Wat betekent WhatsApp?

De jongere generatie zal het zich amper nog voor de geest kunnen halen maar het in tekst kunnen communiceren via de mobiele telefoon was in de jaren ’90 en vroege jaren 2000 enkel mogelijk via SMS.

Tegen betaling kon je via de provider een berichtje van 160 tekens sturen naar een andere mobiele telefoon. In de hoogtijdagen kosten zo’n SMS gemakkelijk 20 eurocent per bericht.

Een dure bedoening dus! Ook vandaag de dag bestaat SMS nog maar is de dienst niet enkel veel goedkoper worden maar wordt ze ook amper nog gebruikt. De reden?

Andere berichtendiensten en zeker WhatsApp hebben de markt volledig overgenomen met een Messenger die technisch gezien volledig gratis is. In dit artikel leggen we meer uit over de geschiedenis en werkzaamheid van Whatsapp.

Geschiedenis

WhatsApp is in 2009 opgericht door twee voormalige werknemers van Yahoo!. Zij wilden een applicatie ontwikkelen waarbij men naast hun naam een korte statusupdate konden geven.

Niet lang daarna werd de push-notificatie uitgevonden door Apple waardoor het mogelijk was om deze statusupdate direct naar contacten te versturen. Dit heeft de eigenaren van WhatsApp ertoe gebracht om ook een privéberichtenfunctie te ontwikkelen.

Deze stap kan bijna als revolutionair worden gezien. Een bericht per SMS verzenden kostte namelijk tot maar liefst 35 eurocent per bericht van maximaal 170 tekens. Omdat WhatsApp over het internet werkt daalt de prijs tot enkel de data die het kost om het bericht te versturen.

Theoretisch werd het dus een gratis dienst omdat de tekstberichten zo weinig data bevatten. Dat was dan ook het moment dat het bedrijf snel uitgroeide tot de gigant die het vandaag de dag is. In 2014 is het voor meer dan anderhalf miljard dollar verkocht aan Facebook, het bedrijf waar de eigenaren van WhatsApp 5 jaar eerder nog na een sollicitatie afgewezen zijn.

Groei van WhatsApp

WhatsApp is dus begonnen als kleine startup die al snel 250.000 trouwe gebruikers vergaarde. Dit aantal groeide snel nadat de mogelijkheid om privéberichten te versturen ingebouwd werd.

Kort voor de overname van Facebook was het aantal al gegroeid tot een duizelingwekkend aantal van 400 miljoen actieve gebruikers. De groei van WhatsApp hield hier echter niet op.

Inmiddels is het in grote delen van Europa, Azië, Zuid-Amerika en Afrika verreweg de belangrijkste Messenger. De grens van 1 miljard actieve gebruikers is in 2020 geslecht.

WhatsApp gebruiken

Alhoewel WhatsApp inmiddels ook een desktopversie heeft blijft het noodzakelijk om een mobiele telefoon of tablet met een simkaart te hebben om WhatsApp te kunnen gebruiken.

Sterker nog, je telefoon moet met het internet verbonden zijn anders is het niet mogelijk om met de desktopversie berichten te ontvangen of versturen. Alhoewel WhatsApp dus een gratis dienst is om tekstberichten, foto’s, video’s, geluidsfragmenten of andere bestanden te versturen, kunnen er wel datakosten aan verbonden zijn.

Nu bijna iedereen onbeperkt internet heeft is ook dit op zich geen probleem. Wanneer je daarentegen buiten de EU op vakantie bent kunnen de roamingkosten hoog oplopen in het geval je video’s of veel foto’s aan het versturen bent. Houd daar van tevoren dus goed rekening mee!

Wat vond je van dit artikel?

Op welke telefoons kun je geen WhatsApp meer gebruiken?