Wat is de langste snelweg van Nederland?

Het leven is druk en het lijkt soms wel alsof we altijd onderweg zijn. Dit valt helemaal op als je naar de grote snelwegen kijkt: 24 uur per dag, zeven dagen per week zie je wel verkeer rijden.

Zonder deze snelwegen zou het echter nog veel drukker zijn op onze straten; het is een ideale vorm van infrastructuur die zorgt dat je zonder al te veel oponthoud van A naar B kan komen.

Maar wat is nou eigenlijk de langste snelweg van Nederland?

De langste snelweg van Nederland is de A7, een snelweg die vaak gebruik wordt voor verkeer dat van het noorden naar het westen van Nederland rijdt, of andersom.

Ook van Noord-Duitsland komt er veel verkeer dat de noordelijke pracht van Nederland wil bezoeken.

Maar waar ligt de A7 dan precies? En hoe lang ben je onderweg als je deze lange snelweg neemt? Op deze vragen en meer, zullen wij hier antwoorden geven.

Dus, race snel door naar de volgende kopjes om alles te leren over de langste snelweg van Nederland: de A7!

Wat is de A7?

Wat is de A7

De Rijksweg 7 wordt genummerd als A7/N7 en is zowel een autosnelweg als autoweg die van Amsterdam via Groningen naar de Duitse grens loopt, waar deze overgaat op het Duitse snelwegennetwerk.

Enkele steden die je vanaf de A7 kan bezoeken, zijn Hoorn, Heerenveen en Drachten, en verder kent de A7 de twee onderbrekingen N7 te Sneek en de N7 te Groningen.

Over de Duitse grens gaat de A7 over in de A280, die je verder leidt naar onder andere de steden Leer en ook Oldenburg.

Hoe lang is de A7?

Vanaf knooppunt Zaandam, waar de autosnelweg begint, tot aan de Duitse grens, waar het overgaat in de A280, is de A7 een goede 241 kilometer lang.

Dat is dus bijna 25 kilometer langer dan de A2, die met een flinke lengte van 217 kilometer van Amsterdam naar Maastricht loopt.

Helemaal als je dit vergelijkt met de kortste snelweg van Nederland, de A38, is het verschil om even stil van te worden.

Deze is namelijk slechts 2 kilometer lang; de snelweg wordt niet eens op borden aangegeven! Ook niet heel gek, want deze snelweg loopt van knooppunt Ridderkerk naar Ridderkerk.

Wat is de precieze route van de A7?

Hoe is de A7 ontstaan

De precieze opbouw van de A7 is een beste beschrijving; de langste snelweg loopt nou eenmaal langs veel plaatsen.

Maar we kunnen hier zeker wel een duidelijk, zij het wat beknopt, beeld van scheppen. Want zoals je weet, begint de A7 bij Zaandam. Maar hoe vervolgt deze lange weg verder vanaf daar?

Wel, vanaf Zaandam loopt de A7 verder langs Zaanstad-’t Kalf, Purmerend, Hoorn, Abbekerk en Medemblik, om vervolgens via Middenmeer bij Den Helder uit te komen.

Vanaf Den Helder rijd je helemaal over onze beroemde Afsluitdijk en kom je uit bij Kornwerderzand, en word je vanaf daar verder geleid naar Witmarsum, IJlst, Sneek en Heerenveen.

Na Heerenveen kom je langs onder andere Drachten, Leek en Hoogkerk, waarna je vervolgens eindelijk in Groningen belandt.

Hierna volgen nog Westerbroek, Hoogezand, Zuidbroek en Winschoten, en kom je na Bad Nieuweschans dan eindelijk uit in Duitsland, vanaf waar je door kunt rijden naar onder andere Emden, Oldenburg en Oberhausen.

Hoe is de A7 ontstaan?

De A7 is onstaan vanuit het Rijkswegenplan 1927, waarin het enkel nog zou lopen van Amsterdam naar Purmerend, Hoorn en Medemblik.

Het Rijk wilde toentertijd eerst de huidige snelwegen innoveren alvorens ze nieuwe banen zouden aanleggen, wat ertoe leidde dat de provincie Noord-Holland voorstelde dat ze zelf een nieuwe autoweg zouden financieren toen ze een wegenplan hadden om de verbindingen in hun provincie te verbeteren.

Het Rijk moest bij dit voorstel dan zelf maar kijken wanneer ze de provincie terug zouden gaan betalen.

Het was op 31 maart het daaropvolgende jaar dat het Rijk reageerde met het feit dat ze al aan het werk waren met een tracé-opname; de aanleg hiervan zou zeer snel van start gaan.

Hierop besloot de provincie om hun eigen voorbereidingen voor hun Rijksweg te staken en nu meer focus te leggen op de aanleg een andere verbinding in de provincie – eentje die van Haarlem naar Purmerend liep.

Het gebruik van de Afsluitdijk

gebruik van de Afsluitdijk

De hierop volgende jaren werden het Rijkswegenplan herzien en wijzigingen gemaakt, en wenste het Rijk nu ook gebruik te maken van zowel de Wieringmeerpolder als de welbekende Afsluitdijk.

Het tracé veranderde hierdoor ook, wat niet goed uitpakte voor Medemblik, omdat de Rijksweg het stadje nu zou gaan passeren bij Lambertschaag, wat enkele kilometers verderop ligt.

Het gebruik van de Afsluitduik bleek een erg praktisch idee, al zijn er later wel enkele vervelende situaties ontstaan in de toekomst.

Een erg opmerkelijke gebeurtenis was een aantal ongevallen die ontstonden omdat chauffeurs twijfel hadden over hun eindbestemming, waarna in 1983 besloten werd dat Amsterdam enkel nog bewegwijzerd mocht worden via de Afsluitdijk.

Dit is drie jaar later echter aangepast nadat er veel kritiek over ontstond vanuit de bevolking.

Problemen bij de aanleg van de A7

Het aanleggen van de A7 verliep niet zonder slag of stoot.

Naast een economische crisis in de jaren dertig, heeft de aanleg van de Rijksweg natuurlijk ook de Tweede Wereldoorlog meegemaakt, waarin de werkzaamheden aan het vak dan vanaf Harkezijl via Bolsward naar Sneek leidt, gelijk stopgezet werden – ondanks de grote vorderingen die er al waren in de bouw.

Toen in 1951 ook nog eens financiële problemen om de hoek kwamen kijken, werd het aanleggen van de weg van Amsterdam, via Purmerend naar Hoorn weer verder uitgesteld.

Pas in 1969 kwam er weer extra geld vrij om verder te gaan met de bouw.

Hier hielden de problemen echter niet op, want in 1974 raakten dertien bouwvakkers zwaargewond bij het instorten van een brug in aanbouw.

Conclusie

Rijksweg 7

De langste snelweg van Nederland is de A7, ook wel bekend als Rijksweg 7.

Deze weg is 241 kilometer lang en loopt van Zaandam via de Afsluitdijk helemaal naar Noord-Duitsland, waar de snelweg overgaat in de A280.

De aanleg van de snelweg heeft een lange geschiedenis achter de rug, waarin het onder veel tegenslagen geleden heeft.

Zoals op alle snelwegen mag je er tussen 6 uur ’s ochtends en 7 uur ‘s avonds 100 kilometer per uur rijden, tenzij er een spitsstrook geopend is – dan geldt er een aangepaste snelheid van 80 kilometer per uur tot maximaal 100 kilometer per uur.

Wil je dus vanuit Noord-Duitsland of Noord-Nederland makkelijk en snel naar Zaandam of Amsterdam, met oog nog eens een mooi uitzicht op zee?

Dan is de A7 dé weg die je moet nemen. Dus stap in je auto en rijdt snel weg naar de andere kant van het IJsselmeer – je bestemming is slechts één straat verderop.

Wat vond je van dit artikel?

Wat mag je drinken bij nuchter bloedprikken?

Wat is de hoogste berg van Europa?