Wat is het warmste Canarische eiland?

Veel reizigers voelen zich aangetrokken door de Canarische Eilanden met hun imposante gebergte, prachtige stranden, indrukwekkende bossen en de rijke, lokale cultuur.

Ben je een vakantie aan het plannen, maar weet je niet waar je de meeste kans hebt op lekker weer? Hier hebben we de antwoorden die je zoekt.

Fuerteventura is het warmste Canarische eiland. Het heeft de grootste zonzekerheid van alle Canarische Eilanden, en zelfs in de winter blijft het boven de 20 graden. Het heeft veel zonuren en het regent er bijna nooit.

Toch valt er voor de andere eilanden ook wat te zeggen, gezien elk eiland een prettig klimaat heeft. In dit artikel zetten we de belangrijkste kenmerken en het klimaat van elk eiland op een rijtje.

Welke Canarische eilanden zijn er?

De Canarische eilanden zijn een eilandengroep in de Atlantische oceaan, en liggen westelijk van Marokko. Deze eilanden vallen onder Spanje, maar zijn een zelfstandige regio.

Er zijn zeven Canarische eilanden, elk met een uniek karakter. Daarnaast zijn er kleinere eilandjes die vaak onderdeel uitmaken van een groter eiland.

Tenerife

Tenerife is een goede keus als je houdt van bergen, hiken en lekker eten. Op Tenerife is de hoogste berg van Spanje te vinden – de top van de El Teide is 3715 meter hoog.

Op veel plekken op het eiland kan je de sneeuwtop van de berg spotten.

Een andere toeristenattractie op Tenerife is het prachtige Parque Nacional del Teide. Hier kan je prachtige vulkanische landschappen zien die het gebergte van El Teide te bieden heeft.

Dit natuurpark wordt beschermd door UNESCO, en biedt een van de beste mogelijkheden in Spanje om te hiken.

Voor lekker eten ben je op het juiste adres. Of je nou in een resort zit of lokale restaurantjes bezoekt: de Canarische keuken is op zijn best op Tenerife.

Tenerife is perfect voor zonliefhebbers. In de winter blijft de temperatuur boven de 20 graden, en in de zomer kan het oplopen tot 33 graden.

Let wel op: er zijn verschillen in het klimaat tussen Noord- en Zuid-Tenerife. De zuidkant van het eiland is droger en zonniger, terwijl aan de noordkant vaak bewolking te vinden is.

Gran Canaria

Van de Canarische Eilanden heeft Gran Canaria de meeste bewoners. Het eiland heeft indrukwekkende bergen, is een geweldige plek om de geschiedenis van de eilanden te leren, en is voorzien van heerlijk eten.

Een aantrekkingspunt van Gran Canaria is de Cueva Pintada. Dit is een museum en archeologisch park dat de ruïnes van de prehistorische bewoners van het eiland exposeert.

De hoofdstad van Gran Canaria is Las Palmas de Gran Canaria, een culturele stad met veel prachtige architectuur en goede restaurants.

Het weer op Gran Canaria is spectaculair. Het wordt nooit kouder dan 20 graden, ook niet in de winter. In de zomer kan je rekenen op minimaal 25 graden.

Daarnaast valt er gedurende het hele jaar bijna geen regen.

Lanzarote

Lanzarote is de bestemming voor jou als je van mooie landschappen, kunst en architectuur houdt.

De prachtige landschappen van Lanzarote hebben kunstenaars geïnspireerd om prachtige kunst te maken.

Een voorbeeld hiervan is de twintigste-eeuwse kunstenaar César Manrique, wiens artistieke invloed je op het hele eiland terug kunt vinden.

Het Parque Nacional de Timanfaya is ideaal voor hikers, die de inspiratie van Manrique zullen herkennen in de natuur.

Lanzarote ligt op de route van de warme luchtstroom vanuit Noord-Afrika, waardoor het altijd lekker warm is.

In de zomer is het er gemiddeld 28 graden, en in de winter koelt het nooit verder af dan 20 graden. De luchtstroom zorgt voor een afkoelende wind.

Naast dat het briesje ervoor zorgt dat je niet oververhit raakt, zul je ook niet natgeregend worden. Er valt bijna nooit regen op Lanzarote.

Fuerteventura

Fuerteventura heeft prachtige stranden en is ideaal voor watersport.

Dit eiland is een biosfeerreservaat van UNESCO, omdat de natuur zó bijzonder is. Er zijn veel stranden die perfect zijn voor surfers, of als je lekker wilt zonnen.

Ook is er mogelijkheid tot zeilen, windsurfen, kitesurfen en duiken.

Toch even de wandelschoenen aan? Dan kan je het Parque Natural de Corralejo bezoeken, dat geen hoge bergen heeft, maar bestaat uit prachtige duinen.

Een optie om te hiken heb je op het natuurreservaat Isla de Lobos.

Fuerteventura is het zonnigste eiland van de Canarische Eilanden. Het is altijd boven de 20 graden, ook in de winter, en je kunt genieten van veel zonuren.

Ook hier heb je een windje zodat het niet te heet wordt. Er valt bijna nooit regen op Fuerteventura.

La Palma

La Palma is het beste eiland als je van natuur en wandelen houdt. Er is maar liefst 850 kilometer aan wandelroute te vinden op het eiland.

Op deze route passeer je het beste dat het eiland te bieden heeft: een geheuveld landschap met groene regenbossen en historische architectuur.

In het Parque Nacional de La Caldera de Taburiente kan je bijzondere natuurverschijnselen zien. Hier heeft een aardbeving ertoe geleid dat een vulkaan is ingestort!

De hoofdstad Santa Cruz de la Palma is een historische stad waar je lekker kunt eten en kunt wandelen langs de prachtige huizen uit de zestiende eeuw.

La Palma is vergeleken met de andere eilanden prachtig groen, maar dit betekent ook dat er meer regen valt, vooral in de winter. Dan kan de temperatuur ook onder de 20 graden komen.

In de zomers is het gemiddeld 20 tot 25 graden. Niet zo warm als andere eilanden, maar nog steeds zeer aangenaam en ideaal weer om te wandelen.

La Gomera

La Gomera staat vol met heuvels en valleien, maar ook prachtige stranden.

Het Parque Nacional de Garajonay kan je de vulkanische kustlijn van La Gomera beklimmen en genieten van het uitzicht over de zee.

In de hoofdstad San Sebastian de la Gomera kan je op de bijzondere boulevards langs de kust wandelen en genieten van culinaire specialiteiten zoals miel de palma (palmsyroop) en verse geitenkaas.

Ook op La Gomera is er een groot verschil in het klimaat tussen de noord- en zuidkant van het eiland. In het zuiden heb je bijna dubbel zoveel zonuren en een warmer klimaat dan in het noorden.

De gemiddelde temperatuur van La Gomera is 25 graden, met 20 graden in de winter en tot 30 graden in de zomer.

El Hierro

El Hierro is het meest westelijke eiland, en is een minder gebruikelijke vakantiebestemming omdat het iets lastiger te bereiken is.

Omdat het eiland dunbevolkt is, is het de perfecte keuze om te ontsnappen van de realiteit. Het heeft een prachtige kustlijn en indrukwekkende vulkanische rotswanden.

El Hierro wordt dan ook beschermd door UNESCO als Geopark.

Door het heldere water dat El Hierro omringt, is het een geweldige plek om te duiken, en de kleine bevolking leidt ertoe dat er veel ongerepte natuur te vinden is.

El Hierro heeft het hele jaar door een aangenaam klimaat. De temperatuur zakt in de winter zelden onder de 20 graden, en in de zomer kan je genieten van gemiddeld 25 graden. Er valt bijna geen regen.

Conclusie

Terwijl Fuerteventura officieel het warmste Canarische eiland is, is er eigenlijk geen noodzaak om deze vraag te stellen.

Alle Canarische Eilanden hebben namelijk een heel prettig klimaat voor je zonvakantie.

Voor elk eiland geldt dat de temperatuur zelfs in de winter over het algemeen niet onder de 20 graden zakt, en op meerdere eilanden valt er bijna geen regen.

De Canarische Eilanden zijn dus een geweldige keuze voor je zonvakantie. Geniet ervan!

Wat vond je van dit artikel?

Wat is de grootste dierentuin van België?

Hoeveel dagen heeft een jaar?