Waarom bederft suiker niet?

Op al het voedsel dat we kopen in de supermarkt staat een houdbaarheidsdatum. Het is wettelijk verplicht om deze datum te noemen, toch is hij niet te vinden op een pak met suiker. Hierop staat namelijk: ‘onbeperkt houdbaar’.

Hoe komt het dat suiker niet bederft, en kan je suiker daadwerkelijk tot in de eeuwigheid bewaren? We zullen op deze pagina dieper ingaan op het bederven van producten, want wat gebeurt er als iets ‘bederft’?

Wat is bederven precies

Om te snappen waarom suiker niet bederft, is het belangrijk om eerst goed te begrijpen wat er gebeurt in voedsel als dit te lang of op een onjuiste manier wordt bewaard. Na een verloop van tijd gaan in de meeste houdbare producten, schimmels of bacteriën groeien.

Onder bepaalde omstandigheden kan je deze groei enige tijd afremmen – denk bijvoorbeeld aan het bewaren van een pak melk in de ijskast. Hier blijft de melk een aantal dagen goed, terwijl hij op het aanrecht in een aantal uur bederft.

Bacteriën en schimmels houden van warmte aangezien ze hier een stuk sneller kunnen vermeerderen. De bacteriën en schimmels zitten gewoon in de lucht en bevinden zich overal door je huis heen, dus het afsluiten van je producten helpt ook een boel. Als je gebruik maakt van een vacuümmachine kun je producten vaak lange tijd gebruiken.

Waarom gebeurt dit bij suiker niet?

Maar waarom kunnen de bacteriën en schimmels zichzelf dan niet vermeerderen bij of in een pak suiker? Dat komt omdat deze ongenode gasten slechts kunnen overleven als er (genoeg) vocht is. Suiker (en zout ook) onttrekken het vocht uit hun omgeving, waardoor zowel bacteriën als schimmels niet de kans krijgen om te groeien.

Het is mede hierom dat gedroogde producten meestal een stuk langer meegaan. Denk maar eens aan druiven. Wanneer deze eenmaal geplukt zijn blijven ze niet zo lang goed. Als de druiven echter op een goede manier worden gedroogd, worden het rozijnen. Deze kunnen maandenlang worden bewaard voordat deze bederven.

Overigens is het niet zo dat suiker onder alle omstandigheden bruikbaar blijft. Als je de pot met suiker op een natte plek bewaart, en niet goed afsluit, zullen er klonten vormen in de suiker. Ook kan de suiker na verloop van tijd een beetje muf gaan ruiken. Er is dan simpelweg te veel vocht in de suiker getrokken. Hierdoor is het product niet meer lekker om te gebruiken.

Wat vond je van dit artikel?

Hoe kun je het telefoonnummer van een simkaart achterhalen?

Hoe kun je de Amerikaanse Netflix bekijken?