Top 10 Warmste Plekken in Frankrijk

Veel mensen zoeken de zon op tijdens hun vakantie! Bij Nederlanders die in Europa op vakantie willen gaan zijn Italië, Frankrijk en Spanje favoriet. Lees hier waar je de beste kans op zon hebt tijdens je vakantie in het mooie Frankrijk!

Ten zuiden van de Franse Alpen ligt het warmste deel van Frankrijk. Geen wonder dat we hier de meest populaire vakantiebestemmingen vinden zoals de Provence, de Côte d’Azur en Languedoc Roussillon.

Bekijk ook: Top 10 Warmste Plekken van Europa

1. Marseille

Marseille is de op twee na grootste stad van Frankrijk. Het is de hoofdstad van het departement (ongeveer hetzelfde als een provincie) Bouche-du-Rhone, in de Provence.

De multiculturele havenstad Marseille ligt aan de Middellandse Zee. Het heeft een Mediterraan klimaat met natte winters waarin de temperatuur rond de 10 graden ligt. Juni en juli zijn met een gemiddelde temperatuur van 25 graden de warmste maanden.

Bijna elk jaar is deze stad de zonnigste stad van Frankrijk. De stad mag rekenen op iets minder dan 2.900 uren zon per jaar. Dit komt door de mistral, een krachtige wind uit het noorden die alle wolken verdrijft.

Veel Marseillenaars trekken er op de zomerse dagen op uit naar de kust, of naar een van de prachtige parken die de stad rijk is. Marseille heeft een eigen luchthaven en er is een directe hogesnelheidstrein die de stad verbindt met Parijs.

2. Aix-en-Provence

In hetzelfde departement, Bouches-du-Rhône, en ongeveer 30 km ten noorden van Marseille ligt de studentenstad Aix-en-Provence.

Deze prachtige, Provinciaalse stad heeft de naam de zonnigste stad van Frankrijk te zijn. De mistralwind uit de Alpen geeft de bewolking maar weinig kans. Dus ook weinig kans op regen! De gemiddelde zomertemperatuur ligt rond de 30 graden. Met 2850 zonuren per jaar komt deze stad op de 2e plaats in onze top tien.

De prachtige oude stad heeft veel bezienswaardigheden en is de ideale plek om wat van de Franse cultuur op te snuiven. Er zijn veel leuke pleintjes met gezellige terrasjes, prachtige fonteinen en mooie parken die uitnodigen voor een traditionele Franse picknick met stokbrood, kaasjes en un bouteille de vin.

3. Montpellier

De Zuid-Franse stad Montpellier is de hoofdstad van de stedelijke Franse provincie Hérault.

Deze provincie heeft de warmste lentes van Frankrijk. Met iets minder dan 2850 zonuren komt dit stadje op de 3e plaats.

De combinatie van mistralwinden met de omliggende steden zorgt ervoor dat de temperatuur in de zomer kan oplopen tot 30 graden. In de lente en de zomer valt er weinig regen, waardoor de gevoelstemperatuur vaak veel hoger ligt. In het najaar worden de warme zomerse temperaturen verdreven door pittige herfststormen.

In de stad zijn 8 prachtige musea en tientallen prachtige, oude herenhuizen en stadspaleizen. De stranden van Montpellier worden ook wel de mooiste stranden van Frankrijk aan de Middellandse Zee genoemd.

4. Perpignan (Pyrénées-Orientales)

Perpignan ligt in het meest zuidelijke puntje van Frankrijk, op 15 km afstand van de Middellandse Zee en 180 km afstand van de Spaanse stad Barcelona.

Ook Perpignan heeft een typisch mediterraan klimaat met zachte winters en warme, droge zomers. De temperatuur kan in de zomer oplopen tot meer dan 30 graden. De koele wind uit de Pyreneeën zorgt voor een haast constante wind, waardoor het in de winter soms snijdend koud kan worden.

Perpignan staat bekend om de typische Catalaanse sfeer. Vlak bij de stad ligt de Pic du Canigou, de hoogste top van het Franse deel van de Pyreneeën. De berg is iets minder dan 2800 meter hoog.

5. Corsica

Corisca is het Franse eiland in de Middellandse Zee en een echte toeristen trekpleister. Vooral liefhebbers van wandelen in de natuur komen hier prima aan hun trekken. En je moet van de zon houden.

Op het eiland heerst een Middellands Zeeklimaat, wat gekenmerkt wordt door hete zomers en natte winters. De gemiddelde temperatuur bedraagt in de zomer 29 graden en in de winter 14. De Corsicaanse bergen zijn in de winter ongeveer 3 manden met sneeuw bedekt

6. Nice

De zuidelijke stad Nice stad is gelegen aan de Middellandse Zee en een zeer populaire badplaats.

Het klimaat van Nice zorgt ervoor dat de temperatuur in de zomermaanden kan oplopen tot 30 graden. Het is overwegend droog, maar door de relatief koele wind afkomstig uit Afrika is het op de stranden prima uit te houden.

Nice ligt in de zogenaamde Côte d’Azur, wat al sinds de vorige eeuw bekend staat als de duurste en meest luxueuze badplaats van Europa. Veel rijken en beroemdheden hebben hier een vakantiehuis of een prachtig jacht in één van de schitterende havens.

7. Toulouse

De hoofdstad van de provincie Haute-Garonne is Toulouse. Het ligt in het zuiden van Frankrijk, in het midden van het land.

Toulouse heeft een redelijk vochtig, subtropisch klimaat. Het regent hier in de zomer meer dan aan de kust. Zonliefhebbers kunnen deze stad het beste bezoeken in de maanden juli en augustus. Wolken zijn een rariteit in deze periode.

Deze sfeervolle, oude stad is de vierde stad van Frankrijk. De stad heeft een rijke historie en prachtige parken, pleinen, museums en leuke stadsstrandjes aan de oevers van de rivier Garonne. Omdat veel gebouwen zijn vervaardigd van rode baksteen wordt Toulouse ook wel de ‘roze stad’ genoemd.

8. Lyon

De oude stad Lyon is de derde stad van Frankrijk (na Parijs en Marseille). Het is de belangrijkste stad in het Rhônegebied en de plaats waar de rivier de Saône samenvloeit met de rivier de Rhône.

In Lyon kun je rekenen op vrij warme zomers met een gemiddelde temperatuur van 24 graden en milde wintermaanden. In de zomermaanden is het s’avonds vaak nog aangenaam warm, maar in het najaar kan het in de avond flink afkoelen. De stad heeft gemiddeld 2.200 zonuren per jaar.

Lyon is een belangrijke wijnstreek en in de herfst, winter en lente valt er behoorlijk wat regen. Lekkere wijnen doen je het gebrek aan zonuren gauw vergeten.

9. Bordeaux

Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk aan de rivier de Gironde en op 15 km afstand van de Atlantische Oceaan. De stad en de streek zijn vooral bekend vanwege de wijnen die hier gemaakt worden.

Bordeaux heeft een gematigd zeeklimaat (zachte winters, koele zomers, en regen). Omdat het niet ver van de Atlantische Oceaan ligt is het verschil tussen de dag- en nacht temperatuur niet groot. Het regent er 150 dagen per jaar en een gemiddelde van 2.000 zonuren per jaar.

Drink een lekkere lokale Bordeauxwijn aan een van de hippe stadstrandjes aan de oevers van de Gironde. De Atlantische kust is slechts een uurtje rijden.

10. Parijs

Parijs is niet alleen de grootste stad van Frankrijk, maar ook de hoofdstad en regeringszetel van het land. Het ligt in de regio Lie-de-France en wordt doorsneden door de rivier de Seine.

Parijs heeft een zeeklimaat, wat gekenmerkt wordt door relatief zachte winters en koele zomers. Het regent er vrij weinig. Toch kan de temperatuur in de stad behoorlijk oplopen. De warmste temperatuur ooit gemeten is 41 graden. Dit komt niet zozeer door de ligging, maar vooral ook door de grootte van de stad waardoor de hitte lang kan blijven hangen.

De Seine is een prachtige rivier en langs de oevers zijn voldoende terrasjes te vinden waar je van de zon kunt genieten. Maar wil je het water in, dan kan je het beste de TGV nemen naar de kust van de Middellandse zee.

De hoogste temperatuur ooit in Parijs was 40,4 °C op 28 juli 1948 en de laagste was −23,9 °C op 10 december 1879.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Warmste Plekken in Italië

Top 10 Meest Beroemde Duitse Uitvinders Aller Tijden