Wat is het gemiddelde startsalaris na een studie WO rechten?

Open book, hardback books on wooden table. Back to school. Copy space.

Het gemiddelde startsalaris na een WO studie rechten ligt over het algemeen op € 2.800 bruto per maand.

Met een diploma in rechten op universitair niveau heb je een van de betere diploma’s van Nederland op zak. Er is veel vraag naar recent afgestudeerde young professionals op dit gebied, en de meeste studenten vinden binnen een paar maanden na het afstuderen aan WO rechten een goede baan.

Vanuit de opleiding kun je jezelf specialiseren in verschillende vakgebieden. Met een master in rechten kun je bovendien ook civielrechtelijke beroepen uitvoeren zoals advocaat of rechter, en die zijn altijd in trek. Maar het is ook mogelijk om afhankelijk van de gekozen specialisatie in dienst te gaan bij een grote organisatie als jurist of beleidsmedewerker.

Wat zijn de meest gevraagde specialisaties?

Rechtsgeleerdheid

Dit is de meest brede master die je kunt volgen tijdens de studie WO rechten. De meeste studenten die kiezen voor rechtsgeleerdheid, verdiepen zich in strafrecht, privaatrecht, jeugdrecht of bestuursrecht. Dit is een interessante keuze als je bijvoorbeeld aan de slag wilt gaan als advocaat in een specifiek vakgebied.

Europees en internationaal recht

Dankzij de nog steeds groeiende globalisering en de EU zijn afgestudeerde studenten op het gebied van internationaal recht nog altijd in trek. De grenzen vervagen steeds meer, maar verschillende landen en verbonden hebben aparte wetten. Juist hierdoor blijft internationaal recht belangrijk. Studenten met deze WO studie op zak kunnen aan de slag bij onder andere grote internationale bedrijven, maar ook bij de Verenigde Naties of een andere grote non-profit organisaties.

Ondernemingsrecht

Ondernemers zijn overal, zowel in klein formaat als in de vorm van multinationals. Deze specialisatie op het gebied van WO rechten heeft een groot economisch aspect tijdens de studie. Hierbij heb je zicht op zowel het juridische gedeelte, als de mogelijke economische problemen die hieraan gerelateerd zijn. Veel bedrijven zijn op zoek naar dit soort kandidaten, want elke onderneming heeft met ondernemingsrecht te maken.

Baankansen en startsalaris na WO rechten

Met een WO diploma in rechten of een van de specialisaties ziet de toekomst er prima uit. Over het algemeen heeft 85% van de studenten die is afgestudeerd in de rechten binnen zes maanden een goede baan. Doordat er genoeg keuze is uit bedrijven en organisaties, kun je ook meestal de meest passende baan kiezen.

Qua salaris ligt het gemiddelde voor WO rechten afgestudeerden ruim boven het landelijk gemiddelde. Het startsalaris ligt over het algemeen op € 2.800 bruto per maand. Dit is een prima salaris om mee te starten, en er zijn genoeg groeimogelijkheden in het vakgebied waardoor je er ieder jaar op vooruit gaat en snel stappen kunt maken.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel hersencellen heeft een hond?

Welk IQ heb je nodig voor de universiteit?