Wat is het gemiddelde IQ van een Belg?

In België heeft men een gemiddeld IQ van 100. Het verschilt vrijwel niets met Nederland, waar het gemiddelde IQ rond de 102 ligt. Er zijn veel westerse landen met een lager IQ dan België.

Al sinds jaar en dag is het zo dat Belgen grappen maken over gierige Hollanders en dat Nederlanders grappen maken over de lage intelligentie van Belgen.

Er is natuurlijk ook wel wat oud zeer tussen Nederland en België. In België gaat het dan overigens natuurlijk over het Vlaamse deel.

Tot 1830 was Vlaanderen namelijk onderdeel van Nederland. Toen besloot Vlaanderen onafhankelijk verder te gaan en samen met Wallonië België te vormen.

Het is dus logisch dat we nog veel overeenkomsten hebben met onze zuiderburen, zoals bijvoorbeeld de taal, maar ook dat er een basis is voor rivaliteit.

In allerlei opzichten is er strijd tussen Nederlanders en Belgen, dat zich onder andere uit in het maken van grappen over elkaar.

Verschil in persoonlijkheid

Verschil in persoonlijkheid

De stereotypen waar deze grappen over gaan, namelijk de gierigheid van Nederlanders en de domheid van Belgen, komen wellicht ook voort uit de verschillende persoonlijkheden die Belgen en Nederlanders hebben.

Wij staan namelijk bekend als erg luidruchtig en direct.

Omdat Belgen op dat vlak wat rustiger, meer afwachtend en wellicht bescheidener zijn, ben je dan als directe Nederlander geneigd te zeggen dat Belgen dom zijn.

Ze zeggen immers niet altijd direct wat ze denken, zoals Nederlanders dat wel doen. Ook het feit dat Belgen over het algemeen conservatiever zijn, draagt hieraan bij.

Als iets prima is, dan laten Belgen het graag zo. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Belgische snelwegen. Nederlanders vinden die van een afschuwelijke kwaliteit.

Voor de Belgen voldoen ze, dus is het geen noodzaak om ze te verbeteren.

Belgen kijken juist weer raar op van veel Nederlandse gewoontes, zoals het meenemen van zelf gesmeerde boterhammen voor tijdens de lunch op het werk.

Als je dat in België doet, denken ze dat je het niet breed hebt.

Zij associëren dat dus met krenterigheid, mede ook vanwege het feit dat Nederlanders altijd overal proberen om gebruik te maken van korting en gratis spullen te bemachtigen.

Welk land is het slimst?

Welk land is het slimst

Belgen pakken Nederlanders dus vooral op hun krenterigheid en Nederlanders pakken Belgen juist op hun intelligentie. In beide dingen zou een kern van waarheid kunnen zitten.

Althans, veel Nederlanders zijn wel degelijk zuinig.

Wie in de zomer op een willekeurige markt rondloopt in Zuid-Europa rondloopt, zal namelijk niet raar opkijken als hij of zij een Nederlander ziet die probeert af te dingen om een lokaal product een euro goedkoper mee te krijgen.

Nederlanders zijn over het algemeen nou eenmaal zuinig. Maar is het ook daadwerkelijk zo dat Nederlanders intelligenter zijn dan Belgen?

Dat is op zich natuurlijk lastig te zeggen, aangezien beide landen ontwikkeld zijn. Cijfers waar je je op zou kunnen baseren, zouden bijvoorbeeld de uitslagen van een IQ-test kunnen zijn.

Wel moet je daar de kanttekening bij plaatsen dat zo’n test slechts een momentopname is. Volgens de laatste metingen is het gemiddelde IQ in Nederland net iets boven de 100, namelijk 102.

Belgen hebben een gemiddeld IQ van 100

Belgen hebben een gemiddeld IQ van 100

Dit zou betekenen dat Nederland het op vijf na slimste land ter wereld is. België scoort gemiddeld een IQ van 100. Dit verschilt dus helemaal niet zoveel van Nederland.

Op basis daarvan kun je Belgen misschien iets dommer noemen dan Nederlanders, maar wereldwijd scoort België absoluut niet slecht.

Genoeg westerse landen scoren namelijk een stuk lager volgens de IQ-metingen.

Nederland is dus volgens de metingen wel slimmer. Het verschil is echter zo gering dat het verwaarloosbaar is.

Het feit dat Nederlanders denken dat Belgen dommer zijn, heeft vooral te maken met de verschillende identiteit van inwoners van de twee landen. Belgen zitten gewoon anders in elkaar.

Een discussie zullen ze bijvoorbeeld niet zo snel winnen van een Nederlander. Die begint namelijk vaak al snel te schreeuwen, terwijl Belgen over het algemeen een stuk kalmer zijn.

Wel is het zo dat Belgen gemiddeld lager scoren op een IQ-test dan Nederlanders. In die zin zijn Belgen dus wel iets dommer.

Aan de andere kan kun je ook je vraagtekens zetten bij het feit of een IQ-test intelligentie weerspiegelt. Is intelligentie niet veel meer dan alleen slimheid?

Een hoog EQ is bijvoorbeeld ook belangrijk om te hebben. Een objectief antwoord op de vraag of Nederlanders daadwerkelijk slimmer zijn dan Belgen, is lastig vast te stellen.

Als het aan de Nederlanders ligt, zal dit waarschijnlijk volmondig met ja beantwoord worden. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat grappen over en weer zullen verdwijnen.

Wat vond je van dit artikel?

Wat zijn de nadelen van studeren?

Hebben honden hersenen?