Wat is de grootste universiteit van Nederland?

Nederland heeft in het totaal iets minder dan 100 hogere scholen. In het totaal studeren er 817.0000 studenten aan deze instituten, waarvan ongeveer 25% van buiten Nederland komt

Dit is een stijging ten opzichte van vorig jaar van 8%!

Wil jij weten wat de grootste universiteit van Nederland is, en wat de grootste studentenstad is?

Lees dan snel verder! Hier vind je nuttige, interessante, en leuke wetenswaardigheidjes over studeren aan een universiteit in Nederland!

Waar kan je in Nederland het beste gaan studeren?

De 52 universiteiten die ons land rijk is staan door het hele land verdeeld. Sommige grote steden hebben zelfs 2 of meer universiteiten.

De grootste universiteit

Universiteit van Amsterdam

De grootste universiteit is de Universiteit van Amsterdam, met maar liefst 38.000 studenten. In Amsterdam staan 7 universiteiten, allemaal met hun eigen vakgebied.

De andere 6 universiteiten zijn goed voor nog eens 15.000 studenten. Amsterdam is dan ook de grootste studentenstad van Nederland.

Maar, Amsterdam is om nog meer dingen heel erg populair, vooral bij de toeristen. En omdat het zo’n grote toeristische trekpleister is, is Amsterdam niet echt een typische studentenstad te noemen.

Studeren in Amsterdam is een echte uitdaging. Kamers zijn peperduur, en er is heel veel afleiding. Toch kiezen heel veel studeren ervoor om In Amsterdam te studeren.

Het zal de avontuurlijke instelling wel zijn van de jonge studerenden. En natuurlijk de goede feesten in Amsterdam.

De beste universiteit

De beste universiteit van Nederland is de Technische Universiteit (TU) in Delft. De TU in Delft staat op nummer 55 van de wereldranglijst van beste uni’s.

Hier worden onder andere de faculteiten rechten, sociale wetenschappen, economie, geneeskunde, theologie en letteren gegeven.

Van de 20.000 studenten die op deze universiteit ingeschreven staan, komen er ongeveer 5.000 uit het buitenland, speciaal om hun opleiding hier te volgen.

Omdat er zoveel studenten uit het buitenland in Delft willen studeren, heeft het ook een enorm grote campus. Sterker nog, het heeft een van de grootste campussen ter wereld.

De gemeente Delft telt ongeveer 95.000 inwoners. Dit betekent dat er op 6 iedere inwoners, 1 student is!

Je zou misschien verwachten dat in een kleine stad met zoveel studerende jongeren, het zou barsten van de cultuur. Of dat de stad een levendig nachtleven heeft. Helaas valt dit in de praktijk een beetje tegen.

Natuurlijk zijn er gezellige studentenkroegen en goedkope eettentjes in het stadje, maar het studentenleven vind vooral plaats op de enorm grote campus.

De campus beslaat maar liefst 161 hectare, en dat 20 hectare groter dan de binnenstad van Delft.

De leukste universiteitenstad

studentenstad Groningen

De leukste universiteit kunnen we niet voor je aanwijzen, maar de leukste studentenstad is met een grote voorsprong Groningen.

Groningen heeft 2 universiteiten, waarvan de Rijksuniversiteit van Groningen met meer dan 30.000 ingeschreven studenten de grootste is.

Ieder jaar worden er door de Nationale Studenten Enquête (NSE) verschillende onderzoeken onder studenten in ons land gehouden.

Een van die onderzoeken is een onderzoek naar de leukste studentenstad om in te wonen.

Aandachtspunten zijn onder andere leuke kroegjes, eettentjes en culturele uitgaansgelegenheden. Al jaren komt Groningen als beste uit de bus.

Misschien heeft dat ook te maken met het feit dat studentenkamers hier nog redelijk betaalbaar zijn en de studenten dus iets meer geld over hebben om leuke dingen met elkaar te doen?

De slechtste universiteit

Het vaststellen van de slechtste universiteit van ons land is niet gebaseerd op een persoonlijke mening, maar op het percentage afvallers.

Onder afvallers wordt gerekend studenten die voortijdig met de studie kappen of hun studie om andere reden niet met succes afronden.

De allerslechtste universiteit van Nederland is … de Universiteit van Amsterdam! Ja, dus ook de grootste! En de grootte heeft zeker te maken met deze reputatie.

Men vermoedt al jaren dat de 38.000 studenten in het systeem ‘verdwalen’. Bij een dergelijk groot aantal leerlingen is de anonimiteit erg groot. Natuurlijk is de stad Amsterdam ook een absolute afleiding.

De mooiste universiteit van Nederland

academiegebouw Utrecht

Het allermooiste universiteitsgebouw van Nederland is het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.

Het is gelegen aan het Domplein, en wordt ook wel het hart en het gezicht van de universiteit genoemd.

Jaarlijks trekken er gemiddeld zo’n 150.000 bezoekers naar het Academiegebouw, gewoon, om er een kijkje te nemen.

Het oudste gedeelte van het pand is de Aula. Deze dateert uit 1462! In deze Aula werd in 1579 de Unie van Utrecht ondertekend, waarmee het begin is ingezet naar de Staat der Nederlanden.

De Aula is nog steeds in gebruik voor lezingen, conferenties, en als huis voor debat.

Daarnaast worden ook de meeste academische plechtigheden zoals promoties, diploma-uitreikingen, oraties in de prachtige Aula gehouden.

De lelijkste universiteit van Nederland

Gelukkig is het gebouw inmiddels al een tijd lang afgebroken, maar het lelijkste universiteitsgebouw in Nederland ooit, was zonder twijfel het enorme universiteitsgebouw aan de Burgemeester Tellegenstraat in Amsterdam.

Het gebouw werd gebouwd in 1971, en kreeg al snel de bijnaam het Maupuleum, een combinatie van de naam van de architect Maup Caransa, en het woord mausolem.

Er was zo weinig frisse lucht in de collegezalen dat de studenten vaak in slaap vielen door het zuurstofgebrek en ziek werden van de slechte ventilatie.

Het gebouw werd niet alleen verkozen tot het lelijkste studentengebouw ooit, maar kreeg ook de titel als heet lelijkste gebouw van Amsterdam en zelfs van Nederland!

Gelukkig won het ook nog een andere titel: de titel van het universiteitsgebouw met de kortste levensduur: in 1994 werd het met de grond gelijk gemaakt.

Uit welke studierichtingen kun je kiezen op de universiteit?

Een studierichting op een universiteit wordt ook wel aangeduid met het woord “domein” of “vakgebied”. Er zijn in Nederland 11 verschillende domeinen waar je uit kunt kiezen:

1. Aarde en Milieu

Er zijn verschillende manieren waarop je Aarde en Milieu kunt bestuderen. In dit domein kun je weer kiezen uit verschillende studierichtingen, zoals Spatel Planning, Sociale Geografie, Human Geography and Planning(research), Enviromental Sciences, Earth Science, Ecologie en Evolutie.

2. Economie en Bedrijf

In de studierichtingen in dit domein krijg je te maken met woorden zoals begrotingen, bedrijfseconomie, economie research, bezuinigen, import en export, ondernemen, vastgoed exploitatie, wiskundige modellen en financiële trends.

3. Gedrag en Maatschappij

Deze studierichting is er voor mensen die maatschappelijk betrokken zijn of mensen willen helpen, of bijvoorbeeld emoties of menselijk gedrag analyseren.

Universitaire studies die hierbij aansluiten zijn bijvoorbeeld Culturele Antropologie en Sociologie, Ontwikkelingssociologie, Psychologie, Neuroscience and Cognition, Forensische Psychologie en International Development Studies.

4. Gezondheid

In het domein Gezondheid zijn de opleidingen gericht op het verbeteren van de gezondheid van mens en dier.

Universitaire opleidingen die in dit domein (of vakgebied) vallen zijn Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen, Zorg en Samenleving, Voeding en Gezondheid, Aquaculture and Marine Resource Management, en Health & Food Innovation Management.

5. Interdisciplinair

Het begrip Interdisciplinair betekent letterlijk ’tussen de disciplines’.

Het gaat hier dus niet om een speciaal vakgebied of discipline, maar een wetenschappelijke benaderingswijze waarin de perspectieven van verschillende wetenschappen worden gecombineerd.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een combinatie van creativiteit met techniek, of economie en politiek. In overleg met de universiteit stel je meestal zelf je programma samen.

Universitaire opleidingen in dit domein zijn bijvoorbeeld Advanced technologie, Global challenges for Sustainability, Cyber Security, Global Responsibility and Leadership en Liberal Arts and Science.

6. Kunst en Cultuur

kunst en cultuur opleidingen

Als je creatief bent dan ben je waarschijnlijk beter af op een Hogeschool opleiding, maar ben je vooral geïnteresseerd in andermans creativiteit, dan zit je in dit universitaire domein op de juiste plaats.

Universitaire opleidingen in dit vakgebied zijn bijvoorbeeld Filosofie, Archeologie, Theologie, en Kunst en Cultuurwetenschappen.

7. Onderwijs en Opvoeding

Om in het onderwijs te werken heb je geen universitaire opleiding nodig, maar wel bijvoorbeeld voor de volgende studierichtingen:

Educational Science and Technology, Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs, Educatie in Mens en Maatschappij Wetenschappen, en Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Bètawetenschappen (biologie, wiskunde, natuurkunde en scheikunde).

8. Recht en Bestuur

Deze studierichting is interessant voor studenten die ervan houden om zaken zoals economische en juridische vraagstukken tot op de bodem uit te pluizen.

Universitaire studierichtingen die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld Fiscaal Recht, European Private Law, Internationale betrekkingen, en Conflict Resolution and Governance.

9. Taal en Communicatie

Voor mensen die iets met taal of communicatie willen doen zijn er legio studierichtingen om uit te kiezen. Ook op universitair niveau! Kijk maar naar onderstaande opsomming!

Literatuur & Samenleving, Communicatiewetenschappen, Azië studies, Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, Linguistics and Communication sciences, en Neerlandistiek.

10. Techniek

Techniek is alles wat te maken heeft met dingen maken die ons leven gemakkelijker maken. Hierbij heb je je handen nodig, maar zeker ook je hoofd.

De Technische Universiteit in Delft is één van de besten van zijn soort in Europa, en staat op nummer 50 op de wereldranglijst van beste universiteiten.

Studierichtingen die hiermee te maken hebben zijn bijvoorbeeld Advanced Technology, Biotechnology, Elektrotechniek, Industrieel Ontwerpen, en chemische en biochemische procestechnologie.

11. Exact en Informatica

Vaardigheden die in dit vakgebied aan bod komen zijn vooral geschikt voor mensen met een affiniteit voor scheikunde, natuurkunde en wiskunde.

Robots programmeren en ons sterrenstelsel onderzoeken zijn tegenwoordig veel gekozen studierichtingen.

Universitaire studierichtingen in dit domein zijn bijvoorbeeld Forensic Science, Information Science, Informatica, Natuurkunde en Computer Science.

Wat is het verschil tussen een Hbo-opleiding en een universitaire opleiding?

specifiek beroep hbo

Het verschil is eigenlijk vrij simpel uit te leggen. Je hoeft alleen maar eens goed naar de naam te kijken.

De afkorting HBO staat voor Hoger Beroeps Onderwijs. Op een hbo-opleiding leer je dus voor een specifiek beroep, en specifiek voor de meest belangrijke posities in het bedrijf.

Zo leer je op een hbo niet hoe je moet timmeren, maar voor architect of technisch tekenaar.

Er zijn 36 hogescholen in Nederland, met in het totaal iets minder dan een half miljoen studenten die ongeveer 1900 verschillende studies doen.

De Universiteit is een hoger onderwijs soort waar je meer universeel, wetenschappelijk studeert. Je kiest dus niet voor een bepaald vak, maar voor een bepaald ‘domein’ of ‘vakgebied’.

In Nederland staan 52 universiteiten en er studeren ongeveer 340.000 studenten aan deze universiteiten.

Het verschil in toelatingseisen voor hbo en universiteit

Wanneer je eerst de havo of het vwo met succes hebt afgerond, of een mbo-4 diploma op zak hebt, kun je je laten inschrijven bij een hogeschool om een hbo-opleiding te volgen.

Wanneer je aan de universiteit wilt studeren, dien je het vwo-diploma behaald te hebben, of minimaal 1 jaar – de zogenaamde ‘propedeuse’ – een hbo-opleiding met succes te hebben afgerond.

Het verschil is dus eigenlijk precies één jaar studie.

Hiermee laten we de hbo-opleidingen even voor wat het is (bekijk het artikel ‘Hoeveel Hogescholen zijn er in Nederland’), en gaan verder over de Universiteiten van Nederland.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel hogescholen zijn er in Nederland?

Wat zijn de duurste soort noten?