De opslagruimte op computers is soms redelijk beperkt, en het is vaak ook niet mogelijk om bestanden op computers te delen met andere apparaten. Als dat wel mogelijk is, kost dit vaak behoorlijk wat tijd om in te stellen en het levert niet heel veel voordeel op.
Om dit probleem op te lossen bestaan er NAS servers. Deze apparaten kun je zowel thuis, als op kantoor gebruiken en zijn niet al te duur. Het probleem om bestanden te downloaden, op te slaan en te delen met andere apparaten en gebruikers wordt hierbij direct opgelost. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over de opslag, en de harde schijf van je computer of laptop zal niet meer vol raken.
Inhoudsopgave
- Waar staat NAS voor?
- Wat kun je met een NAS?
- Hoe werkt een NAS?
- Wat zijn de voordelen van een NAS server?
- Is een NAS server installeren moeilijk?
- Kun je zelf een NAS server maken?
- Wat is de beste NAS voor thuisgebruik?
- Wat is de beste NAS voor zakelijk gebruik?
- Wat is de beste NAS voor Mac gebruikers?
- Wat is de opslagruimte van een NAS?
- Wat zijn de beste harde schijven voor een NAS?
- Welke soorten NAS zijn er beschikbaar?
- Wat zijn de meest populaire merken en modellen NAS servers?
- Wat is het verschil tussen een NAS en een externe harde schijf?
- Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een NAS?
- Top 10 beste NAS systemen voor thuisgebruik
- 1. WD My Cloud EX2 Ultra
- 2. Synology DS220+
- 3. QNAP TS-230
- 4. Synology DS118
- 5. Synology DS920+
- 6. WD My Cloud Home
- 7. QNAP TS-253D-4G
- 8. Asustor AS5202T
- 9. Synology DiskStation DS119j
- 10. ZyXEL NAS326
Waar staat NAS voor?
NAS staat voor Networked Attached Storage, en het is in feite een benaming voor een geavanceerdere versie van een harde schijf. Het is meestal een klein kastje die je op het internet aansluit, of je eigen netwerk.
Het apparaat zelf ziet eruit als een kleine computer, en bevat ook de meest voorkomende onderdelen van een gewone PC. Het grote verschil zit hem in het feit dat een NAS server specifiek is ingericht om bestanden op te slaan en te delen met andere gebruikers en apparaten in het netwerk.
Wat kun je met een NAS?
Een NAS wordt het meeste gebruikt om persoonlijke en zakelijke bestanden veilig op te slaan. Computers en telefoons hebben vaak slechts een beperkte opslagcapaciteit. Je kunt een NAS gebruiken om bijvoorbeeld de foto’s van je telefoon over te zetten naar de NAS, zodat je weer nieuwe foto’s kunt maken.
Een NAS is ook een uitstekend apparaat om thuis te gebruiken voor het streamen van films en muziek. Vanaf de NAS kun je films naar televisies, smartphones en tablets streamen. Films kun je met software direct downloaden naar het apparaat, waardoor je daarvoor geen computer meer nodig hebt.
Op zakelijk gebied is een NAS in te zetten om bestanden op te slaan en met elkaar te delen. Hierdoor heeft iedereen binnen het bedrijf toegang tot dezelfde bestanden, en voorkom je dat je Word en Excel documenten via de mail met elkaar moet gaan uitwisselen.
Een NAS wordt meestal gebruikt om:
- Foto’s, video’s en andere soorten bestanden op te slaan en te delen met andere gezinsleden.
- Snel en eenvoudig zakelijke bestanden te delen met collega’s.
- Muziek, films en series te streamen naar andere apparaten die in huis staan.
- Bestanden veilig op te slaan op een centrale plek.
- Een plek te hebben om belangrijke documenten als backup op te slaan.
- Als alternatief voor een cloudopslag zoals Dropbox.
Hoe werkt een NAS?
Een NAS is vrij simpel te installeren, zeker als je de beste NAS uitkiest die op de markt beschikbaar zijn. Deze zijn meestal volledig ingesteld, waardoor je alleen nog maar een netwerkkabel in het apparaat hoeft te stoppen.
Vervolgens kun je verbinding maken met de NAS via bijvoorbeeld een tablet, of simpelweg een aantal bestanden vanaf je computer verslepen naar de NAS. Op een computer ziet de NAS er gewoon uit als een harde schijf, zonder dat je hiervoor extra software moet installeren. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld torrents of gedownloade films automatisch op de NAS op te slaan, je computer hoeft dus eigenlijk helemaal niet meer aan.
Wat zijn de voordelen van een NAS server?
Een groot voordeel van een NAS is het feit dat je bestanden kunt opslaan op een andere plek dan een computer of telefoon. Wanneer een van deze apparaten kapot gaan, dan gaan meestal ook alle foto’s en documenten verloren. Een NAS voorkomt dit, doordat alles op een andere plaats staat opgeslagen.
Een NAS heeft meestal heel veel opslagruimte, waardoor je deze kunt gebruiken om films te downloaden en te streamen. Geen gedoe meer met het aansluiten van een laptop op de televisie om een film te kijken. Je kunt gewoon met een druk op de knop een film afspelen op de televisie.
Een ander belangrijk voordeel van een NAS is de mogelijkheid om vanuit iedere plek toegang te krijgen tot je bestanden. Ook als je buitenshuis bent, kun je nog steeds via bijvoorbeeld een smartphone app alle bestanden inzien op de NAS. Je hebt in feite je eigen persoonlijke cloudopslag die veilig thuis staat.
Is een NAS server installeren moeilijk?
Een NAS server installeren is absoluut niet moeilijk. De meeste populaire NAS systemen zijn zeer eenvoudig te installeren, en vereisen totaal geen technische kennis. Over het algemeen is een NAS binnen een paar minuten geïnstalleerd en gereed voor gebruik.
Je kunt een NAS installeren door simpelweg een netwerkkabel aan het apparaat aan te sluiten en de stroomkabel erin te prikken. Zet vervolgens de NAS aan. Via een computer of smartphone kun je daarna via de webbrowser verbinding maken met de NAS, en via een paar simpele stappen de NAS gereed maken voor gebruik.
Eenmaal klaar met de configuratie, dan kun je de NAS direct gebruiken en zit deze aangesloten op je thuisnetwerk.
Kun je zelf een NAS server maken?
Ben je wat meer technisch aangelegd en wil je wat meer uitdaging, dan kun je ook zelf een NAS server in elkaar zetten. Zelf een NAS in elkaar zetten is niet heel erg lastig, je bent er alleen wat langer mee bezig en je moet zelf de onderdelen in huis halen.
Het is belangrijk om jezelf allereerst af te vragen wat je precies wilt doen met een NAS. Hoeveel harde schijven heb je nodig? Welke behuizing is het beste? En waar moet de NAS komen te staan?
Wanneer je dat duidelijk hebt kun je online alle onderdelen die je nodig hebt voor een NAS los bestellen. Zorg ervoor dat je de NAS in elkaar zet met het juiste gereedschap om schade te voorkomen. Er zijn verschillende open-source besturingssystemen voor NAS servers beschikbaar. De meest populaire zijn FreeNAS en OpenMediaVault.
Wat is de beste NAS voor thuisgebruik?
Op de markt zijn tientallen NAS servers te vinden, maar niet iedere NAS is even geschikt voor thuisgebruik. Sommige kosten veel geld, en bij andere NAS servers moet je nog veel zelf installeren en configureren. Een goede NAS voor thuis is binnen een paar minuten klaar voor gebruik, en gemakkelijk te installeren.
De WD My Cloud EX2 Ultra wordt geroemd als betrouwbare en gemakkelijk te gebruiken NAS voor thuis. Je hebt verschillende opties, en kunt kiezen uit onder andere 4TB of 8TB aan opslagruimte. De NAS van WD My Cloud is heel gebruiksvriendelijk, en maakt bijna geen geluid. De NAS is niet al te duur, en de variant met 4TB aan opslag is een prima instapmodel.
Een andere goede optie voor een NAS is de Synology DS220j. Dit apparaat kun je voorzien van allerlei handige apps zoals Plex zodat je overal vanuit thuis films direct vanaf de NAS kunt streamen. Het is technisch gezien een sterke NAS, waardoor het geen probleem is om deze met meerdere apparaten tegelijkertijd te verbinden.
Wat is de beste NAS voor zakelijk gebruik?
Veel NAS servers lijken qua specificaties redelijk op elkaar, maar als zakelijk gebruiker wil je misschien net iets anders. De Synology DS920+ is een grotere NAS met ruimte voor maar liefst 4 harde schijven. Het is een kwalitatief hoogstaande NAS, met genoeg opslagruimte voor alle zakelijke documenten en bestanden. De NAS heeft twee gigabit ethernet poorten, waardoor iedereen op kantoor zonder problemen bij alle bestanden op de NAS kunnen.
Een goede concurrent voor de Synology DS920+ is de QNAP TS-453D-4G. Dit is een zeer goede NAS server voor MKB ondernemers die op een veilige en betrouwbare manier alle zakelijke bestanden willen opslaan. De NAS van QNAP is zeer krachtig, en heeft veel RAM geheugen waardoor meerdere gebruikers verbinding kunnen maken met de NAS.
Wat is de beste NAS voor Mac gebruikers?
Als er een NAS is die consistent hoog scoort onder MAC gebruikers, dan is het wel de Synology DS220+. Sommige NAS servers hebben er moeite mee om te verbinden met Apple apparaten, maar Synology heeft dit standaard ingebouwd in de NAS servers die ze leveren.
Het verbinden met een Mac laptop of computer kost bijna geen extra tijd, en je kunt dit bij de Synology DS220+ binnen een paar tellen instellen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is via de Finder op de Mac verbinding te maken met de NAS. Het voordeel van de Synology DS220+, is dat deze NAS compatibel is met alle computers en je daardoor vanaf alle apparaten gemakkelijk bestanden kunt opslaan op de NAS of films kunt streamen.
Wat is de opslagruimte van een NAS?
De grootte van de opslagruimte van een NAS is afhankelijk van het type NAS die je aanschaft, de grootte van de harde schijven en het aantal harde schijven wat in een NAS past. Er kan gekozen worden uit een NAS met daarin een aantal ingebouwde harde schijven. Deze zijn geschikt voor thuisgebruik en hebben meestal een opslagcapaciteit tussen 2TB en 8TB.
Ook is het mogelijk om een NAS aan te schaffen waarin nog geen harde schijven zitten. Hierbij is het mogelijk om zelf te bepalen hoeveel opslagruimte je tot jouw beschikking wilt hebben. In een NAS met twee sloten voor harde schijven kun je in theorie meer dan 32TB beschikbaar hebben. Je kunt zelf kiezen welke harde schijven je in de NAS steekt. Hoe meer opslagruimte je wilt, hoe duurder de prijzen van de harde schijven.
Wat zijn de beste harde schijven voor een NAS?
Er zijn veel harde schijven te vinden, en diverse soorten hebben eigen voordelen en nadelen. Het meest gangbare type harde schijf is een reguliere HDD schijf. Er zijn honderden verschillende harde schijven beschikbaar, voor ieder budget. Het is dus niet makkelijk om een enkele harde schijf te kiezen die het meest geschikt is voor een NAS. Als je zeker wilt weten dat je een schijf van goede kwaliteit in huis haalt, dan zijn Seagate en Western Digital de beste keuzes. Beide hebben schijven die lang meegaan, en met verschillende opslagcapaciteiten.
Naast reguliere harde schijven, kun je ook kiezen voor een SSD. Dit is een veel snellere variant, maar er hangt dan ook een hoger prijskaartje aan. Een SSD is stiller dan een gewone HDD, en heeft een langere levensduur. Western Digital heeft een aantal zeer goede SSD harde schijven die behoren tot de beste ter wereld.
Welke soorten NAS zijn er beschikbaar?
Een NAS zelf doet in feite ongeacht de soort hetzelfde, het opslaan van bestanden en documenten op een centrale plaats. Maar we kunnen wel onderscheid maken, en dat is op het gebied van technische specificaties en het doeleinde.
Als consument wil je niet teveel bezig zijn met de NAS. Een gebruiksklare NAS is daarom de meest geschikte soort. Dit type NAS servers haal je uit de doos, sluit je aan op het netwerk en is klaar voor gebruik. Je hoeft niets te installeren, en de configuratie is zo gedaan.
Een uitbreidbare NAS is een andere soort NAS server. Hierbij zitten over het algemeen geen harde schijven inbegrepen, en deze dien je los aan te schaffen. Dit geeft je meer keuzevrijheid, maar kost ook wat meer moeite om te installeren en te configureren. Je kunt de harde schijven in een uitbreidbare NAS verwisselen, of de opslagcapaciteit uitbreiden.
Een NAS die gericht is op mediastreaming heeft extra software zodat je op verschillende apparaten films kunt kijken. Vaak worden films opgeslagen in een bepaald formaat, die niet door iedere televisie, smartphone of tablet wordt ondersteunt. Een NAS met deze functionaliteiten, zet de film tijdens het streamen om in het juiste formaat, waardoor je vlekkeloos overal in huis een film kunt kijken.
Wat zijn de meest populaire merken en modellen NAS servers?
De meest voorkomende en populaire merken op het gebied van NAS servers zijn WD, Synology en Qnap. Deze drie merken worden het meest verkocht en hebben het grootste marktaandeel samen in handen. De merken zijn ieder van uitstekende kwaliteit, en hebben verschillende NAS servers voor diverse doeleinden.
WD heeft de WD My Cloud EX2, een van de meest verkochte modellen voor thuis. Het is een betaalbare, en uitstekende NAS server voor mensen die het apparaat gewoon in het stopcontact willen steken zonder een moeilijke installatie te moeten doorlopen. De kracht van WD zit hem in de simpliciteit, samen met een lange levensduur.
Zowel Synology als Qnap hebben een wat breder aanbod. De Synology DS220+ en de Qnap TS-230 zijn de meest gangbare en populaire modellen van beide merken. De kenmerken zijn bij beide ongeveer hetzelfde. Je moet de NAS servers voorzien van losse harde schijven, en zowel de DS220+ als de TS-230 hebben krachtige hardware waardoor het prima NAS servers zijn voor zakelijk en thuisgebruik.
Wat is het verschil tussen een NAS en een externe harde schijf?
Een NAS is een losstaande computer die je ergens in huis of in het bedrijfspand kunt neerzetten en aansluit op het netwerk. Iedereen die ook verbonden is met het netwerk en toegang heeft tot de NAS kan via zijn eigen computer of telefoon daarmee verbinding maken en bestanden downloaden, documenten opslaan of films afspelen via de NAS.
Een externe harde schijf is niet zomaar te benaderen. Om toegang te krijgen tot de bestanden op een externe harde schijf moet deze via een kabel worden aangesloten op de computer. Alleen dan is het mogelijk om deze te gebruiken. De externe harde schijf maakt geen verbinding met je netwerk, en kan maar op een enkele computer tegelijk worden gebruikt.
Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een NAS?
Bij het uitkiezen van de juiste NAS zijn er een aantal zaken die een rol spelen. Hierbij zijn de hardware, software en natuurlijk de prijs het belangrijkste. Denk bij de aanschaf na over de volgende punten zodat je het meeste plezier uit de NAS kunt halen.
- DLNA: Sommige NAS servers beschikken over DLNA, dit is het delen van content en video’s met verschillende andere apparaten op hetzelfde WI-FI netwerk.
- Opslagruimte: Hoe meer films, foto’s, video’s en bestanden je denkt te gaan opslaan, hoe meer opslagruimte je nodig hebt. Het is aan te raden om dan ook voor minimaal 8TB aan opslagruimte te kiezen.
- Aantal schijven: Hoe meer schijven je hebt, hoe meer opslagruimte je kunt creëren. Een grotere NAS met bijvoorbeeld plek voor 4 harde schijven, is misschien wat toekomstbestendiger als je de NAS veel wilt gaan gebruiken.
- Webinterface: Heb je niet veel verstand van computers, en moet de NAS gemakkelijk in gebruik zijn, kies dan voor een NAS met webinterface zodat deze gemakkelijk te configureren is.
- Downloadmogelijkheden: Sommige NAS servers kun je gebruiken om te downloaden, zeker als je veel films wilt gaan kijken is het belangrijk om een NAS uit te kiezen waarop je snel en makkelijk films kunt downloaden.
- Geheugen: Denk je dat de NAS door veel mensen tegelijk gaat worden gebruikt? Een groter geheugen zorgt ervoor dat de NAS server veel verkeer tegelijk aan kan.
- Processor: Net zoals het geheugen, zorgt een snellere processor ervoor dat de NAS meerdere dingen tegelijk kan. Zeker voor zakelijk gebruik is een snelle processor belangrijk.
- Remote access: Wil je de NAS ook buitenshuis kunnen gebruiken, dan is remote access belangrijk. Dit stelt je in staat om overal ter wereld bij je eigen NAS te kunnen en bestanden te kunnen opslaan of te openen.
- Backups: Ook al wordt een NAS regelmatig gebruik om bestanden van andere computers veilig op te slaan, je kunt nooit zeker genoeg van je zaak zijn. Sla je veel belangrijke en gevoelige bestanden op, dan zijn backups van de NAS belangrijk.
- Uitbreiding: Je hoeft niet direct de maximale capaciteit van een NAS server te gebruiken, maar denk je in de toekomst meer ruimte nodig te hebben, houd dan rekening met de mogelijkheden voor uitbreiding. Dit kan zijn in de vorm van een extra harde schijf poort, of de optie om een bestaande harde schijf te vervangen met een groter exemplaar.
- Snelheid: Wil je meerdere films streamen of de NAS gebruiken met meerdere collega’s, dan is snelheid cruciaal. Een snelle NAS heeft over het algemeen voldoende geheugen en een snelle processor. Maar ook de internetverbinding die de NAS heeft speelt hierbij een rol. Let dus goed op de technische specificaties als snelheid belangrijk is.
- Gebruik: Als laatste is het gebruik van de NAS natuurlijk ook belangrijk. Het heeft geen zin om een dure NAS server te kopen met veel opslagruimte, als je alleen wat bestanden wilt opslaan en een film wilt kijken. Kijk goed rond, en betaal niet teveel, maar ook niet te weinig voor een passende NAS server.
Top 10 beste NAS systemen voor thuisgebruik
1. WD My Cloud EX2 Ultra
Het beste NAS systeem voor thuisgebruik is de WD My Cloud EX2 Ultra. Het is een compacte NAS server die direct klaar is voor gebruik zodra je deze hebt uitgepakt en hebt neergezet. De NAS is niet heel erg groot, en past dus gemakkelijk op een plek overal in huis. Bovendien maakt de My Cloud heel erg weinig geluid, en verbruikt deze niet veel stroom.
Maar laat de grootte van de NAS je niet afschrikken. Er zit voldoende geheugen in en een krachtige processor zodat meerdere gebruikers tegelijk de NAS kunnen gebruiken. Ook is de WD My Cloud EX2 Ultra buitenshuis te benaderen en heeft deze genoeg beveiliging. Een topper van een NAS voor thuisgebruik.
2. Synology DS220+
De Synology DS220+ is een uitstekende all-round NAS met heel veel mogelijkheden en ook nog eens makkelijk in te stellen. Deze NAS maakt gebruik van snelle technologie waardoor je binnen een paar minuten een hele hoop bestanden kunt overzetten van bijvoorbeeld een computer naar de NAS.
De NAS server heeft standaard de mogelijkheid om Plex te gebruiken, wat het perfecte programma is om films direct naar een telefoon of televisie te streamen vanaf de DS220+.
3. QNAP TS-230
QNAP weet met de TS-230 een minimalistische, maar zeer gebruiksvriendelijke NAS op de markt te zetten. Het Taiwanese bedrijf staat erom bekend dat ze hardware produceren die gemakkelijk te gebruiken is, en voor thuisgebruik stelt de QNAP TS-230 niet teleur.
Deze NAS is een van de beste als het gaat om het streamen van films en media naar een televisie. Je kunt kiezen uit DLNA of voorgeconfigureerde apps zoals Plex. De NAS zelf zorgt ervoor dat de film in het juiste formaat wordt afgespeeld.
4. Synology DS118
De DS118 is een prima instapmodel van Synology voor mensen die op zoek zijn naar een simpele, maar budgetvriendelijke optie voor een NAS systeem. Het apparaat is vrij klein en past daardoor gemakkelijk op iedere plek in huis.
De Synology DS118 heeft slechts een enkele plek voor een harde schijf. Maar wanneer je alleen wat bestanden wilt opslaan of films wilt afspelen, is dit een prima keuze zonder dat je al te diep in de buidel hoeft te tasten.
5. Synology DS920+
De DS920+ van Synology is een zeer grote, snelle en sterke NAS server voor mensen die veel bestanden willen opslaan, foto’s willen bewaren of films willen downloaden. Het apparaat heeft ruimte voor maar liefst 4 harde schijven, en daarmee kun je letterlijk alles opslaan.
De specificaties van de DS920+ zijn indrukwekkend. De NAS heeft een quad-core processor en maar liefst 4GB aan geheugen. Voor families of een groot huishouden die tegelijkertijd gebruik willen maken van een NAS, is deze server het waard.
6. WD My Cloud Home
Op de zesde plaats staat een NAS systeem die je in het zicht wilt zetten. Het ontwerp van de WD My Cloud Home is een prachtige, zilvergrijze kast die prima bij het interieur past. Maar ook qua prestaties en mogelijkheden is dit een prima product.
De My Cloud Home wordt binnen een paar tellen aangesloten op het netwerk en is direct gereed voor gebruik. Deze NAS kun je bovendien verbinden met het internet, en gebruiken als cloud opslag zodat je overal en altijd bij jouw bestanden kunt.
7. QNAP TS-253D-4G
QNAP heeft met de TS-253D-4G een zeer sterke NAS in handen die uitermate geschikt is voor mensen die graag films in 4K willen kijken op de allerhoogste kwaliteit. De NAS is ingericht om zwaardere taken zonder moeite uit te kunnen voeren.
Om de beste prestaties te kunnen leveren heeft deze NAS server van QNAP maar liefst 4GB aan geheugen. De uitgebreide NAS heeft ook opties om beveiligingscamera’s aan te sluiten op het systeem.
8. Asustor AS5202T
De NAS van Asustor onder de naam AS5202T is speciaal ontwikkeld voor het streamen van media en films in huis. Je kunt in deze NAS zelf kiezen welke harde schijven je erin wilt hebben. Zowel HDD harde schijven als SSD harde schijven kun je in deze NAS installeren.
De AS5202T heeft ingebouwde hardware om films en video’s van de hoogste kwaliteit de decoderen en zonder vertraging naar een televisie te streamen. Ook is het mogelijk om bekende apps als Spotify en Netflix te installeren op de NAS.
9. Synology DiskStation DS119j
Dit model NAS is een van de goedkopere op de markt, en is een redelijk krachtige NAS die prima dienst doet als instapmodel. Een harde schijf is makkelijk te installeren, en de configuratie van de DiskStation DS119j duurt niet langer dan 10 minuten.
Deze NAS kun je aansluiten op het internet met een kabel, maar dankzij de USB poorten is het ook mogelijk om een WI-FI dongle erop aan te sluiten. Synology heeft diverse apps die je gemakkelijk installeert zodat de NAS direct klaar is voor thuisgebruik.
10. ZyXEL NAS326
De eerste NAS op deze lijst komt van het merk ZyXEL. De NAS326 heeft twee aparte sloten voor het monteren van harde schijven en ondersteunt zowel reguliere HDD schijven als de snellere SSD schijven.
De NAS326 van ZyXEL is vrij compact en past daardoor gemakkelijk op een bureau of in een kast. Het geheugen is wat kleiner dan bij andere NAS systemen, maar wanneer je niet veel eisen hebt en een goede allround NAS wilt is dit een prima optie.