Wat zijn de nadelen van studeren?

Iedereen weet natuurlijk dat studeren erg belangrijk is voor je toekomst. Tijdens je studie leer je zelfstandig worden, ontplooi je jezelf, werk je toe naar een bepaald vakgebied, maar bovenal ben je bezig om te investeren in je toekomst. Het grote voordeel van studeren ten opzichte van de middelbare school is dat je eindelijk kunt gaan doen wat je echt zelf leuk vindt.

Je kunt je, na al die jaren zwoegen op dingen die je totaal niet interesseerden, gaan concentreren op iets wat je echt leuk vindt. Hopelijk heb je dan als student aan de universiteit na 4 jaar en als hbo’er na 3 jaar je bachelor binnen, zodat je jezelf met een master nog verder kunt specificeren binnen een bepaald vakgebied.

Wat je wel moet bedenken, voordat je gaat beginnen met studeren, is dat ook een studie lang niet altijd leuk is. Er zullen altijd vakken zijn die je alsnog niet interesseren of waarvan het onderwerp je niet ligt. Daar zal je jezelf dan door heen moeten slaan. Er zijn echter nog meer nadelen aan studeren.

Stress

Uit recente onderzoeken blijkt dat studenten veel stress ervaren. Dat is op zich ook niet onlogisch, maar je moet er wel mee om kunnen gaan. Want naast alle indrukken en nieuwe dingen die je in het studentenleven los van je studie meekrijgt, is je studie zelf ook stressvol. Een studiejaar is voor je gevoel eigenlijk altijd zo voorbij.

Dat komt vooral door het feit dat je in een jaar ongelofelijk veel informatie tot je moet nemen. Het is simpelweg ongelofelijk druk. Je hebt nauwelijks de tijd om een paar dagen niets te doen. Deadlines voor essays, tentamens, midterms, projecten en andere opdrachten zijn eigenlijk iedere week wel aan de orde van de dag. Daarnaast moet je, zeker op het hbo, vaak ook werken in groepsverband.

In dat geval ben je afhankelijk van anderen, wat af en toe zeer frustrerend kan zijn. De een is namelijk een echte control-freak, die geen werk uit handen kan geven en alles zelf wil doen. De ander is enorm lui, doet niks en laat niets van zich horen. Soms is het om moedeloos van de worden.

Maar de stress kan nog groter worden. Als je tentamens bijvoorbeeld niet haalt, dan heb je in veel gevallen recht op een herkansing. Het nadeel hiervan is dat deze herkansingen vaak in de volgende tentamenperiode vallen. Dat is dan dus in dezelfde periode als de tentamens van het volgende blok.

Je moet dan dus nog harder studeren om alles te kunnen halen. Als je in dergelijke situaties te veel druk op jezelf legt, kan dat behoorlijk veel stress opleveren. Ook als je merkt dat een studie je niet ligt, je het niet leuk meer vindt of het toch te hoog gegrepen blijkt te zijn, is dat niet bevorderlijk voor je stressniveau. En al deze stressfactoren zijn nog buiten de rest van het studentenleven gerekend.

Waarschijnlijk heb je ook een bijbaan, doe je wellicht aan een sport of zit je bij een studentenvereniging. Je zult wel begrijpen dat het studentenleven op deze manier behoorlijk stressvol kan zijn.

Studieschuld

Een ander nadeel van studeren is de studieschuld die je opbouwt. Sinds een aantal jaar is de studiefinanciering of ‘stufi’, zoals studenten dat noemen, geen gift meer en moet alles worden terugbetaald. Je studiefinanciering is dus eigenlijk volledig een lening.

Alleen je studenten-ov is in principe nog een gift, mits je binnen 10 jaar een diploma haalt (bijvoorbeeld je bachelor). Het is dus eigenlijk een prestatiebeurs. Wel moet gezegd worden dat het geleende geld tijdens een studie tegen een zeer prettige rente kan worden geleend. Deze rente is namelijk nagenoeg 0%. Aan de andere kant is je studieschuld, afhankelijk van de hoogte van de schuld en je toekomstige salaris, iets waar je nog jarenlang mee bezig bent om af te lossen.

Nu vraag je jezelf misschien af of het per se nodig is om te lenen tijdens je studie. Het is immers niet verplicht. Dus waarom zou je het dan doen? Het probleem is dat het studentenleven relatief duur is. Je moet je huur betalen, je eigen boodschappen betalen, wil af en toe naar een feestje toekunnen, moet studieboeken en je eigen collegegeld betalen.

Natuurlijk is het in veel gevallen zo dat de ouders aan een deel van die kosten meebetalen, maar dan nog zijn de maandelijkse kosten behoorlijk hoog. Zeker als je ook bedenkt dat een student moet studeren en dus geen tijd heeft om een vaste 9 tot 5 baan te nemen.

Thuis wonen als student

De hoge studieschuld in acht nemende, zou je kunnen denken: dan blijf je toch gewoon bij je ouders wonen tijdens je studententijd? De laatste jaren is te zien dat steeds meer studenten ervoor kiezen om daadwerkelijk bij hun ouders te blijven wonen tijdens hun studie. Vooral sinds de invoering van het leenstelsel is dit het geval.

Als student bij je ouders blijven wonen, daar word je echter ook niet gelukkig van. Bovendien loop je dan een groot deel van je ontwikkeling mis, word je niet zelfstandig en leer je lang niet zoveel mensen kennen als wanneer je wel op kamers gaat. Je moet je altijd schikken naar het leven van je ouders.

Je kunt dan moeilijk om 5 uur ’s nachts lallend thuiskomen na een feestje. Je ouders moeten immers de volgende dag gewoon weer werken.

Wat vond je van dit artikel?

Wat betekent CC bij ondertiteling?

Wat is het gemiddelde IQ van een Belg?