Wat mag je drinken bij nuchter bloedprikken?

Iedereen die heeft moeten bloedprikken, kent het wel: je mag vanaf een bepaalde tijd niets meer eten of drinken. Nuchter bloedprikken, noemen ze dit.

Maar houdt dit dan in dat je helemaal niks meer mag drinken, of gelden er andere regels? Wat mag je nou eigenlijk drinken bij nuchter bloedprikken?

Bij nuchter bloedprikken mag je alleen water drinken of een kopje thee of koffie, mits deze zonder suiker, zoetje, honing of melk is en de thee geen smaakje heeft.

Oftewel, geen drinken met toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen, en al helemaal niet met suikers of vetten. Waarom is dit eigenlijk?

Hieronder leggen we alles uit over nuchter bloedprikken, wat je allemaal wel en niet mag consumeren en hoe veel tijd van tevoren je eigenlijk nog wél dingen mag drinken wat je wil.

Lees dus snel verder om antwoord te krijgen op al je vragen over wat je mag drinken bij nuchter bloedprikken.

Wat is nuchter bloedprikken?

bloedprikken

Nuchter bloedprikken houdt in dat je niks mag consumeren waar bijvoorbeeld suikers of vetten in kunnen zitten omdat je bloed afgenomen wordt.

Oftewel, je mag op water en pure koffie of thee na niks drinken, niks eten en ook niks roken – zelfs kauwgom moet je even links laten liggen. Waarom is dit eigenlijk?

Wanneer er nuchter bloed bij je afgenomen wordt, dan is het belangrijk dat deze zo “puur” mogelijk is.

Dit is belangrijk omdat de resultaten niet helemaal accuraat zijn als bijvoorbeeld de glucose of cholesterol van je bloed gemeten moet worden.

Als je dus niks consumeert, kloppen de waarden van je bloed beter en leidt dit tot een eerlijker resultaat.

Hoe lang mag je niets drinken, eten of roken voor het nuchter bloedprikken?

Wanneer je nuchter moet bloedprikken, mag je minimaal tien uur voor de prik niks eten, drinken of roken. Oftewel, de avond voor de bloedprik moet je je consumpties even links laten liggen.

Vaak wordt bij het maken van een afspraak al gezegd dat je vanaf 20 of 22 uur nuchter moet blijven, om een wat specifiekere tijd aan te kunnen houden.

Het kan ook bij andere onderzoeken dan bloedprikken voorkomen dat je gevraagd wordt nuchter te blijven. Ook dan gelden dezelfde regels over wat je wel en niet mag drinken.

Het is dus ook in andere gevallen belangrijk om te weten wat “nuchter” precies inhoudt.

Mag ik medicijnen innemen voor het nuchter bloedprikken?

medicijnen innemen

Ja, je mag gewoon je medicijnen innemen voor het nuchter bloedprikken.

Althans, er zijn soms gevallen waarin de arts aangeeft dat bepaalde medicijnen niet mogen – dit heeft dan te maken met de waarden die ze in je bloed af willen lezen en deze specifieke medicijnen deze waarden beïnvloedt.

Neem je medicijnen in waar suiker in zit, zoals medicinale drinkvoeding, dan is het wel belangrijk om te informeren bij je arts.

Ook als je om andere medische redenen per se in het tijdsbestek van tien uur voor de bloedafname suiker in moet nemen, dien je bij je arts te raadplegen hoe je hiermee om moet gaan.

Hoe verloopt het proces van nuchter bloedprikken?

Het proces van nuchter bloedprikken verloopt als volgt: tien uur van tevoren dien je dus te stoppen met het consumeren van drinken, eten of rookwaar.

Ook kauwgom en in sommige gevallen suikerhoudende medicijnen mogen niet ingenomen worden, al dien je over medicijnen altijd eerst te raadplegen bij je arts hoe of wat je hiermee dient te doen.

Het enige wat je wél mag drinken, is water en pure koffie of thee. Het bloedprikken zélf duurt nooit zo lang – helemaal niet als je een snelle vingerprik krijgt.

Wordt er bloed afgenomen uit je arm, dan krijg je eerst een elastische band om je bovenarm die de bloedtoevoer dusdanig beïnvloedt, zodat het voor de bloedafnemer eenvoudiger wordt om een ader te vinden die geschikt is.

Vervolgens wordt de naald in de ader gebracht en, afhankelijk van het soort onderzoek, wordt er één of meerdere buisjes met bloed gevuld.

Zijn er voldoende buisjes vol, dan wordt de naald verwijderd en wordt de prikplaats voorzien van een gaasje en pleister.

Hierna komt waarschijnlijk het moment waar je vanaf de avond van tevoren al naar uitkeek: je mag jezelf weer storten op alle consumpties waar je naar verlangt, zoals een goed belegde boterham en een glas verse jus d’orange.

Conclusie

Nuchter blijven heeft een hele andere betekenis als je een avond gaat stappen en daarna nog moet rijden, maar wanneer je nuchter bloed moet prikken gelden er hele andere regels.

Niet alleen alcohol, maar op water, pure koffie of thee na, moet je elke vorm van consumptie laten staan. Ook je kauwgompje voor een frisse adem is tijdelijk niet toegestaan.

Zodra het moment aangebroken is waarop je bloed wordt geprikt, is dit erg snel voorbij – meestal al na vijf minuten.

Je bloed wordt afgenomen uit je arm of vinger en als er genoeg bloed verzameld is voor het onderzoek, ben je weer vrij om te gaan, en misschien nog wel belangrijker: vrij om te eten of drinken.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit artikel?

Welke farao liet de grootste piramide bouwen?

Wat is de langste snelweg van Nederland?