Lekker met de motor toeren, saamhorigheid en leuke activiteiten met gelijkgestemde bikers. Dat is waar de meeste motorliefhebbers aan denken bij een motorclub.
Toch zijn er ook motorclubs die een ander pad inslaan en zelfs criminele leden hebben. Sommige clubs zijn daarom bij de rechter verboden: Satudarah is daar een van.
Satudarah betekent één bloed en is een woord uit de Maleise taal.
Opgericht in Moordrecht in 1990 en vandaag de dag ontbonden, was Satudarah oorspronkelijk een club voor voornamelijk Molukse vrienden met een liefde voor motorrijden.
Door de jaren heen ging Satudarah echter het criminele pad op. Hoewel de oorsprong in Nederland ligt, is Satudarah uitgegroeid tot een wereldwijde club met meer dan 80 zogenaamde afdelingen.
Clubhuizen van Satudarah zijn bijvoorbeeld te vinden in Canada, Indonesië en Australië, met in totaal meer dan 3.000 leden.
Kom hier meer te weten over Satudarah en andere motorclubs in Nederland en daarbuiten.
Inhoudsopgave
- Hoe is Satudarah te herkennen?
- Wat betekent de 1% bij Satudarah?
- Wat zijn de grootste 1% motorclubs ter wereld?
- Wie was de leider van Satudarah?
- Waarom heeft Satudarah problemen met de politie?
- Is Satudarah toegestaan?
- Welke motorclubs zijn verboden in Nederland?
- Hoe zie je of een club een 1% is?
- Wat zijn de grootste motorclubs ter wereld?
- Hoeveel motorclubs zijn er in Nederland?
- Welke soorten motorclubs zijn er?
Hoe is Satudarah te herkennen?

Satudarah gebruikt de kleuren zwart en geel. Ook hebben leden een logo op hun jas of vest waarop de tekst ‘Maluku’ staan, als eerbetoon aan de Molukse herkomst.
Sinds de oprichting in 1990 is de club gegroeid tot een wereldwijde motorclub met meer dan 80 afdelingen, waarvan meer dan de helft tot voor kort in Nederland te vinden was.
De motorclub vind je onder andere in Thailand, Suriname, Denemarken, Indonesië, Zweden, Spanje, Maleisië, Frankrijk, Marokko, Curaçao, Turkije, Canada en Australië.
Wat betekent de 1% bij Satudarah?
De 1% die sommige motorclubs zich toekennen betekent dat zij een probleem op gewelddadige wijze hebben opgelost.
Het zijn dus gewelddadige motorclubs en worden naast 1% motorclubs ook wel outlaw motorcycle gangs genoemd.
Het verhaal gaat dat dit soort clubs ontstaan zijn in 1947. In het Amerikaanse Hollister vonden dat jaar gevechten plaats.
Een rijder van de American Motorcycle Association (AMA) stelde hier dat 99% van alle motorrijders degelijke burgers waren.
De 1% die hij hierbij uitsloot, waren dus de outlaws en onfatsoenlijke burgers. Satudarah is een van die 1% clubs en zelfs een van de meest beruchte Nederlandse motor gangs.
Wat zijn de grootste 1% motorclubs ter wereld?
Aangezien 1% motorclubs in de Verenigde Staten zijn ontstaan, komen de grootste van dit soort dan ook uit dit land.
De belangrijkste en meest bekende zijn de Hells Angels uit Californië, de Outlaws uit Illinios, de Pagans uit Maryland en de Bandidos uit Texas.
Ook in Europa zijn 1% motorclubs te vinden, zoals de Blue Angels uit Glasgow, No Surrender uit Amsterdam en de voorgenoemde club Satudarah uit Moordrecht.
Wie was de leider van Satudarah?

Er is geen directe leider van Satudarah aan te wijzen, omdat er verschillende leden verantwoordelijk waren voor het bestuur.
Als we justitie moeten geloven, is het lid Stephan P. verantwoordelijk voor veel van de criminele activiteiten zoals afpersing.
Hoewel Satudarah voor de buitenwereld eruitzag als een club waar motorrijden, schelden, en alcohol nuttigen tussen broeders centraal stond, ging het er binnen de muren anders aan toe.
Er was veel geweld, intimidatie en macht en het was overduidelijk dat het een 1% club was.
Waarom heeft Satudarah problemen met de politie?
Het moge duidelijk zijn dat motorclub Satudarah met het veelvoud aan geweld, macht en intimidatie al snel in het vizier van de politie stond.
Satudarah leden werden verdacht van afpersing, geweld, diefstal en drugshandel. De politie had daar uiteindelijk bewijs van omdat zij gedurende een half jaar geheime geluids- en beeldopnames maakten in een van hun clubhuizen in Limburg.
Naar aanleiding van dit bewijs werden drie bestuursleden vastgezet.
Ook buiten Nederland is deze 1% club in opspraak geweest.
Zo hebben in Denemarken leden achter de tralies gezeten na een ruzie met de Hells Angels en zijn leden in Duitsland bij heftige geweldsincidenten betrokken geweest.
Is Satudarah toegestaan?

In Nederland is de motorclub Satudarah niet meer toegestaan. Satudarah en Supportcrew 999 werd vanaf 18 juni 2018 ontboden en verboden bij de rechtbank.
Door een nieuwe wet is het voor de overheid mogelijk het verenigingsrecht in te perken. Daardoor is het moeilijker voor clubs om onder een andere naam verder te gaan.
Echter, afhankelijk van de incidenten en de straffen is dit niet onmogelijk.
Het is dus lastig in te schatten in hoeverre het ontbinden en verbieden van 1% clubs effect heeft op leden van motorclubs die geen straffen hebben ontvangen.
Welke motorclubs zijn verboden in Nederland?
In Nederland zijn verschillende 1% motorclubs inmiddels verboden bij de rechter, zoals gezegd dus ook Satudarah.
Andere motorclubs die in ons land niet meer toegestaan zijn, zijn de Hells Angels, Bandidos afdeling Holland, en de No Surrender Motorcycle Club.
Hoe zie je of een club een 1% is?
Als je wilt weten hoe je kunt zien of je met een 1% club te maken hebt of met een groep enthousiaste motorrijders, kijk je direct naar de jas of het vest van de bikers.
1% Motorclubs hebben namelijk emblemen met drie delen: de naam van de club met daaronder een logo en informatie over de thuis plaats. Ook staat er mc bij, oftewel motorcycle club.
Normale motorclubs maken ook gebruik van logos en emblemen op jas of vest, maar deze bestaan uit een of maximaal twee delen. Zij proberen 1% clubs waar het kan te vermijden, uit vrees voor conflicten.
Wat zijn de grootste motorclubs ter wereld?
De grootste motorclubs ter wereld vinden hun oorsprong in de Verenigde Staten. Op absolute nummer een met meer dan 1 miljoen leden wereldwijd staat de Harley Owners Club.
De grootste motorclub ter wereld werd in 1983 opgericht door de fabriek van Harley-Davidson. Het was de bedoeling op deze manier een goede relatie met klanten op te bouwen. Dat is gelukt!
Ook de American Motorcycle Association is een van de grootste motorclubs ter wereld met ruim 200.000 leden. Daarnaast is het een non-profit organisatie.
Hoeveel motorclubs zijn er in Nederland?
Motorliefhebbers kunnen in Nederland kiezen uit meer dan 100 actieve clubs.
De grootste clubs zijn de Ducati Club Nederland met ruim 3.500 leden, opgevolgd door de Yamaha Diversion Club Nederland en de Suzuki Bandit Club Nederland.
Dit soort motorclubs organiseren vaak grootschalige evenementen die een aantal keer per jaar plaatsvinden.
Mocht je opzoek zijn naar een kleinschalige sfeer en clubs waar de leden samen tours maken, dan kan een lokale motorclub de uitkomst zijn.
Zo zijn er bijvoorbeeld MTC Bunschoten en MC Keizer Karel. Daarnaast wonen deze bikers vaak in jouw omgeving, waardoor het gemakkelijker is er samen op uit te trekken.
Hoe zijn motorclubs in Nederland terecht gekomen?
De behoefte aan motorclubs ontstond door onvrede onder de jongere generatie in Nederland na de oorlog. Zij reden op brommers en rebelleerden tegen hun ouders.
Deze jongeren, die met name op een Puch of Tomos reden en opzoek waren naar een bepaald gevoel van vrijheid, werden ook wel nozems genoemd.
In Amsterdam ontstond eind jaren ’60 en begin jaren ’70 een club die zich de Kreidler Ploeg Oost noemde.
Begin jaren ’70 veranderden zij hun naam naar Hells Angels, met als grote voorbeeld de gelijknamige motorclub uit Californië. De Hells Angels Nederland werd in 1978 officieel erkend.
Welke soorten motorclubs zijn er?

De meeste motorclubs zijn opgedeeld in categorie type of merk motorfiets. Zulke clubs trekken er samen op uit en delen vaak technische kennis over de motoren.
Er zijn ook motorclubs speciaal voor mensen met een voorliefde voor een bepaalde motorsporter.
Daarnaast zijn er clubs voor vrouwelijke of juist mannelijke rijders, of clubs gebaseerd op geloofsovertuiging of beroep.
In Nederland is het voortbestaan van motorclubs een probleem, omdat de gemiddelde leeftijd van clubleden ver boven de 40 ligt.
De clubs vergrijzen dus en jongeren sluiten zich steeds minder aan bij verenigingen waardoor het organiseren van evenementen lastiger wordt.