Wat te doen als je kat niet thuis komt?

Kattenliefhebbers zullen beamen dat er niets erger is dan niet weten waar je kat is, als je hem of haar al een hele tijd niet hebt gezien. Je kat is toch je alles en vormt een belangrijk onderdeel van het huishouden.

Hij of zij zorgt voor gezelligheid, kan troost bieden als je verdrietig bent en is vermakelijk om mee te spelen. Op zich is het niet meer dan normaal dat katten eens in de zoveel tijd even de hort op zijn.

Veel katten zijn namelijk ook wel einzelgängers, dus als ze ergens verderop een projectje hebben lopen, kan het maar zo zijn dat ze even niet aan hun baasje denken en bezig zijn met dat project. Meestal komt je kat na een aantal uren of dagen wel weer terug naar huis.

Omdat katten zo’n goed ontwikkeld reukvermogen hebben, zullen ze vrijwel altijd eenvoudig de weg naar huis weer kunnen terugvinden. Toch kan het ook zijn dat je kat niet binnen een aantal dagen thuis komt.

Wat moet je dan doen? Op zich is dat niet vreemd voor katten, maar er kan natuurlijk ook iets aan de hand zijn.

Je kat roepen

Waar je direct natuurlijk al mee kunt beginnen, is het roepen van je kat. Katten hebben naast een goede reuk ook een goed gehoor. De kans is dus aanwezig dat je kat je hoort en zich laat zien, zelfs als de kat wellicht gewond is. Gebruik bij het roepen geluiden die voor de kat herkenbaar zijn. Maak geluidjes die je altijd rondom je kat maakt en roep zijn of haar naam. Soms kan het ook helpen om met een bakje met kattenbrokjes te schudden. Wel is het belangrijk dat je dit doet als het rustig op straat is en dat je de tijd neemt voor het roepen van je kat.

Kijk bij je oude adres

Als je onlangs bent verhuisd, kan het zijn dat je kat is teruggelopen naar het oude adres. Door hun sterke reuk weten ze de weg naar je oude adres soms te vinden, zeker als je oude huis niet ver verwijderd is van je nieuwe huis. Katten kunnen soms wel tientallen kilometer naar het oude huis teruglopen.

Hang posters op in de buurt

Iets wat ook altijd goed kan helpen is om een poster te maken met een foto van je kat en de boodschap dat die vermist is. Door deze posters in de buurt op te hangen, kunnen je buren je helpen in de zoektocht naar je vermiste kat. Ook sociale media kun je goed gebruiken om snel je boodschap te verspreiden. Plaats op verschillende sociale mediakanalen een post met een foto van je kat en het bericht dat die vermist is. Als je volgers die post delen, heb je al snel een groot bereik van mensen die kunnen helpen in je zoektocht.

Bel de dierenarts en het asiel

Als mensen een gewonde of verdwaalde kat vinden, brengen ze deze vaak naar het asiel of naar een dierenarts. Vraag dus eens na bij dierenartsen en dierenasielen in de omgeving of ze een verdwaalde of gewonde kat hebben binnengekregen. Als dat niet het geval is, kunnen ze je alsnog helpen door foto’s van je vermiste kat op te hangen.

Raak niet direct in paniek

Het is wel belangrijk om niet direct in paniek te raken wanneer je kat een tijdje weg is van huis. Zeker voor katten die geboren zijn op een boerderij, is dat bijvoorbeeld heel normaal. Het kan ook gewoon zijn dat je kat bij een van de buren naar binnen is gelopen en vervolgens zonder weet van die buren is opgesloten in huis. Probeer zelf te blijven roepen op rustige momenten en blijf de buurt goed doorzoeken. Vergeet ook hoge plekken niet, aangezien katten bijvoorbeeld ook vast kunnen zitten in een boom.

Wat vond je van dit artikel?

Hebben honden hersenen?

Wanneer gebruik je het fijne wasprogramma?