Kom je wel eens in de natuur een zwaan tegen? Dan verbaas je je wellicht over het indrukwekkende uiterlijk van een zwaan.
Een zwaan heeft een prachtige kleur, is vrij groot en weegt ook veel. Een volwassen zwaan kan tot wel 15 kilogram wegen.
Inhoudsopgave
Wat is het gemiddelde gewicht van een volwassen zwaan?

Als we naar het gemiddelde gewicht van een volwassen zwaan kijken, komen we uit op ongeveer 10 kilogram.
De kleinere volwassenen zwanen wegen bijvoorbeeld 7 kilogram, terwijl de echt grote jongens maar liefst 14,5 kilogram wegen.
Is dat veel voor een vogel? Ja, weinig andere vogels zijn zó zwaar als een zwaan.
Wel is het goed om het volgende te wegen: er bestaan verschillende soorten zwanen. De verschillende soorten zwanen hebben ook een ander gemiddeld gewicht:
- Zwarte zwaan: de zwarte waan weegt gemiddeld 4 tot 8 kilogram. Over deze zwaansoort vertellen we je hieronder graag meer.
- Zwarthalszwaan: deze unieke zwaan weegt ongeveer 3,5 tot 6,7 kilogram. Dit is de kleinste zwaansoort en komt in ons land nagenoeg niet voor.
- Knobbelzwaan: de zwanen die je in ons land vaak voorkomt, zijn de knobbelzwanen. Dit zijn de grootste zwanen die je tegen kunt komen; een grote knobbelzwaan kan richting de 15 kilogram wegen.
Als we naar ons eigen land kijken, komen we eigenlijk alleen de knobbelzwanen tegen. De kans dat je bijvoorbeeld een zwarthalszwaan in ons land tegenkomt, is nihil.
Deze zwanen broeden vooral in Patagonië en de Falklandeilanden. In de winter trekken deze zwanen naar Paraguay en Brazilië toe.
Het leven van een knobbelzwaan

Een zwaan behoort tot de grootste vliegende vogels. Je zou wellicht niet verwachten dat zo’n zware vogel kan vliegen, maar niks is minder waar.
Een knobbelzwaan kan – door een flinke aanloop te nemen – echt wel vliegen.
Als een zwaan in de lucht hangt, is dat een meer dan indrukwekkend gezicht. Je komt dit echter nagenoeg niet tegen, aangezien een zwaan het grootste gedeelte van zijn leven doorbrengt in het water.
Waar je de knobbelzwanen in ons land tegen kunt komen? Eigenlijk overal. Uiteraard vind je de meeste zwanen op het platteland terug, maar ook af en toe in de grote steden zijn zwanen te vinden.
Belangrijkste vereiste is dat er voldoende water en groen aanwezig is.
Het gewicht van een knobbelzwaan

Hoe zwaar een knobbelzwaan precies weegt, is van verschillende factoren afhankelijk.
Ten eerste speelt het geslacht een belangrijke rol. Ten tweede speelt de erfelijke aanleg ook een belangrijke rol.
Tot slot is het ‘simpelweg’ verschillend van zwaan tot zwaan, net zoals dat bij mensen het geval is.
Een gemiddelde knobbelzwaan weegt ongeveer 10 kilogram. De kleinere zwanen wegen ongeveer 7 kilogram, terwijl de grote zwanen maar liefst 15 kilogram kunnen wegen.
Met een zwaan wil je hierdoor absoluut geen ruzie krijgen. Als de zwaan bijvoorbeeld met een vleugel tegen je arm aanslaat, doet dit behoorlijk pijn.
Het is echter een fabel dat je hier bijvoorbeeld een armbreuk van kunt krijgen.
Feit is in ieder geval een knobbelzwaan de grootste en zwaarste zwanensoort is. Een dergelijke zwaan kan tot 15 kilogram wegen, terwijl een zwarthalszwaan niet zwaarder dan 7 kilogram weegt.
Dat is al met al een behoorlijk verschil!
De spanwijdte van een zwaan
Niet alleen het gewicht van een zwaan is indrukwekkend, maar ook de spaanwijdte. Een knobbelzwaan kan een spanwijdte tot wel 2,5 meter bereiken.
De kleinere knobbelzwanen hebben een spanwijdte van 1,5 tot 2 meter. Als het om een echt grote knobbelzwaan gaat, loopt de spanwijdte op tot wel 2,5 meter.
Deze spanwijdte gaat uiteraard samen met het gewicht. Des te groter de spanwijdte van een knobbelzwaan is, des te zwaarder de knobbelzwaan weegt.
Leuke details over de knobbelzwaan

Wist je dat de knobbelzwaan de grootste vogel in ons land is? Ja, zeker. Met een spanwijdte van 2,5 meter is het gewoonweg een heel indrukwekkend gezicht.
Dat is echter niet het enige leuke detail over een knobbelzwaan. Enkele van de leuke details hebben we voor je op een rijtje gezet:
- Knobbelzwanen vormen altijd een koppel. Als je twee van deze zwanen ziet, kun je er van uitgaan dat dit om een mannetje en om een vrouwtje gaat.
- Knobbelzwanen zijn niet monogaam. Er bestaan zwaansoorten die hun hele leven lang bij één zwaan blijven. Bij een knobbelzwaan is dat niet het geval; zo’n zwaan kan in het leven van partner wisselen.
- Knobbelzwanen kunnen in grote groepen leven. Een knobbelzwaan kom je niet altijd als een koppel tegen, maar soms wel in groepen van 100 knobbelzwanen.
- Knobbelzwanen kunnen 40 jaar oud worden. Dat een knobbelzwaan een sterke zwaansoort is, blijkt onder meer uit de gemiddelde leeftijd. Een gemiddelde knobbelzwaan wordt 30 tot 40 jaar uit.
- Een knobbelzwaan eet waterplanten en kleine waterdiertjes. Wist je dat een knobbelzwaan allerlei waterplanten eten? Dankzij de lange nek is een zwaan prima in staat om deze waterplanten uit het water te vissen. Een zwaan eet ook insecten, vissen en kikkers.