Wat is het grootste orgaan van de mens?

In het menselijk lichaam zijn de nodige organen te vinden. Deze organen zijn onmisbaar en zijn van vitaal levensbelang.

Als we naar het oppervlakte van de organen kijken, zien we dat de huid het grootste orgaan van de mens is.

Dit is wellicht niet direct het eerste orgaan waar je aan zou denken, maar de huid is qua oppervlakte verreweg het grootste orgaan.

Grootste orgaan van de mens

huid grootste orgaan

De huid is met grote afstand het grootste orgaan van de mens. Dit blijkt niet alleen uit de afmetingen, maar ook uit het gewicht.

Het gemiddelde gewicht van dit orgaan is maar liefst 11 kilogram.

Bijkomend detail: de huid is het enige orgaan dat van buitenaf zichtbaar is. Geen enkel ander orgaan kun je met het blote oog zien.

Hoe het komt dat de huid het grootste orgaan van de mens is? Dat is aan twee facetten te danken:

  • De huid bedekt het gehele lichaam: de huid is het enige orgaan dat het gehele lichaam bedekt. Als we bijvoorbeeld naar het hart kijken, zien we dat dit hart maar op één plek te vinden is. Dit is een logische reden dat de huid het grootste orgaan van de mens is.
  • Een huid heeft drie lagen: de menselijke huid is niet zomaar een huid, maar bestaat uit drie lagen. Deze lagen liggen op elkaar en wegen gemiddeld 11 kilogram.

Gewicht van de huid

Weegt bij elk mens de huid hetzelfde? Nee, dat is niet het geval. Des te groter een persoon is, des te zwaarder de huid weegt uiteraard.

Daarnaast kan ook de erfelijkheid van grote invloed zijn op het gewicht van de huid. Sommige personen hebben nu eenmaal een dikkere huid dan andere personen.

Andere grote organen van de mens

organen mens

Uiteraard zijn er meerdere organen in het menselijk lichaam te vinden. De huid is hier verreweg de grootste variant van, maar hoe zit het met de andere organen?

We hebben de complete top 10 van grote organen van de mens voor je op een rijtje gezet.

2. Lever

De lever is qua gewicht het op één na grootste orgaan. Dit orgaan weegt maar liefst 1,56 kilogram. Dit is vrij zwaar voor een orgaan.

Binnen het menselijk lichaam heeft de lever bovendien een belangrijke functie.

Zo wordt het bloed in de lever opgeslagen, wordt het gal in de galblaas opgeslagen en worden allerlei voedingsmiddelen omgezet tot bepaalde stoffen.

Hiermee blijkt de temperatuur in/van het menselijk lichaam op het juiste niveau.

3. Hersenen

Wist je dat de hersenen ook een orgaan zijn? De hersenen hebben een vitale functie en wegen gemiddeld zo’n 1,2 kilogram.

Onderzoek wijst uit dat het exacte gewicht van de hersenen per persoon verschillen. Zo zijn de hersenen van een man en vrouw bijvoorbeeld niet gelijk aan elkaar.

De hersenen coördineren eigenlijk alles wat je doet. Ze coördineren de bewegingen, ze sturen de zintuigsystemen aan en ze besturen onder meer de ademhaling en bloeddruk.

4. Longen

De longen zijn net iets kleiner en minder zwaar dan de hersenen. De longen wegen namelijk iets meer dan 1 kilogram. Het gaat hierbij om het totale gewicht van de linker- en de rechterlong.

Zijn deze twee longen qua afmetingen gelijk aan elkaar? Nee, zeker niet. De rechterlong is namelijk net iets groter dan de linkerlong.

Dit blijkt ook uit de aantal longkwabben; de rechterlong heeft drie van deze kwabben en de linkerlong twee.

5. Hart

menselijk hart

Het hart is wellicht het belangrijkste orgaan, maar is wel één van de kleinere organen. Een menselijk hart weegt bovendien niet al te veel; slechts 300 gram.

De exacte afmetingen verschillen van persoon tot persoon. Feit is in ieder geval dat een hart altijd bestaat uit twee boezems, uit de hartwand en uit twee hartkamers.

6. Nieren

De nieren wegen in zijn totaliteit net iets minder dan 300 gram. Bij de nieren is niet alleen het gewicht opvallend, maar ook de vorm.

Een nier heeft namelijk de vorm van een boon; hierbij wijst de holle kant naar het midden van de nier.

Alle nieren die je in je lichaam aantreft, zijn ongeveer 10 á 13 centimeter lang. De nieren zijn vijf centimeter dik, waardoor ze qua oppervlakte niet overdreven groot zijn.

Dat is ook terug te zien aan het gewicht.

7. Milt

De milt is een relatief klein orgaan en weegt slechts 170 gram. Onderzoek wijst uit dat het gewicht van de milt per persoon behoorlijk kan verschillen.

Er zijn bijvoorbeeld verhalen bekend van personen die een milt hadden die maar liefst 250 gram woog. De milt is overigens erg klein: 12,5 bij 7,5 bij 5 centimeter.

8. Alvleesklier

alvleesklier orgaan

De alvleesklier weegt slechts 98 gram en bevindt zich in de buikholte. Dit kleine orgaan staat in contact met onder meer de linkernier en de bijnier.

9. Schildklier

In het menselijk lichaam is de werking van een schildklier ongekend belangrijk, maar dat is niet terug te zien aan de afmetingen en het gewicht.

Het gemiddelde gewicht van een schildklier is namelijk slechts 35 gram.

10. Prostaat

De top 10 van grootste organen in het menselijk lichaam wordt afgesloten met de protstaat.

Om meerdere redenen is dit een uniek orgaan, onder meer omdat dit orgaan alleen bij mannen in het menselijk lichaam aanwezig is. Een gemiddelde prostaat weegt slechts 20 gram.

Wat vond je van dit artikel?

Wat is het grootste land van Afrika?

Wat weegt een zwaan?