Wat is het verschil tussen een post-hbo opleiding en een hbo-master?

Open book, hardback books on wooden table. Back to school. Copy space.

Er zijn veel verschillende hbo opleidingen met diverse doeleinden. Er kan worden gekozen uit de voltijds HBO opleiding, maar ook de deeltijds HBO opleiding. Dit zijn dan ook de meest voorkomende soorten. Maar er bestaan ook post-HBO opleidingen, en zelfs HBO-master opleidingen.

Al die verschillende benamingen kunnen leiden tot verwarring. Ook zijn niet altijd de toelatingseisen even duidelijk, en de manier waarop deze opleidingen aansluiten op een reguliere HBO opleiding.

Jezelf verder ontwikkelen als professional

Een post-HBO opleiding is perfect voor mensen die aan het werk willen gaan na een reguliere HBO opleiding, maar toch willen blijven verder leren. Bij deze opleidingen ben je over het algemeen aan het werk, en leer je daarnaast verder. De post-HBO opleidingen zijn specialisaties.

Tijdens deze specialisaties ga je dieper in op het vakgebied waarin je werkzaam bent. Waar je tijdens een reguliere opleiding veel in de schoolbanken zit en dit afwisselt met een stage en afstudeeronderzoek, staat de praktijk in een post-HBO opleiding centraal. Wat je leert, kun je toepassen in de praktijk.

De opleidingen vormen het centrale geheel. Samen met experts wordt het vakgebied uitgediept, en leer je alles over de gekozen richting. Een post-HBO opleiding wordt ook wel een HBO + opleiding genoemd.

Kennis verbreden en verdiepen met een hbo-master

Naast de post-HBO opleidingen in Nederland, is het ook mogelijk om verder te studeren door middel van een HBO-master. Dit is geen universitaire opleiding, maar wordt meestal wel aan de universiteit gegeven.

Een HBO-master stelt je in staat om dieper in te gaan op diverse theorie gericht op het vakgebied. Waar een universitaire master vooral theoretisch en onderzoekend is, spelen praktijktoepassingen een belangrijke rol bij een HBO-master.

Een HBO-master is echter ook een volledige studie, en na het afstuderen mag je de titel M dragen gevolgd door de naam van de opleiding. De keuze tussen een HBO-master of post-HBO opleiding ligt dus geheel aan je eigen voorkeuren. Wil je nog verder studeren, dan past een HBO-master misschien beter bij je. Wil je liever aan de slag, dan is een post-HBO opleiding misschien passender.

Wat vond je van dit artikel?

Welk IQ heb je nodig voor de universiteit?