Top 10 Warmste Plekken van Nederland

Nederland is ongeveer 300 km lang (van het zuidelijkste puntje in Limburg naar het noordelijkst gelegen vasteland in Groningen, de Noordkaap) en zo’n 200 km breed. Is het in het zuiden echt warmer dan in het noorden van ons land?

Natuurlijk kan je op zo’n relatief kleine afstand niet echt veel verschil in het weer verwachten. En behalve de geografische ligging hebben ook andere factoren invloed op de temperatuur. Hier volgt onze top 10 van de warmste plekken in Nederland!

1. Maastricht, Limburg

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de stad in het meest zuidelijke puntje van Nederland ook de warmste plek van ons land is.

Over het algemeen is het in het noorden 2 graden kouder dan in het zuiden van Nederland. Dit is niet zo’n heel erg groot verschil, en zijn er ook andere factoren die meebepalen welke temperatuur het ergens wordt. Zo is het in een stad altijd net ietsje warmer dan op het platteland.

Het verschil in temperatuur tussen het platteland en de grote steden komt door de aanwezigheid van beton en asfalt, en de afwezigheid van groen. Beton en asfalt houden vooral ’s nachts de hitte veel beter vast dan de natuurlijke begroeiing. Dit kan soms wel 2 tot 7 ℃ schelen!

Dat Maastricht als grote stad in zuidelijkste provincie van Nederland op de nummer 1 van onze lijst staat en niet het meest zuidelijk gelegen dorp Kuttingen is dus goed te verklaren.

2. Gilze – Rijen, Noord-Brabant

Het meten van de temperatuur buiten is een buitenlandse uitvinding. De uit Pisa afkomstige Italiaanse natuurkundige, wiskundige, filosoof en astronoom Galileo Galilei vond in 1593 de eerste thermometer uit. Toen zijn landgenoot prins Cosimo de Medici in 1667 naar de Lage Landen reisde nam hij deze thermometer mee, en in 1706 waren we overal druk de temperatuur aan het meten.

Jarenlang heeft Warnsveld met een temperatuur van 38.6 ℃ als recordhouder in de Nederlandse boeken gestaan, maar op 25 juli 2019 is dit record gesneuveld.

Op deze datum werd in de Noord-Brabantse gemeente Gilze-Rijen een top temperatuur van maar liefst 40.7 ℃ gemeten! Hiermee sneuvelde niet alleen het hitterecord van Warnsveld, maar het was ook de allereerste keer sinds we zijn begonnen met meten dat er een temperatuur van boven de 40 ℃ in Nederland werd vastgesteld. Global Warming is een feit.

3. De Bilt, Utrecht

In De Bilt werden in de zomer van 2020 de meeste tropische dagen achter elkaar gemeten. Maar liefst acht dagen achter elkaar kwam de temperatuur boven de 30 ℃, Tropische toestanden!

Het record van “de meeste tropische dagen achter elkaar” stamt uit 1976, toen in Zuid- Limburg maar liefst 15 dagen achter elkaar temperaturen kende van meer dan 30 ℃.

4. Warnsveld, Gelderland

Warnsveld is een klein dorp met nog geen 10.000 inwoners, gelegen in de gemeente Zutphen (tussen Arnhem en Apeldoorn), en aan de rand van Natuurpark de Veluwezoom.

Warnsveld is jarenlang recordhouder geweest van de warmste temperatuur in Nederland ooit, gemeten door het KNMI. Op 23 augustus 1944 werd in Warnsveld een temperatuur gemeten van maar liefst 38.6 ℃, terwijl de gemiddelde temperatuur in Nederland rond de 26 ℃ lag. Dit record is in 2019 (het warmste jaar in Nederland sinds 1901) door Gilze-Rijen met 40.7 ℃ ruimschoots verbroken.

Geografische ligging zegt dus zeker niet alles! Als reden van het extra warme weer in Warnsveld op die dag worden de heidevelden genoemd. Op een zomerse dag nemen deze zand-begroeiers enorm veel hitte op, en door het vrije spel van de wind over de Veluwezoom werd deze hete lucht het dorp ingevoerd.

5. Roermond, Limburg

Roermond ligt in het zuiden van Nederland, iets minder dan 50 km verwijderd van Maastricht. Net zoals bij Maastricht speelt de ligging en het gematigde zeeklimaat een grote rol in de temperatuur van deze stad.

De warme Golfstroom wind, komende uit het oosten en het zuiden, zorgen ervoor dat de gemiddelde temperaturen in onze zuidelijke provincies in de zomer net iets hoger liggen dan in de rest van Nederland. Daarentegen kan de oostenwind in de winter voor gemeen koude dagen zorgen.

En natuurlijk speelt ook hier weer mee het feit dat Roermond een grote stad is, met relatief weinig groen om de warmte te absorberen.

In de zomer heb je een goede kans op tropische dagen in Roermond, met temperaturen om en nabij de dertig graden. Gelukkig heeft deze stad net als Maastricht een gezellig centrum met veel terrasjes waar je heerlijke koude trappisten biertjes kunt drinken om af te koelen.

6. Arcen, Limburg

Veel mensen denken dat de zomer van 2021 geen echte zomer was. Maar toch geven de cijfers een heel ander beeld. In het weerstation van Arcen (niet ver van Venlo) werd op 18 juli van dit jaar een temperatuur van 28 graden gemeten, waarmee het warmste plekje van Nederland in 2021 werd.

Het was een paar dagen snoeiheet in ons land, maar we hebben ook te maken gehad met heel veel bewolking en regen in de zomermaanden: De zon scheen maar liefst 60 dagen minder dan gemiddeld. Ook de regen wist van geen ophouden. Het regende zelfs meer dan ooit tevoren, en grote gedeelten van Limburg kwamen onder water te staan.

7. Beek, Limburg

Met een gemiddelde temperatuur van 18.9 ℃ wist Beek in 2021 voor de tweede keer de titel “gemiddelde warmste maand van het jaar” te behalen. Ook in 2017 werd in Beek het record voor “de warmste zomermaand” vastgesteld.

Limburg heeft een gematigd zeeklimaat, maar de koele zeelucht bereikt Limburg minder snel, waardoor de temperatuur aardig op kan lopen. Daarnaast neemt de zandgrond waarop Beek is gebouwd veel sneller warmte op dan bijvoorbeeld kleigrond of het polderlandschap.

8. Vlissingen, Zeeland

Vlissingen ligt aan de Noordzee, in het zuiden van Nederland. Deze ligging zorgt ervoor dat Vlissingen veel koele wind ontvangt. De temperatuur ligt hier dan ook meestal een paar graden onder die van onze nummer 1, Maastricht.

Maar – wat ook meetelt – Vlissingen heeft van heel Nederland de meeste zon-uren,

zowel in de winter als in de zomer!

De frisse zeewind brengt minder bewolking. En minder bewolking betekent niet alleen minder regen, maar ook dat de zon een veel betere kans heeft om haar warmte te verspreiden en ons dat gewenste bruine kleurtje te geven.

Op een goede tweede en derde plaats qua zon-uren volgen Den Helder en Hoek van Holland.

Voor zonaanbidders is het dus beter om aan onze Zeeuwse kust vakantie te vieren dan in het warmere Limburg.

9. Provincie Zeeland

Wanneer je kijkt naar de gemiddelde jaartemperatuur, dan is Zeeland met een gemiddelde van 10.5 ℃ de warmste provincie van ons land. Groningen is met 9.6 ℃ onze koudste provincie.

Onze westelijke kustprovincies zijn in de zomer niet de warmste, maar in de herfst en de wintermaanden zijn de temperaturen meestal veel zachter dan in de rest van ons land.

Ook de zon-uren hebben hier mee te maken.

Ben je dus op zoek naar een warme plek om te wonen en wil je het hele jaar door zon, dan kun je het beste naar Zeeland gaan. Ook een prima plek om zonnepanelen te installeren.

10. De Wallen Amsterdam

De allerheetste plek van Nederland is uiteraard het wereldberoemde Red Light District in Amsterdam, De Wallen.

Deze midden in het oude centrum van Amsterdam gelegen volksbuurt wemelt van de sekswinkels, seksshows, stripclubs en bordelen. Schaars geklede dames staan in verleidelijke poses in de roodverlichte raamkozijnen. Zelfs de paus zou het er warm van krijgen!

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Indonesische Restaurants Van Utrecht

Top 10 Warmste Plekken van Europa