Top 10 Warmste Plekken van Europa

Wie gaat er niet graag op vakantie? Nederlanders zijn een reislustig volk. Veel mensen kiezen ervoor om de vakantie in eigen land door te brengen, maar nog meer Nederlanders ontvluchten ons natte gematigde zeeklimaat met bewolking en regen en zoeken de zon op. Zuid-Europa, here we come!

In het zuiden van Europa heerst een subtropisch en een mediterraan klimaat. Maar waar is het nu het warmst? En waar zijn de meeste zon-uren? Bekijk hier onze top 10 warmste plaatsen in Europa!

1. Cordoba, Spanje

Cordoba is de warmste stad van Europa. Het ligt in Zuid-Spanje, midden in de regio Andalusië. Dit komt vooral door de verschillende warme klimaten die hier met elkaar in botsing komen. De temperatuur in hartje zomer is overdag tegen de 40 graden. In de avond koelt het meestal wat af, naar gemiddeld 36 graden.

Omdat het in de stad zo heet is in de zomer, wordt op het heetst van de dag, tussen 2 en 4 ’s middags, door de meeste mensen siësta gehouden. Bedrijven sluiten, winkels gaan dicht, alleen de restaurants en verschillende barretjes zijn nog open voor mensen die de verkoeling opzoeken.

De streek Andalusië staat bekend als de streek waar de lekkerste sinaasappels van de wereld groeien.

2. Rhodos, Griekenland

Rhodos is het meest oostelijk gelegen eiland van alle Griekse eilanden, en ligt niet ver van Turkije. Het eiland is iets minder dan 1400 km². Op het eiland wonen iets meer dan 100.000 mensen, waarvan het grootste gedeelte in de gelijknamige stad woont.

Het eiland heeft een zogenaamd mediterraan klimaat. Dit betekent dat de zomers droog en heet zijn. Ook in de winter wordt het er niet echt koud. De jaartemperatuur ligt gemiddeld rond de 21°C In de zomermaanden loopt de temperatuur gemakkelijk op tot 30 graden.

De zon schijnt zo’n 300 dagen per jaar, en is daarmee de ideale plek voor de echte zonaanbidders.

3. Faro, Portugal

In het zuiden van Portugal ligt de streek Algarve. Hier heerst een warm, mediterraan klimaat. Faro is de grootste stad in de Algarve.

Het mediterrane klimaat in Faro voelt anders aan dan in de rest van Europa omdat deze streek aan de Atlantische Oceaan ligt.

In de zomer is het overdag gemiddeld zo’n 27 graden. De Algarve heeft het hoogste aantal zonuren per jaar van Europa, namelijk een gemiddelde van 3000 zonuren per jaar.

De zeewind zorgt ervoor dat de temperatuur aan de kust aangenaam aanvoelt, en als je het dan toch een beetje warm hebt kun je heerlijk een duikje in de zee nemen. Geen nood, in de zomer loopt de watertemperatuur op tot wel 22 graden!

Landinwaarts en in de stadjes kan dat oplopen tot 30 graden. Door de afwezigheid van zeewind en regen kan het in het binnenland erg warm en droog worden. Dit is de reden dat hier in de zomer regelmatig grote bosbranden plaatsvinden.

4. Valletta, Malta

Malta is een Zuid-Europees eiland in de Middellandse Zee, gelegen tussen Italië en Tunesië. De hoofdstad van dit eiland is Valletta. Op het eiland vind je Afrikaanse en Europese culturele invloeden.

Malta heeft een mediterraan klimaat. Dit betekend lange droge zomers met een gemiddelde temperatuur van 26 °C. In de zomer wanneer de wind uit het zuiden komt, voert deze de hete en droge lucht uit de Sahara woestijn aan, waardoor de temperatuur kan oplopen tot 40 graden. En dat kan zelfs voor de meest doorgewinterde zonaanbidders wel een beetje teveel van het goede zijn. Maar het voordeel van een eiland is natuurlijk dat er altijd ruimte is voor een frisse duik in de Middellandse Zee.

5. Fuerteventura, Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden is een eilandengroep van 7 grote en 6 kleinere eilanden in de Atlantische Oceaan, niet ver van het westelijke gedeelte van de Sahara woestijn en Marokko. Je kunt natuurlijk op alle 13 Canarische Eilanden genieten van de zon en de warmte, maar Fuerteventura is het warmste van allemaal!

Fuerteventura is een vulkanisch eiland met een zeer droog klimaat. In het verleden was dit eiland helemaal bebost, maar ongeregelde houtkap en grazende geiten hebben het binnenland veranderd in een onherbergzaam gebied met zandduinen. Op een heel groot deel van het eiland groeien alleen nog vetplanten en cactussen.

Het eiland heeft meer dan 3000 zon-uren per jaar en op de prachtige stranden is het met deze temperaturen en strakblauwe hemel het hele jaar door goed toeven.

Fuertaventura betekent trouwens ‘sterke winden’ en heeft niets te maken met de heerlijke traditionele Spaanse bonenschotel.

6. Cefalu, Italië

Onder de laars van Italie ligt het eiland Sicilie. Cefalu ligt aan de noordkant van dit eiland en is een zeer populare vakantiebestemming voor liefhebbers van zon, zon en nog eens zon.

In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur net onder de 30 graden. En omdat Cefalu in een baai ligt, kan de temperatuur van het zeewater oplopen tot wel 25 graden!

7. Sevilla, Spanje

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië, en ligt dan ook niet ver van onze genoteerde nummer 1, Cordoba. Sevilla is een van de warmste steden van Europa met de meeste zon-uren. Over het hele jaar genomen is de gemiddelde temperatuur 18.6 graden. De winters zijn relatief mild en de zomers zijn droog, heet en lang met temperaturen tussen de 30 en 35 graden.

In juli en augustus zijn uitschieters naar 40°C of meer geen zeldzaamheid. Het officiële record staat op 46.6 °C, met een gevoelstemperatuur van ver boven de 50°C. Dit heeft niets meer met zonnen te maken, maar eerder met bakken.

Per jaar regent het ongeveer 40 dagen, waarvan de helft niet meer is als een kortstondige motregen buitje waar Nederlanders niet van onder de indruk zijn.

8. Kreta, Griekenland

Het Griekse,bergachtige eiland Kreta ligt op zo’n 300 km van Afrika. Het heeft een mediterraan zeeklimaat met hete en droge zomers waarbij de temperatuur rond de 30 graden ligt, met uitschieters naar de 40 graden.

In de bergen is het natuurlijk koeler dan aan zee en zeker ’s nachts gaat de temperatuur in de bergen flink omlaag. De bergen zorgen ook voor een enorm verschil in regenval. Aan de zuidkust en in het oosten van het eiland valt zo’n 30% minder regen dan op de rest van het eiland.

Ondanks dat het qua temperatuur goed warm kan zijn, staat Kreta toch bekend oom haar aangename klimaat met middagtemperaturen rond de 30 graden.

De omringende zee zorgt voor een lekker bries zodat het nooit echt benauwd aanvoelt. De zuidenwind blaast warme lucht uit de Sahara, terwijl de wind uit het noorden voor flinke afkoeling zorgt.

9. Montenegro

Montenegro maakte vroeger onderdeel uit van Joegoslavië en is gelegen aan de Adriatische kust. Montenegro heeft veel bergen en heuvels maar ook een prachtige kustlijn met een mediterraan klimaat met milde winters en droge, warme zomers.

Doordat de bergen de frisse lucht van de Adriatische Zee tegenhouden en de warme lucht uit het noorden niet over de bergen heen kan, kan het hier zomers snikheet worden. In de zomer zijn dagen met temperaturen van 40 graden of meer heel normaal.

10. Tenerife, Spanje

Tenerife is het grootste Spaanse eiland van de Canarische Eilanden. Het eiland ligt 400 km verwijderd van de Marokkaanse kust en de Westelijke Sahara. Net zoals de nummer 5, Fuerteventura is het een vulkanisch eiland.

Dankzij de passaatwind die vaak over het eiland waait is de temperatuur het hele jaar door vrij gelijkmatig. In de winter wordt het niet kouder dan 18 graden, en de meeste zomerdagen is het rond de 25 graden. Het voelt vaak warmer op het eiland, vooral als de wind gaat liggen kan de gevoelstemperatuur behoorlijk oplopen. Ook wanneer de wind uit het zuiden waait en de hete lucht van de Westelijke Sahara aanvoert lan de temperatuur oplopen tot meer dan 35 graden.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Warmste Plekken van Nederland

Top 10 Lekkerste Parfums voor Oudere Vrouwen