Wat is het grootste pretpark van Nederland?

Ben jij een groot pretparkliefhebber? Dan zit je alleen in Nederland al goed. Nederland kent namelijk meerdere, bekende pretparken.

Deze parken beschikken allemaal over toffe attracties – zowel rustig als heftig.

Bekende Nederlandse attractieparken zijn onder andere de Efteling, Duinrell en Walibi. De vraag blijft echter; wat is het grootste pretpark van Nederland?

Bekend betekent namelijk niet per definitie dat het ook groot is.

Grote kans dat je deze voelt aankomen of dat je er zelfs bent geweest. Het grootste pretpark van Nederland is namelijk Efteling in Kaatsheuvel, Brabant.

Het park van Pardoes, Holle Bolle Gijs en de Fata Morgana.

De Efteling

Pretpark Efteling

Goed. “Wat is het grootste pretpark van Nederland?’’ Die vraag is inmiddels beantwoord. Als je groot fan van de Efteling bent, zal dit antwoord geen grote verrassing voor je zijn.

Alleen al lopend in het park valt op hoe groot het is.

Binnen enkele uren is het namelijk vrijwel onmogelijk om het hele park door te gaan. Hier kan je het best een halve dag voor uittrekken. Wat dat betreft waar voor je geld.

Zoals eerder gezegd, biedt Nederland een groot aanbod aan attractieparken aan. Deze zijn ruim verspreid over het hele land.

Waarom zou je dan expliciet voor de Efteling moeten kiezen? Kaatsheuvel ligt niet voor iedereen naast de deur.

In totaal beschikt het park over 72 hectare aan oppervlakte, met daarbij 62 verschillend attracties. Door deze oppervlakte en attracties, is het park de grootste van de gehele Benelux.

Daarmee dus ook de grootste van Nederland.

Buiten deze 62 attracties om, heeft het park meer te bieden. Hierbij kan je denken aan horecagelegenheden, snoeptentjes, eettentjes en een souvenirwinkel.

De geschiedenis van de Efteling

Sinds de jaren 50 van de 20e eeuw is het park de Efteling al een feit in Kaatsheuvel. In 1951 opende het park haar deuren, waarna een jaar later ook het beroemde Sprookjesbos volgde.

De jaren 50 kende daardoor nog geen attracties. Hier was het park oorspronkelijk ook niet voor bedoeld.

Nog voor de jaren 50, in de jaren 30, zou het terrein zelfs bedoeld zijn geweest voor sportactiviteiten.

Pas in de jaren 80 werden de eerste ideeën voor attracties geboren. Dit is omdat het park in deze staat weinig tot geen bezoekers meer aantrok.

In 1978 werd het Spookslot geopend, de eerste attractie van de toenmalige Efteling.

Met de opening van de Python werd in 1981 een hoogtepunt bereikt. Toentertijd werd de achtbaan gezien als de eerste en grootste stalen achtbaan van Europa.

Wat dat betreft is de Efteling zeer vernieuwend en onderscheidend geweest.

In de jaren die volgden, werd het park met steeds meer attracties voorzien. Voornamelijk de 21e eeuw kent veel nieuwe attracties. Hetzelfde geldt voor het Sprookjesbos.

Een goed voorbeeld hiervan is de bekende achtbaan de Baron 1898, die in juli 2015 is geopend.

Slapen in de Efteling

overnachten Efteling

Zoals gezegd is Kaatsheuvel niet voor iedereen naast de deur. Hoewel veel mensen er een autoritje voor over hebben, geldt dat niet voor iedereen.

Zeker gezinnen met kleine kinderen of senioren lopen hier tegenaan.

Ook de Efteling heeft hier aan gedacht en komen deze gezinnen tegemoet. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de nacht door te brengen in de Efteling.

Hier kan zelfs een hele vakantie aan vastgeplakt worden.

Zo kan er overnacht worden in het Efteling hotel of op een van de vakantieparken. Iedere locatie ligt zo’n 500 meter van het attractiepark.

Na het ontbijten lopend naar de achtbaan. Dat is nog eens een vakantie.

De Winter Efteling

De Efteling is in ieder seizoen te bezoeken – zowel tijdens de warme zomermaanden, als tijdens het kille winterweer. Toch is dit niet altijd zo geweest.

In de eerste beginjaren was de Efteling namelijk niet het hele jaar geopend. Tijdens de wintermaanden werd deze volledig gesloten, om in de zomermaanden weer geopend te worden.

Inmiddels is dit anders. Tijdens de wintermaanden wordt het park niet meer volledig gesloten, maar omgetoverd. Deze wordt omgetoverd tot de Winter Efteling.

Dit wordt vanaf het jaar 1999 gedaan, van november tot aan februari.

Dit maakt ook dat de bezoekersaantallen beter verspreid worden. Je begrijpt dat als een attractiepark een deel van het jaar gesloten is, dat het de overige maanden een drukte van jewelste wordt.

Hoeveel bezoekers heeft de Efteling per jaar?

bezoekers Efteling

We kunnen inmiddels niet alleen stellen dat de Efteling het grootste park van Nederland is, maar ook de bekendste. Noem je de Efteling, dan zal iedereen weten over welk park het gaat.

Bovendien heeft vrijwel iedereen hier een bezoekje aan gebracht. Doordat de bekendheid van het park zo groot is, is ook het bezoekersaantal per jaar groot. Hoeveel bezoekers heeft de Efteling per jaar?

Gemiddeld kent het park ongeveer 5 miljoen bezoekers per jaar. De leeftijd hierbij is zeer variërend. Door de verschillende thema’s en attracties van het park, is deze niet volledig leeftijdsgebonden.

In de jaren dat het park werd opgebouwd en ontwikkelt, werd aanvankelijk besloten dat het park alleen geschikt zou moeten zijn voor jonge kinderen, met een leeftijdsgrens van 12 jaar.

Een bezoek aan de Efteling – Is dit een bezoekje waard?

Python Efteling

Verschillende attracties, vertolking van de bekendste sprookjes, horecagelegenheden en een souvenirwinkel. De Efteling is met stipt het grootste pretpark van Nederland.

Het is duidelijk geworden dat de Efteling genoeg te bieden heeft voor jou als bezoekers, ongeacht jouw leeftijd. Het park is niet alleen leuk voor de kids. Ook met een groep volwassenen is er genoeg te doen.

Is de Efteling het waard om een bezoekje te brengen? Wat ons betreft wel. Voornamelijk doordat het park zo veelzijdig is en genoeg te bieden heeft.

Bovendien kan er zelfs een vakantie aan vast geplakt worden.

Mocht je dus niet uit de buurt komen van Kaatsheuvel, zijn er altijd genoeg mogelijkheden om tóch een bezoek te brengen. Ben je gek op pretparken? Bezoek dan eens de Efteling.

Wat vond je van dit artikel?

Wat is het grootste pretpark van Europa?

Wat was de eerste universiteit ter wereld?