Wat zijn de voordelen van het behalen van een hbo-diploma?

Open book, hardback books on wooden table. Back to school. Copy space.

Als mbo’er twijfel je misschien of je wil doorsturen nadat je je opleiding hebt gehaald. En dat is op zich niet gek, want het afronden van een hbo-opleiding is absoluut niet eenvoudig. Daarvoor moet je toegewijd zijn, discipline hebben en een richting kiezen die je echt interesseert.

Het is begrijpelijk dat je misschien denkt: waarom zou ik 4 jaar extra gaan studeren? Met mijn huidige mbo-opleiding ben ik dusdanig praktisch opgeleid voor de baan die ik ambieerde. Waarom zou ik een hbo-studie daarnaast nog nodig hebben? Toch wordt over het algemeen wel aangeraden om door te studeren.

Hoewel het op de korte termijn misschien een grote drempel lijkt, heb je er later alleen maar profijt van. Er hangen namelijk zoveel voordelen aan het hebben van een hbo-diploma. Op deze pagina zullen we je daar meer over vertellen.

Zelfontplooiing

De meeste mensen die hun mbo 4 diploma halen, zijn tussen de 19 en 21 jaar. Je kunt er dan voor kiezen om direct aan de slag te gaan, maar waarom niet nog een hbo-opleiding volgen om jezelf verder ontwikkelen.

Op je 21e is je brein nog niet eens volledig volgroeid. Waarom zou je dan stoppen met jezelf te ontwikkelen? Iemand van tussen de 19-21 bezit dan misschien de praktische kennis die nodig is om de baan uit te oefenen waarvoor hij of zij geleerd heeft, maar op sociaal gebied en qua zelfvertrouwen valt er nog zoveel winst te behalen in de beginjaren als twintiger.

De meeste mbo’ers zijn na het behalen van hun diploma rond hun 20e nog thuiswonend en totaal niet zelfstandig. Het hbo zal ervoor zorgen dat je jezelf ontwikkeld op al deze gebieden. Na het halen van je hbo-diploma heb je gewoon veel meer bagage.

Verder komen in je vakgebied

Ook vakinhoudelijk leer je natuurlijk een hele hoop bij op het hbo. Je borduurt namelijk verder op de praktijkervaring die je al hebt. Bovendien leer je nog veel meer theoretische kennis evenals het doen van onderzoek.

Hierdoor kun je uiteindelijk verder groeien in de functie waarvoor je in eerste instantie de mbo-opleiding al had gevolgd. Als voorbeeld zou je bijvoorbeeld kunnen noemen dat je met een mbo-diploma onderwijsassistent kan worden op een basisschool. Je bent dan de assistent van een juf of meester die een eigen klas heeft.

Als je echter doorgaat voor de pabo, wat een hbo-opleiding is, dan kun je zelf zo’n juf of meester worden. Dan heb jij dus je eigen klas, in plaats van dat je een juf of meester moet ondersteunen.

Ambitie wordt beloond

Zoals eerder al is gezegd, is het afronden van een hbo-opleiding allesbehalve makkelijk. Zeker als je afkomstig bent van het mbo, dan zal het volgen van een hbo-studie vooral in het begin behoorlijk pittig zijn.

Vooral aan het tempo en de hoeveelheid theorie zal je moeten wennen. Aan de andere kant zal de kennis, die jij op het mbo al hebt opgedaan, je zeker van pas komen. Als je een hbo-opleiding kiest die in het verlengde ligt van je mbo-opleiding, dan gaan heel veel dingen je bekend voorkomen. Dan heb je dus al een voorsprongetje.

En als je uiteindelijk je best doet en de opleiding weet af te rond, dan zal je daar in de toekomst alleen maar plezier van hebben. Je kunt namelijk solliciteren op veel hogere functies en daar hangt natuurlijk ook een hoger salaris aan vast. Met een hbo-diploma is het bovendien makkelijker om later door te groeien naar een hogere functie.

Juist de andere kant op

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je na je mbo-opleiding juist een volledig andere kant op wil. Gedurende je mbo-opleiding verander je in zoveel opzichten dat je aan het einde ervan misschien hele andere competenties en voorkeuren hebt dan toen je aan de opleiding begon.

Het kan zijn dat je de mbo-opleiding achteraf niet leuk hebt gevonden, maar dat je jezelf wel ontwikkeld hebt tijdens die opleiding. Met de juiste competenties is het dan zeker mogelijk om een hbo-opleiding te gaan volgen. Je bent immers ook een aantal jaar ouder en dus volwassener en bovendien weet je al wat het inhoudt om een opleiding af te ronden.

Met de juiste motivatie moet het dan zeker kunnen om een hbo-opleiding af te ronden. Misschien is het achteraf niks voor jou, maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

Hbo na uitval universiteit

Maar ook als je bijvoorbeeld van de universiteit komt, is een hbo-opleiding een mooie uitkomst. Veel mensen die beginnen aan een universitaire opleiding komen er al snel achter dat het niets voor hen is.

Je bent namelijk nog veel theoretischer bezig dan op het hbo. Hbo is eigenlijk een goede combinatie van de theoretische kant van de universiteit en de theoretische kant van het mbo. Ook voor universitaire studenten kan het hbo dus een uitkomst bieden. Niet iedereen is geschikt voor de manier van studeren op de universiteit.

Wat vond je van dit artikel?

Hoe werkt een Netflix kaart?

Kun je na 1 jaar MBO doorstromen naar het HBO?