Wat was het IQ van Einstein?

Einstein staat te boek als één van de slimste mensen ter wereld. Is dat ook terug te zien aan het IQ dat bij hem gemeten is? Ja, zeker.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat Einstein een IQ van 160 had.

Is een IQ van 160 hoog?

Ja, een IQ van 160 is exceptioneel hoog. Om je hier een indruk van te geven: het gemiddelde IQ in ons land is 103.

Dat Einstein hier maar liefst 57 punten boven zit, is veelzeggend voor zijn intelligentie.

Dat Einstein erg intelligent was, bleek uit zijn onderzoeken. Zo is hij de man achter de relativiteitstheorie, waar we tot op de dag van vandaag veel aan hebben. Door zijn hoge IQ heeft Einstein een indrukwekkende invloed op onze maatschappij gehad.

Was Einstein slim?

De IQ score van een mens zegt niet zoveel over het persoon zelf. Deze score zegt alleen iets over het intelligentieniveau van het persoon.

Aangezien Einstein een IQ van 160 had, kunnen we stellen dat hij erg intelligent was.

Opvallend genoeg was Einstein niet overal even goed in. Zo doen er meerdere verhalen de rondte dat hij bijzonder slecht was in het onthouden van dingen.

Einstein had bijvoorbeeld heel veel moeite om data, namen en getallen te onthouden.

Ondanks die ‘tekortkoming’ scoorde Einstein dus wel razend hoog bij een IQ test. De uitslag van deze test geeft aan dat Einstein in het verleden een exceptioneel begaafd persoon was.

Wanneer ben je intelligent?

iq test meten

De intelligentie van een persoon kan ‘aangetoond’ worden aan de hand van een IQ test. Bij deze IQ test moet je opdrachten uitvoeren en vragen beantwoorden.

Aan de hand daarvan kan een bepaalde IQ score gemeten worden.

Daarbij wordt veelal de IQ indeling van Wechsler aangehouden. Hij heeft zijn eigen WAIS-III indeling ontwikkeld, waarover je in onderstaande tabel meer informatie vindt:

IQ

Categorie

25-34

Ernstig verstandelijk beperkt

35-49

Matig verstandelijk beperkt

50-69

Licht verstandelijk beperkt

70-79

Zwakbegaafd

80-89

Benedengemiddeld

90-109

Gemiddeld

110-119

Bovengemiddeld

120-129

Begaafd

130-145

Hoogbegaafd

145-160

Zeer hoogbegaafd

160+

Exceptioneel begaafd / geniaal

Aangezien Einstein een IQ van 160 had, was hij exceptioneel begaafd. Daarmee behoorde hij tot een hele zeldzame groep binnen de wereldbevolking.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat slechts 3% van de mensen een IQ van meer dan 130 heeft.

Is Einstein de slimste mens ter wereld?

Bill Gates intelligent

Einstein heeft een gigantische invloed gehad op de wereld, maar hij was zeker niet de slimste persoon ooit. Onderzoek heeft uitgewezen dat onderstaande personen een nóg hoger IQ hadden/hebben:

  • Bill Gates: de oprichter van Microsoft heeft hetzelfde IQ als Einstein. 160 om precies te zijn.
  • Mozart: volgens de verhalen had Mozart in het verleden een IQ van 165. Aan de hand van dit IQ kan gesteld worden dat Mozart een groot genie is.
  • Leonardo da Vinci: de welbekende Italiaanse multi genie Da Vinci had een IQ van 180. Daarmee was hij dus nog een stuk slimmer dan Einstein, maar wel op andere gebieden. Leonardo Da Vinci roerde zich met name in de wereld van kunst en natuurwetenschappen.
  • Garri Kasparov: deze Russische schaakgenie had een IQ van maar liefst 190.
  • Johann Wolfgang von Goethe: volgens onderzoek was deze Duitse schrijver één van de slimste personen ter wereld. Bij een IQ test scoorde hij een score van meer dan 200 (!).
  • William James Sidis: de slimste mens ooit? Volgens onderzoeken kan dit William James Sidis zijn. Het is niet mogelijk om zijn exacte IQ te bepalen, maar meerdere onderzoekers vermoeden dat hij een IQ tussen de 250 en 300 had.

De intelligentie van Einstein

intelligentie Einstein iq

Het is gewoonweg een feit dat Einstein een waanzinnig intelligent persoon was. Deze intelligentie heeft hij in het verleden voor meerdere doeleinden gebruikt.

Zo is Einstein de grondlegger van de twee relativiteitstheorieën. Voor één van deze theorieën ontving hij in 1921 zelfs de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Wat de relativiteitstheorie van Einstein zegt? Deze theorie gaf aan dat de tijd langzamer voor voorwerpen die in beweging zijn, maar juist sneller als de zwaartekracht afneemt.

Tot Einstein hier onderzoek naar deed, kreeg niemand de vinger op de zere pols. Na eindeloze onderzoeken én door zijn intelligentie in te zetten, wist Einstein uiteindelijk wel deze relativiteitstheorie te ontwikkelen.

Door de jaren heen heeft Einstein echter veel meer invloed gehad op allerlei natuurkundige elementen. Opvallend genoeg was hier in de beginjaren van zijn carrière geen sprake van.

Einstein kon geen werk in de wetenschap vinden, waardoor hij zich bezig ging houden met patentaanvragen. Tijdens dit werk bleef bij hem het idee borrelen dat hij veel meer in zijn macht had.

Pas vanaf het jaar 1905 wordt zijn intelligentie echt erkend. Dit is vooral te danken aan een rapport waarin hij uitgebreid bespreekt hoe de afmetingen van een atoom te bepalen zijn.

Hier denkt een ‘normaal’ mens niet over na, maar Einstein had hier een ongekende passie voor. Deze passie heeft Einstein onsterfelijk gemaakt en de wereld op meerdere facetten voorgoed veranderd.

Wat vond je van dit artikel?

De 30 Langste Rivieren van Nederland

Wat is het laagste IQ ter wereld?