve weergave van de werkelijkheid is.

Maar er zijn ook wetenschappers die beweren dat intelligentie en IQ direct met elkaar verbonden zijn. Het is in ieder geval een algemene graadmeter om te bepalen of iemand bepaalde vaardigheden heeft ontwikkelt. Patronen herkennen, rekenen analytisch redeneren en verbanden leggen zijn hierbij belangrijk.

De rol van IQ bij een universitaire studie

IQ is niet direct gerelateerd aan het vermogen om een universitaire studie te volgen. Iemand met een wat lager IQ kan prima aan een universiteit studeren. Zal die persoon het moeilijker hebben? Hoogst waarschijnlijk wel.

Maar er zitten ook limieten aan, wanneer het IQ zeer laag is, zal iemand niet snel slagen op de universiteit. Hoewel er op de universiteit vaak slimme mensen zitten met een hoog IQ, zijn er nog andere zaken die een belangrijke rol spelen.

Zo is het doorzettingsvermogen van een persoon zeer belangrijk. Wanneer een persoon goede onderzoeksvaardigheden bezit en een hoog analytisch vermogen, speelt het IQ een lagere rol. Over het algemeen bezitten personen met een hoog IQ deze vaardigheden van nature, waardoor ze gemakkelijker de studie kunnen voltooien.

Niet iedere universitaire studie is hetzelfde

Als we dan toch een gemiddelde moeten noemen van studenten aan de universiteit die een opleiding succesvol afronden, dan komt dat neer op een IQ van 110. Maar iemand met de juiste vaardigheden en een IQ van 100, maakt net zo goed kans. Hierbij speelt de gekozen opleiding en de interesses van die persoon ook een rol.

Wanneer je van nature geïnteresseerd bent in het menselijk lichaam, ziektes en goed bent in biologie, dan speelt IQ een mindere rol bij bijvoorbeeld opleidingen tot huisarts of dokter. De intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat universitaire stof gemakkelijk eigen wordt gemaakt. De gekozen opleiding en het talent is dus belangrijker, dan het gemeten IQ.

Volg je passie, en wanneer je vanuit jezelf geïnteresseerd bent in een universitaire studie, dan is de kans van slagen net zo hoog bij een gemiddeld IQ, als iemand op dezelfde opleiding met een hoog IQ.

Wat vond je van dit artikel?

Wat is het gemiddelde startsalaris na een studie WO rechten?

Wat is het verschil tussen een post-hbo opleiding en een hbo-master?