Wat is een torrent client?

Een torrent client is een computerprogramma dat het downloaden en uploaden van torrents naar andere gebruikers opstart, regelt en verzorgt.

Dit doet het door gebruik te maken van het zogenaamde BitTorrent protocol. Hierdoor verloopt het downloaden van met name grote bestanden vaak een stuk vlotter.

Wanneer je gewoon vanuit je internetbrowser downloadt dan gebeurt dit lineair: Je downloadt van één enkele server. Niets mis mee als dit een vlot werkende server is maar in de regel is dit helaas vaak niet het geval.

Het unieke van het BitTorrent protocol is dat deze ervoor zorgt dat veel kleine onderdelen van een zeer groot bestand van verschillende bronnen gedownload kan worden.

Vaak zijn dit andere gebruikers van een bepaalde torrent website of torrent client. De torrent client zorgt er ook nog eens voor dat alle kleine onderdelen weer samengevoegd worden tot één groot bestand.

Zonder torrent client kan je dus helemaal niets met een torrent en omdat het BitTorrent protocol in 2001 al ontstaan is, is het dus ook niet vreemd dat er enorm veel torrent clients bestaan. Daarom geven we je later in dit artikel een overzicht van wat wij denken dat de beste torrent clients zijn.

Zijn torrents legaal?

Torrents hebben een slechte reputatie door de vele piraterij die ermee gepleegd wordt. Toch zijn torrents zelf absoluut niet illegaal. Dat is ook niet mogelijk omdat ze zelf geen illegale data bezitten. Buiten dat zijn er enorm veel legitieme redenen om torrents te downloaden. Denk bijvoorbeeld maar aan open source software of ander materiaal dat publiek bezit is.

Het is allemaal dus afhankelijk van de content die je downloadt. Zolang de bezitter van het auteursrecht toestemming heeft gegeven om het bestand te verspreiden is het altijd in orde. Door het anonieme karakter van torrents worden ze logischerwijs echter ook zeer vaak gebruikt om bestanden waarop wel een copyright zit te verspreiden.

De beste torrent clients

We hebben eerder al uitgelegd dat er veel verschillende torrent clients zijn. Zoveel dat een overzicht van allemaal geven een onmogelijke taak is, zeker nu er zeer veel speciale clients voor bepaalde niches gemaakt worden. Daarom geven we een kort overzicht van wat de beste torrent clients zijn die je vandaag de dag kan vinden.

Uit dat overzicht kan je dan eenvoudig de torrent client vinden die het beste bij jou past. Of dat nu een simplistische client is voor het meest eenvoudige werk of eentje die je uit kan breiden tot een persoonlijk downloadcentrum met vele plug-ins. Dit zijn de 5 beste torrent clients, op willekeurige volgorde.

Klik hier voor een lijst van de top 21 beste gratis torrent clients

Top 5 beste gratis torrent clients

Vuze

Systeem: Windows

+ Overzichtelijke interface
+ Uit te breiden met vele plug-ins
Bevat advertenties
Komt samen met een proefperiode van een antivirusprogramma

Vuze werd allereerst als Azureus op de markt gebracht en claimt inmiddels dat ze de sterkste torrent client ter wereld zijn. En ondanks dat de verhoudingen afhankelijk van veel verschillende zaken zijn presteert Vuze zeer goed bij de meest belangrijke taak: het snel binnenhalen van downloads.

Er zijn twee verschillende versies van Vuze te downloaden. Het gratis Vuze Leap en daarnaast ook de Vuze Pro. Uiteraard zijn beide geschikt om torrents mee te downloaden en media in af te spelen maar heeft Vuze Pro een ingebakken virusprotectie en kan je media vooraf al bekijken in plaats van nadat de download volledig afgerond is.

De interface van Vuze is dik in orde voor zowel de meer ervaren gebruiker als ook voor de mensen die voor het eerst de wereld van torrents instappen. Samen met de vele opties zoals het limiteren van de bandbreedte absoluut één van de eerste torrent clients waar mensen eens over na zouden moeten denken.

qBittorrent

Systeem: Windows, MacOS, Linux

+ Geen advertenties
+
Handige tools
+
Komt zonder adware
Weinig plug-ins

Een aantal torrent clients bieden elke mogelijkheid aan die er bij torrent clients mogelijk zijn. Sommigen proberen alles zo minimalistisch mogelijk te houden.

En anderen gaan voor de gulden middenweg. qBittorent is zo’n client. Ze proberen dan ook aan zo veel mogelijk wensen van gebruikers gehoor te geven zonder direct veel gebruik te maken van de processor en het geheugen.

qBittorrent beschikt over een ingebouwde zoekfunctie, mediaspeler en verder alle andere noodzakelijkheden die je mag verwachten zoals het kunnen prioriteren van downloads en bestanden.

In feite komt qBittorrent in gebruik veel overeen met het wereldberoemde uTorrent maar dan zonder dat het gevuld is met advertenties en je niet op stiekeme wijze tot het installeren van andere software verleid wordt.

BitComet

Systeem: Windows, MacOS

+
Geen advertenties
+
Interne webbrowser
Mist bepaalde functionaliteiten
Onnodig lastige interface

BitComet is de oprichting in 2003 één van de oudste torrent clients ter wereld maar daardoor zijn ze niet direct ook gedateerd. Als één van de weinige torrent clients heeft BitComet een ingebouwde browser waardoor het zoeken naar torrents een fluitje van een cent wordt.

Helaas is de gebruikersomgeving zelf onnodig moeilijk, wat soms problematisch kan zijn voor de gebruikers met wat minder ervaring. Ook kan je geen limiet instellen op uitgaand verkeerd, wat inhoudt dat wanneer BitComet draait ze altijd het maximale van je bandbreedte kunnen eisen.

Daar tegenover staat wel dat de omgeving van BitComet advertentievrij is en ze je geen onnodige software proberen aan te smeren. Wie met de paar kleine minpuntjes leven kan vindt in BitComet dus absoluut een uitstekende client.

Deluge

Systeem: Windows, MacOS, Linux

+ Multiplatform
+ Uitbreidbaar met vele plug-ins
+ Browser integratie
– Interface misschien iets te kaal

Ook Deluge gaat al een tijdje mee en kan een even gemakkelijke als ook uitgebreid programma zijn om je torrents mee binnen te halen. Wat heet, Deluge is misschien wel de meest geschikte client wanneer je deze ze veel mogelijk aan je eigen smaak wenst aan te passen.

Dit komt door de vele extensions en plug-ins die te downloaden zijn waarmee je Deluge niet enkel een heel ander uiterlijk maar ook tal van nieuwe functionaliteiten mee kan geven. Ook handig: Je kan Deluge gewoon integreren in je Firefox of Chrome browser. Heeft Deluge dan nog een nadeel? Jazeker.

Wie niet op zoek is naar een client die naar eigen smaak aangepast kan worden blijft zitten met een enigszins kaal design zonder al te veel opties.

uTorrent

Systeem: Windows, MacOS, Linux, Android

+ Natuurlijke interface
+ Klein
Bevat advertenties
Komt met extra software

Wat valt er nog meer over uTorrent te zeggen? uTorrent is al vele jaren marktleider op het gebied van BitTorrent Clients en is zelfs zo groot geworden dat ze de originele Client die bij het protocol kwam overgenomen hebben.

Hoe ze dat hebben verdiend? uTorrent werkt eenvoudig, als eindgebruiker heb je veel controle over de instellingen en het programma is zuinig met je CPU en RAM. In principe heeft het dus alles wat je van een torrent client verwacht. Het grote nadeel?

Wanneer je geen gebruik maakt van de betaalde versie ben jij door de vele reclames en software die ze je bij de installatie op niet zulke nette wijze proberen aan te smeren hét verdienmodel.

Wat vond je van dit artikel?

Hoe kun je YouTube ondertiteling uitzetten op Android?

Hoe werken torrents?