Wanneer gebruik je het fijne wasprogramma?

Voor sommigen lijkt de wasmachine wel een apparaat dat rechtstreeks uit de ruimte is gekomen. Zoveel opties zitten erop, en meestal is het niet zo heel erg overzichtelijk. En natuurlijk moet je wel het goede programma kiezen op de juiste temperatuur, anders is je mooie kleding naar de Filistijnen.

Sommige kleding kan nou eenmaal niet op een ‘normale’ manier worden gewassen. Dit heeft te maken met de ruwheid waarmee wordt gecentrifugeerd, en hoe minder intensief de trommel draait tijdens het wassen.

Het fijne was programma is bij uitstek geschikt voor gevoelige kleding. Voor welke kleding je dit programma het beste kunt gebruiken, lees je hieronder!

Zijde

Zijde is een van de meest gevoelige stoffen die we gebruiken voor onze kleding. Bij het minste of geringste zal de stof scheuren, kleur verliezen of op een andere manier beschadigen. We raden dan ook eigenlijk aan zijde nog voorzichtiger te wassen – namelijk met de hand. Als je echter kleine hoeveelheden wast, kan het in principe ook op het fijne was programma van je wasmachine. Gebruik niet te veel wasmiddel en stel de temperatuur nooit hoger in dan 30 graden.

Viscose of andere synthetische stoffen

Synthetische stoffen zijn stoffen die niet per se voorkomen in de natuur, maar die worden gemaakt in een lab. Viscose is een van de bekendste stoffen die op deze manier wordt geproduceerd. De stof wordt heel veel gebruikt in kleding – voor in het lagere segment. Viscose heeft een aantal grote voordelen, maar het is niet heel erg stevig. Mede daarom wordt altijd aangeraden om viscose te wassen op het fijne wasprogramma van je wasmachine. Wederom geldt dat je voor de langste levensduur beter kunt kiezen voor de handwas.

En wol dan?

Wol is nog gevoeliger dan de stoffen die we hierboven hebben genoemd. Daarom wordt ook niet aangeraden om wol te wassen op het fijne wasprogramma. Sommige machines hebben een speciaal programma voor wol. Echter beschadigt wol heel snel – ook in de wasmachine. Was wol zo weinig mogelijk, en als je het wast, kies dan voor handwas met een speciaal wasmiddel voor wol.

Wat vond je van dit artikel?

Wat te doen als je kat niet thuis komt?

In welk materiaal kleding zweet je het minst?