Waarom je geen bestanden kunt downloaden op Whatsapp

Gebruikers van WhatsApps versturen samen vele tientallen miljoenen bestanden per dag. Om bestanden direct op je telefoon te downloaden in plaats van enkel binnen WhatsApp te openen hoef je maar een kleine aanpassing in de instellingen te maken. Open de instellingen en ga naar opslag en gebruik.

Onderaan in dat venster kan je aangeven in welke situaties WhatsApp wat voor bestanden moet downloaden. Toch komt het soms nog voor dat WhatsApp zelfs met de juiste instellingen geen bestanden downloadt. In de meeste gevallen zijn er een aantal duidelijke oorzaken en oplossing. Die zullen we in dit artikel behandelen.

Controleer de internetverbinding

Het klinkt misschien als een stomme oplossing maar in veel gevallen blijkt een probleem met de connectie dikwijls de oorzaak van het downloaden te zijn. Dit omdat de verbinding niet stabiel genoeg of simpelweg te zwak is. Controleer daarom altijd eerst je verbinding voor je naar andere oplossingen kijkt.

Maak je enkel gebruik van een mobiele verbinding, kijk dan of het probleem zich via WiFi nog steeds voordoet. Als dit niet het geval is, kijk dan of er bepaalde data restricties aanwezig zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een maandelijkse limiet op dataverbruik hebt.

Controleer de datum en tijd

De juiste datum en tijd gebruiken is een cruciaal onderdeel van het kunnen downloaden via de servers van WhatsApp. Wanneer deze instellingen op je mobiel niet juist zijn kan je mobiel geen verbinding maken met de servers van WhatsApp, met alle gevolgen van dien. Bij voorkeur zet je de tijdsinstellingen van je telefoon daarom altijd op ‘automatisch’ of ‘door provider voorzien’.

Controleer je SD kaart

Als je nog geen bestanden kan downloaden, controleer dan je SD kaart. Wanneer je niet genoeg vrije ruimte op de kaart beschikbaar hebt, kan dit ervoor zorgen dat bestanden niet gedownload kunnen worden.

De snelste manier om dit op te lossen is door andere data en bestanden die je op de SD kaart hebt staan te verwijderen waardoor er ruimte voor nieuwe bestanden vrijgemaakt wordt.

Zorg ervoor dat de ‘alleen-lezen’ functie van de SD kaart uitgeschakeld is. Als je SD kaart corrupt blijkt te zijn kan je deze enkel nog proberen te formatteren of je zal een nieuwe moeten kopen.

Update WhatsApp

Wanneer je een oudere versie van WhatsApp draait betekent dit dat je gemakkelijker tegen problemen aanloopt. Vaak is een eenvoudige update van de applicatie voldoende om een groot aantal problemen op te lossen. Open de store, zoek op WhatsApp en kijk of er een update-knop verschijnt. Zo ja dan is er een nieuwe versie en loont het altijd de moeite om de laatste versie van de app te installeren.

Installeer WhatsApp opnieuw

Als WhatsApp nog steeds niet downloadt ondanks dat je alle eerdere oplossingen geprobeerd hebt dan is er nog één laatste rigoureuze optie: Verwijder WhatsApp volledig van je mobiel en installeer het opnieuw. Een gloednieuwe versie van de app zorgt ervoor dat alle corrupte data uit de oude versie verwijderd is en moet er normaal gesproken voor zorgen dat je gewoon weer downloaden kan.

Om dit uit te voeren houd je simpelweg het icoontje van WhatsApp voor 3 seconden ingedrukt en kies je vervolgens voor verwijderen. Uit de app store kan je vervolgens weer een nieuwe versie downloaden.

Wat vond je van dit artikel?

Kun je WhatsApp installeren op een SD kaart?

Kun je WhatsApp verwijderen en opnieuw installeren?