Top 10 Warmste Plekken in Spanje

Lekker overwinteren in Spanje aan het zwembad? Dat kan prima, Spanje is namelijk een van de warmste landen van Europa! Maar welke plekken moet je bezoeken? Dat vertellen we je graag in dit artikel.

Als je graag van het warme weer wilt genieten is het handig om te weten welke plekken in Spanje het meeste zon ontvangen. Niet alleen om de zomer te plannen, maar ook om koude seizoenen te kunnen overwinteren met een warmere bestemming in het zuiderse Spanje.

Ook een reis in de herfst is bijzonder aangenaam om nog wat vitamine D te kunnen meepikken alvorens de koudere temperaturen zich aankondigen.

Wat zijn nu de warmste plekken in Spanje waar je een weekje vakantie kan doorbrengen met de familie, een winter kan overbruggen tijdens je pensioen of in goed gezelschap van de strandcultuur kan genieten?

Hier geven we een overzicht van de 10 top zonnebestemmingen in Spanje: zowel steden in Andalusië als Cordoba, Sevilla, Granada en Malaga; als stranden van de Canarische eilanden in Fuerteventura, Lanzarote, Tenerife en Gran Canaria. Deze kennen warmere temperaturen door hun zuidelijke ligging naast het Afrikaanse continent.

1. Gran Canaria

Gran Canaria vormt de warmste plek van Spanje in de winter. Gedurende het hele jaar door kent het eiland een warm, zonnig en subtropisch klimaat. Zowel de temperatuur van het klimaat als die van het zeewater schommelt elke dag van het jaar rond dezelfde waarden. Dit komt door de combinatie waters in haar omgeving, meer bepaald de vochtige noordoostpassaat (calisio) en de Canarische stroom. Tijdens de wintermaanden, van december tot maart, kan je in Gran Canaria genieten van een 20-tal graden met weinig kans op regen.

Het eiland werd bewoond door de Guanchen vanaf 3000 v.Chr. en werd door Spanje veroverd in de 15e eeuw tijdens het bewind van de katholieke koningen, Isabella I van Castilië en Ferdinand II van Aragon. De lokale bevolking toonde verzet waardoor het vijf jaar duurde alvorens het volledige eiland onder het Spaanse bewind kwam in 1483. De hoofdstad Las Palmas vormde een belangrijke havenstad in de verbinding tussen Europa, Afrika en Amerika. Tijdens de 17e en 18e eeuw bloeide de handel in suiker, wijn en later in bananen. De 19e eeuw betekende echter een teloorgang van de economie, die pas in de jaren zestig terug een opbloei kende door de toeristische sector.

De levendige hoofdstad Las Palmas, in het noorden van het eiland, herbergt het huis van Christoffel Columbus, een museum over de Guanchen, de oude kathedraal, de botanische tuin, de markten en de haven. Een bezoek dat je kan combineren met boswandelingen in de noordelijke regio (Parque Rural de Doramas). Voor degene die graag een top beklimmen, is er de Pico de las Nieves, met een hoogte van bijna 2000 meter. De bergregio is vanzelfsprekend iets kouder dan de andere delen van het land. In het zuiden zijn de zandduinen van Maspalomas dan weer de moeite waard; ze zijn beschermd als natuurmoment. Gran Canaria is een eiland met een diverse natuur en een vulkanische oorsprong.

2. Tenerife

Tenerife vormt een ideale bestemming om het koude seizoen te overwinteren. Ze is het grootste eiland van de Canarische groep en heeft een gelijkaardig klimaat als Gran Canaria. Met haar constante subtropische klimaat, wordt ze ook wel es het eiland van de eeuwige lente genoemd. Ze kent echter een bergtop El Teide die voor een klimaatverschil zorgt. In het noorden blijven de vochtige wolken van de Atlantische Oceaan tegen de bergen hangen waardoor er een iets meer bewolkt en regenachtig klimaat ontstaat. In het zuiden daarentegen is het heel zonnig met weinig neerslag, maar kan er in de zomermaanden wel een sterkere wind zijn door de nabijheid van westelijke Sahara.

De oorspronkelijke bevolking van Tenerife zijn de Guanchen. In 1496 werd het als laatste Canarische eiland onder het gezag van de Castiliaanse Kroon geplaatst. Tot in de jaren twintig, kende Tenerife de enige hoofdstad van de Canarische eilanden, Santa Cruz de Tenerife. In 1977 vond een van de grootste vliegtuigrampen ter wereld plaats op de luchthaven in het noordelijk Tenerife (voordien Los Rodeos genaamd). De Canarische eilanden behoren tot Spanje maar kennen een ander handelsklimaat dan deze van de Europese Unie; ze bleven namelijk hun statuut van vrijhandelszone bewaren.

De hoofdstad Santa Cruz de Tenerife ligt aan de oostkust en is tevens een belangrijke haven voor zowel vrachtverkeer als cruiseschepen. Tenerife is zoals de buureilanden ook van vulkanische oorsprong. De grootste vulkaan is El Teide die gelegen is in het nationaal park Las Cañadas waar je kan wandelen tot een goeie 3500 meter hoog. Het biedt een uitgestrekt panorama aan waarbij het hele eiland te bewonderen valt. De bergformaties kennen steile hellingen in de richting van de zee. Naast klimmen, biedt Tenerife door haar wind uitstekende condities voor watersporten als windsurfen.

3. Lanzarote

Zoals de andere Canarische eilanden, biedt Lanzarote een subtropisch klimaat met 20 graden tijdens de wintermaanden. Ook is het een van de warmste plekken van Europa. Het eiland kent een sterke wind, de passaat, die uit het noorden komt. Ongeveer 40 dagen per jaar is er de calima, een wind die vanuit de Sahara aankomt. Lanzarote kent dan ook een droog klimaat.

Lanzarote is wegens haar ligging vaak een plek van strijd geweest. Verder vonden in de 18e en 19e eeuw een reeks vulkaanuitbarstingen plaats die enkele dorpen deden verdwijnen. In tegenstelling tot Gran Canaria en Tenerife die een massatoerisme en moderne bebouwing kennen, heeft Lanzarote zijn traditioneel uiterlijk kunnen behouden van lage witte huizen met blauw, groen of bruin gekleurde deuren en kozijnen. Dit onder meer door de inzet van de kunstenaar architect César Manrique.

De hoofdstad van Lanzarote is Arrecife en ook de oudste hoofstad Teguise is een bezoek waard. Het eiland kent verder het surfparadijs Costa Teguise, beschikt over verschillende golfbanen en herbergt ook een van de grootste sporthotels van Europa (in La Santa). Het nationaal park Timanfaya toont op indrukwekkende wijze vulkaankraters en de lavavelden die dateren uit de 18e en 19e eeuw. Een groot deel van het eiland is bedekt met lava en kent daarom weinig begroeiing. Er worden vooral druiven geteelt voor wijnbouw, zoals op de andere Canarische eilanden. Andere bezienswaardigheden zijn de cactustuin bij Guatiza, lavatunnels en het uitzichtpunt Mirador del Río.

4. Fuerteventura

Fuerteventura is een van de zonnigste eilanden van de Canarische eilanden. Door de aanwezigheid van de wind, voelt de temperatuur echter soms iets frisser aan dan het werkelijke aantal graden. Het eiland dankt haar naam dan ook aan haar ‘sterke wind’. In het algemeen kan gesteld worden dat deze vooral waait vanuit het noorden en het oosten, terwijl de zuidelijke regio minder getekend wordt door de wind.

Fuerteventura werd samen met Lanzarote en enkele andere eilanden veroverd in het begin van de vijftiende eeuw. Rond het veroveringskamp ontstond een dorp, Betancuria, dat tot in de 19e eeuw de hoofdstad van het eiland vormde. Fuerteventura kende enorme droogtes in de 18e en 19e eeuw waarbij de landbouwsector het zwaar te verduren kreeg. Ooit het eiland dat instond voor de landbouw van de regio, Fuerteventura werd sinds de jaren zestig vooral gevoed door toerisme als grootste inkomstenbron. Vandaag de dag blijft er enkel geitenhouderij over, naast velden van aloë vera en cactussen voor cosmetica.

Het Canarische Eiland kent een langwerpige vorm en telt zes gemeenten. Ze wordt naast haar vulkanische oorsprong, getekend door duinen die gevormd werden met het zand uit de omringende wateren. Een van haar bekendst steden is Corralejo. Haar voormalige hoofdstad Betancuria in het westen van het eiland, vormt nog steeds een toeristische trekpleister. Ook El Cotillo is de moeite waard, een klein vissersdorp met witte zandstranden in het noordwesten. Daarnaast zjin er de stranden Playa de Cofete, Jandía en het surfstrand Playa de Esquinzo. Het eiland heeft ook nog andere zaken in petto, zoals het natuurreservaat Pico de la Zarza, de bergketen Montaña de Tindaya en de vulkaan Calderon Hondo.

5. Málaga

Málaga heeft een warm mediterraan klimaat en is daarmee een van Spanjes favoriete reisbestemmingen. Ze kent hete, lange, droge zomers en milde regenachtige winters. Door de zeebries Levante zijn haar zomers aangenamer dan deze in de steden van het binnenland.

Málaga is de hoofdstad van de zonnekust Costa del Sol in het zuiden van het land. Voor het ontstaan van de stad, stond de plek bekend als de nederzetting van de Turdulen. Over het ontstaan van Málaga bestaan verschillende theorieën. Ze zou ofwel gesticht zijn rond 1000 v.Chr. als een van de koloniën van de Feniciërs, ofwel als kolonie van de Grieken uit Phocea. Ze vormde een belangrijk centrum in Romeinse tijden, met een sterke gemeenschap van intellectuelen en kunstliefhebbers. Sinds het jaar 2000 is Málaga een belangrijk economisch en cultureel centrum. De haven vormt een van de belangrijkste inkomsten, naast het toerisme.

De stad wordt omgeven door bergen, meer bepaald de heuvels van Axarquía. Ze ligt op nauwe afstand van de Straat van Gibraltar. Ze kent een Arabisch fort dat gebouwd werd door de Moren in de 11e eeuw. In de 14e en 15e eeuw werd dan weer het kasteel Castillo de Gibralfaro gebouwd, en in de 16e eeuw de kathedraal. Vandaag de dag kent ze ook haar eigen Picassomuseum, Pompidou museum, en musea voor moderne en schone kunsten. Ook haar haven, botanische tuin uit de 19e eeuw, haar park, en haar verschillende paleizen vormen boeiende bezoekwaardigheden.

6. Córdoba

De stad Córdoba is een van de warmste steden van het land, doordat meerdere klimaten hier samenkomen. Ze ligt in het centrum van Andalusië, aan de voet van het Sierra Morena gebergte in de Guadalquivir vallei. De wintermaanden kunnen echter erg regenachtig zijn.

Córdoba was in de 10e eeuw een van de belangrijkste steden ter wereld. Het was de hoofdstad van het middeleeuwse emiraat en latere kalifaat. Door de Spaanse kolonisaties werd haar naam verspreid op het Amerikaanse continent, zoals het Argentijnse Córdoba.

De stad kent verschillende trekpleisters onder meer door haar belang in de geschiedenis. Hiervan is de Mezquita de bekendste. Deze werd in de 8ste eeuw gebouwd als moskee, de op twee na grootste ter wereld. Toen Córdoba heroverd werd door de christenen in de 13e eeuw, besloten deze de moskee in te wijden als een katholieke kathedraal. Ze werd van de 16e tot diep in de 18e eeuw omgebouwd met diverse gotische, renaissance en barokinvloeden. De stad kent verder een bijzondere joodse wijk met een oude synagoge, een romeinse brug en de bekende burcht van de katholieke koningen, namelijk het Alcázar de los Reyes Católicos.

7. Sevilla

Sevilla is een stad in het Spaanse Andalusië met een zacht mediterraan klimaat. Vooral in de lente en de herfst brengt ze aangename temperaturen van zo’n 25 graden. In de zomer is het echter bakken met temperaturen die over de 40 graden stijgen. Overdag kan je dan ook weinig bezoeken en is het beter om een typisch Spaanse siësta te houden. In de winter is het een aangename bestemming met temperaturen van 16 graden. Er valt dan ook wel meer regen, maar de maand februari bijvoorbeeld brengt al heel wat uren zon. Sevilla is de hoofdstad van Andalusië. Ze ligt net zoals Córdoba aan de Guadalquivir rivier.

De stad Sevilla was in haar beginjaren een belangrijk handelscentrum en werd nadien veroverd werd door de Romeinen. In de 8ste eeuw kwam ze onder het Moorse rijk te staan. Vanaf dat moment werd ze samen met Córdoba een van de belangrijkste steden wereldwijd. In de 9de en 10de eeuw dienden de Moren het op te nemen tegen de Vikingen die de stad tevergeefs trachten te veroveren. In de 11e eeuw begon de katholieke opkomst en werd de stad al snel afhankelijk van het Rijk van Castilië.

Sevilla kent een belangrijk historisch centrum dat tot op vandaag een belangrijke trekpleister vormt. Onder meer haar kathedraal is zeker en vast een bezoek waard. Ze werd gebouwd bovenop een moskee waarvan de minaret Giralda nog steeds getuigt. Het zou een van de grootste kathedralen ter wereld zou zijn en ze herbergt het monument en graf van Christopher Columbus. In de stad kan je ook het paleis Alcázar bezoeken, dat gebouwd werd aan het einde van de 15e eeuw en het begin van de 16e eeuw. Ze bevat elementen uit de Italiaanse Renaissance en de Spaanse Mudéjar. De Torre del Oro werd gebouwd in de 13e eeuw en was ooit een belangrijk onderdeel van de stadsmuur. De wijk Triana wordt beschouwd als de geboorteplaats en belangrijk centrum voor de Spaanse dans- en muziekstijl flamenco.

8. Badajoz

Badajoz ligt in de Spaanse regio Extremadura, aan de oever van de Guadiana en slechts op zes kilometer van de grens met Portugal. De stad kent een aangenaam mediterraan klimaat. Vooral in de maanden van april tot en met oktober valt weinig neerslag.

Hoewel de stad vermoedelijk al bezet werd door de Grieken en Romeinen, kent ze officieel haar stichting in de 9de eeuw tijdens de Moorse overheersing. In de 13e eeuw werd Badajoz veroverd door de katholieke koningen. Nadien werd ze vooral geteisterd door het dispuut tussen Spanje en Portugal, gezien beide landen het gebied betwistten. Ook in de 20ste eeuw werd ze getekend door een bloedige strijd. In Badajoz vond namelijk een van de schouwspelen van de Spaanse Burgeroorlog plaats. Duizenden inwoners werden vermoord door nationalisten die de stad innamen. Vandaag de dag kent ze haar belang als handelscentrum aan de grens.

De bewogen geschiedenis van de stad manifesteert zich in haar architectuur. De kathedraal werd gebouwd in de 13e eeuw en lijkt met haar stevige muren eerder op een fort. Ze kent zowel middeleeuwse als Moorse architectuur. Vooral het Moorse fort Alcazaba spreekt tot de verbeelding. Ze werd gebouwd in de 9de eeuw en herbouwd in de 12e eeuw. Verder is vanuit Badajoz de authentieke regio van Extremadura te ontdekken met onder meer haar nationale park Monfragüe.

9. Murcia

Murcia ligt in het zuidoosten van Spanje en wordt gekenmerkt door een steppeklimaat. Het is het hele jaar door warm met weinig neerslag. De vegetatie bestaat daarom vooral uit struiken en grassen, bomen groeien er niet. Murcia ligt aan de Segura rivier.

De stad werd gesticht in de 9e eeuw tijdens de Moorse overheersing. Na de Reconquista van de 13e eeuw werd Murcia de verblijfplaats van de katholieke koningen. Hiermee kende ze een groei tot in de 15e eeuw. Dit is tevens het tijdperk waarin de irrigatiesystemen en boomgaarden werden aangelegd, die tot op vandaag het beeld van Murcia vormen. Daarnaast is de stad ook thuishaven voor de op twee na oudste universiteit van het land. Tot op vandaag is ze een belangrijke studentenstad. Daarnaast kent ze een belangrijke productie en export van groente, fruit en bloemen.

Het loont de moeite om een bezoekje te brengen aan Murcia. Toeristische trekpleisters zijn onder meer haar gotische kathedraal gelegen aan de Plaza Cardenal Belluga in het historische centrum. De kathedraal werd gebouwd in de 15e eeuw, waarbij later, in de 18de eeuw, de toren en hoofdingang toegevoegd werden. Ook het Real Casino, een Moors gebouw dat fungeert als sociale ontmoetingsplek, is een bezoek waard. Murcia kent verder verschillende boeiende pleintjes, het kasteel Monteagudo en het Santa Clara klooster. De stad ligt op 40 kilometer van de Costa Calida, de ‘warme kust’. Dit is de oostelijke kust van Spanje met vele zandstranden.

10. Granada

Granada is een stad gelegen in Andalusië in het zuiden van Spanje. Ze heeft een mediterraan klimaat met tendensen naar een landklimaat. De zomers zijn heet en droog, waarbij er vooral tussen mei en oktober bijna geen regen valt. De winter is wat frisser naar Spaanse termen. Ze ligt op een goeie 700 meter hoog boven het zeeniveau aan de voet van het Sierra Nevada gebergte.

Het gebied van Granada werd al vroeg bewoond in de 8ste eeuw v.Chr. en heette toen Ilturir. In de 2de eeuw werd het veroverd door de Romeinen, om in de 8ste eeuw in de handen te vallen van de Moren. Er woonde destijds reeds een gemeenschap joden vlakbij het huidige Granada. In de 11de eeuw werd Granada gesticht door de Berbers zoals de stad gekend is vandaag. De joodse gemeenschap werd op die manier een van de belangrijkste steden van Andalusië. In de 15e eeuw vond de val van het Moorse Rijk plaats, waarbij de moslims en joden werden gedwongen tot bekering door de katholieke koningen.

Het historische paleis Alhambra is een ware trekpleister voor een onderdompeling in zowel Moorse als katholieke cultuur. Ook de oude Arabische wijk Albaicín is zeker en vast een bezoek waard. De kathedraal van Granada herbergt de grafkapel van het katholieke koningspaar en behoort tot de grootste kerkgebouwen van Spanje. Verder biedt de stad ook een Renaissance klooster, paleizen, kerken en musea. Haar historische joodse wijk Realejo biedt een wandeling door kleine steegjes tegen de heuvel waarop het Alhambra is gebouwd.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Mooiste Bossen van Nederland

Top 10 Beste Restaurants In Bussum