Top 10 Warmste Plekken in Italië

Kijk eens even uit het raam. De kans is groot dat je regendruppels ziet, of je mensen met een sjaal en jas over straat ziet lopen. Welkom in Nederland! Tijd om naar een zonovergoten en warme plek in Europa te gaan. Welk land is daar nu idealer voor dan Italië? Je hoeft echt niet zo ver te gaan en zou er zelfs nog met de auto naartoe kunnen reizen.

Het grootste deel van het land heeft een Mediterraan klimaat wat betekend dat de zomers droog en warm zijn, en de winters mild. Toch kunnen sommige delen, zoals de wereldberoemde steden Rome en Milaan, in de winter koud worden.

Waar heb je het hele jaar door de meeste kans op warm weer in Italië? Was je al fan van Italië, maar ben je op zoek naar de warmste plekjes van deze veelzijdige vakantiebestemming? Dan hebben wij dit mooie artikel voor je klaarliggen, met de top 10 warmste plekken in Italië.

De warmste plek in Italië, of zeg maar gerust: de warmste plekken, zijn te vinden op Sardinië. Dit zonovergoten Italiaans eiland staat garant voor prachtig weer en paradijselijke vergezichten.

Lees gauw verder om meer over dit eiland te weten te komen, en welke 9 andere bestemmingen in Italië bijna altijd warm weer hebben.

1. Sardinië

Sardinië, wellicht heb je ooit wel ergens een plaatje voorbij zien komen van prachtige stranden en een azuurblauwe zee met een stralende zon aan de hemel. Dit is bij uitstek de warmste plek in Italië. Heel Sardinië beschikt over deze luxe, dus het maakt niet uit of je aan de Noord, Zuid, Oost of West kust van het eiland verblijfd.

Maar liefst 1.800 kilometer van dit eiland is kust en er is voor ieders wens wel iets te vinden: hagelwitte stranden, een kleine baai met kiezelstenen… Ook kent Sardinië een bewogen verleden waardoor je er op veel plekken de geschiedenis van de Arabische, Spaanse en Romeinse overheersers tegenkomt.

Hier kun je dus perfect zon, zee en cultuur met elkaar combineren.

2. Campanië

Voor een bijna waterdichte warmweergarantie in Italië, kun je ook doorreizen naar het zuiden van het land. Ga naar de regio Campanië, waar de grote stad Napels ligt. Hier is het het hele jaar door warm.

Je vindt er van alles: van vulkanen als de Vesuvius en Solfatara, de eilanden Capri en Ischia, tot aan fantastische zandstranden en Italiaanse dorpjes. Het landschap is schilderachtig mooi en de natuur is prachtig.

Hier kun je van het echte Italiaanse leven genieten, en dat in de zon. Het is er niet supertoeristisch, dus naar alle waarschijnlijkheid krijg je hier in de slaperige dorpjes een echte kijk in La Dolce Vita. Wat wil je nu nog meer?

3. Calabrië

Nog een mooie zonbestemming en op nummer 3 in de top 10 warmste plekken in Italië vinden we wederom in Zuid Italië, namelijk Calabrië. Hier ligt namelijk de Tyrrheense kust, kenmerkend voor haar prachtige blauwe zee en witte stranden.

Het gebied is ongerept en ontzettend groen. De Italianen noemen het ook wel de schat van Italië genoemd, omdat dit onder hen een populaire zonbestemming is. Wij delen dit geheimpje nu met jou!

Zo vind je er Tropea, een plek op een klif met daaronder een adembenemend strand. Of Capo Vaticano, waar je van een prachtig uitzicht over de helderblauwe zee kunt genieten.

4. Cefalù

Houd je van eilanden? Dan hebben we goed nieuws voor je. Er staat namelijk nog een eiland in deze lijst met warmste plekken in Italië. Ook op Sicilië is het prima vertoeven in welk jaargetijde dan ook, met een heerlijke temperatuur die het hele jaar door je huid opwarmt. Weg jas, hallo zon!

Met name Celafù, aan de noordkant van het eiland, is bekend en geliefd. Sicilië is één van de warmste plekken in Europa in het najaar en de winter en daarom populair onder Nederlanders.

In de zomer is de temperatuur net onder de 30 graden en de zee temperatuur rond de 25 graden. Afkoelen in het water lukt dus niet, maar dat hoeft ook niet want zeg nou zelf: daarom zijn we op zoek naar de warmste plekken toch?

5. Napels

Als hoofdstad van de al genoemde zonovergoten regio Campanië, mag de warme stad Napels niet op deze lijst ontbreken. Gelegen in Zuid-Italië biedt deze bijzondere stad van alles, van rijke geschiedenis, gastronomie, kunst en cultuur en bijzondere vergezichten. Je kunt hier natuurlijk niet naartoe zonder een pizza te eten, gezien Napels ook wel de geboorteplaats van de pizza is.

Spreek je een beetje Italiaans? Dan kan het zijn dat je hier in de war raakt. Men spreekt hier namelijk een dialect, het Napolitaans, dat zo veel van het Italiaans afwijkt dat het bijna een eigen taal lijkt te zijn. Vanaf verschillende plekken in de stad kijk je uit over het water en zie je de vulkaan Vesuvius. Hier liggen ook de indrukwekkende ruïnes Herculaneum en Pomei.

Napels is een stad vol nauwe steegjes, brede boulevards, oudheidkundige schatten en nieuwbouw, en bovenal: vol met zon.

6. Elba

Wellicht niet erg voor de hand liggend als je denkt aan een zonovergoten bestemming, maar tijdens de meeste maanden is Elba ook een warme plek in Italië die prima te combineren is met een reis door Toscane.

Elba is een eiland dat je vlak voor de Toscaanse kust vindt. Het heeft prachtige zandstranden en bergen. De natuur is er dus erg divers, en de zon schijnt er bijna altijd. Je kunt het eiland te voer of per fiets verkennen.

Leuk weetje: Wist je dat Napoleon op Elba in ballingschap heeft gezeten? Je kunt hier verschillende musea bezoeken die dit verhaal vertellen. En daarna met een frisse Limoncello genieten van de heerlijke warmte.

7. Savona

Savona is een stad in Noordwest-Italië, met name bekend als haven en aanlegplaats van enorme cruiseschepen. Zij zijn tekenend voor het stadsbeeld waar hun boeg en sloepen hoog boven de haven uitsteken.

Het weer is meestal prachtig en warm op deze plek, met nog ruim 27 graden in september bijvoorbeeld. De havenplaats ligt aan de Italiaanse Rivièra, niet ver van de grens met Frankrijk.

Er is van alles te doen, zoals een bezoek aan de 17e-eeuwse kathedraal, de Leon Pancaldo of Brandale toren, of aan het museum Priamar paleis. Zoek je een stedentrip en warm weer in Italië? Dan kan Savona dus een uitkomst zijn.

8. Siracusa

Siracusa is een stad op het zonovergoten eiland Sicilië, die zeker apart genoemd moet worden in deze lijst.

De stad ligt in het Zuid Oosten van het eiland en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, gezien het in 734 voor Christus gesticht is door een Griekse kolonie en er veel overblijfselen uit de oudheid zijn.

Je kunt hier ook het Teatro Greco bezoeken, het best bewaard gebleven Grieks amfitheater ter wereld! De plek is hierdoor populair, en ook omdat de zon er bijna altijd aanwezig is.

9. Puglia

Wist je dat de temperatuur in Puglia, een regio in de hak van Italië, bijna niet onder de 20 graden daalt? Je zult hier genieten van de prachtige dorpjes aan de Adriatische zee.

Het eten is er overheerlijk en authentiek, net als de gastvrije bewoners van deze bijzondere én bijzonder warme regio van het land.

Hoewel het helemaal in het zuiden van Italië ligt, is een bezoek aan Puglia zeker de moeite waard, helemaal als je op zoek bent naar authentiek Italië in een warme setting.

10. Amalfikust

We sluiten deze lijst met de 10 warmste plekken van Italië af met de warme Amalfikust.

Je vindt hier een indrukwekkende wandelroute die je langs bergdorpjes en de adembenemende kust brengt. De route wordt ook wel het Pad van de Goden genoemd, Il Sentiero degli Dei, en je zult naast veel moois ook veel zon zien.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Speedboot Merken

Top 10 Warmste Plekken in Frankrijk