Waar zit je hart?

Het hart zit in het menselijk lichaam links van het midden in de borstkas. Het hart wordt hierbij min of meer beschermd door de ribben; het hart zit namelijk achter de ribben.

Wist je dat een hart slechts zo groot als een vuist is?

Ondanks de compacte afmetingen, is een gezond hart wel erg sterk. Een gezond hart is namelijk in staat om 4 tot 5 liter bloed per minuut rond te pompen.

locatie hart borstkas

Lange tijd is gedacht dat het hart aan de linkerkant in de borstkas zit. Dat is ook het geval, maar het hart zit relatief dicht naar het midden toe.

Als je naar het midden van de borstkas kijkt, bevindt het hart zich hier net iets links van.

Een hart bestaat niet uit één onderdeel, maar is een geheel van meerdere onderdelen. Het gaat hierbij onder meer om vier hartkleppen en om meerdere boezems en hartkamers.

De onderdelen van een hart

onderdelen van een hart

Zoals we eerder in dit artikel al stelden, is een hart slechts zo groot als een vuist. Mogelijk had je verwacht dat het hart een stuk groter zou zijn, aangezien dit een ongekend belangrijk orgaan is.

Mocht het hart onverhoopt niet meer naar wens functioneren, zijn de gevolgen ongehoord.

Feit is dat het hart – voor een optimale werking – meerdere onderdelen nodig heeft. Alle onderdelen die je in onderstaand rijtje ziet staan, moeten perfect functioneren:

  • Vier hartkleppen.
  • Linker en rechter boezem: deze boezems staan ook wel bekend als ‘atria’.
  • Linker en rechter hartkamer: deze hartkamers staan ook wel bekend als ‘ventrikels’.

De functie van het hart

functie van het hart

Dat het hart een cruciale functie heeft, mag geen verrassing zijn. Wat wellicht wel een verrassing is, is de hoeveelheid bloed dat door een hart rondgepompt wordt.

Een gezond hart is in staat om 4 tot 5 liter bloed per minuut rond te pompen. Als we naar deze werking over de gehele dag kijken, zien we dat een hart maar liefst 7.000 liter per dag rondpompt.

Dit kan je vergelijken met een hele tankwagen vol met bloed.

Om tot deze functie te komen, moet een hart in topconditie zijn. Dit geldt voor alle hierboven genoemde onderdelen.

De vier hartkleppen moeten goed functioneren, de boezems moeten hun werk doen en ook de twee hartkamers moeten goed functioneren.

Functie van de boezems

De boezems zorgen ervoor dat het bloed uit het lichaam opgevangen wordt. De linker boezem vangt al het zuurstofrijke bloed vanuit de longen.

De rechter boezem ontvangt zuurstofarm bloed uit de rest van het lichaam. Zodra de boezems gevuld zijn, pompen ze het bloed naar de hartkamers.

Functie van de hartkamers

Bij de hartkamers is de belangrijkste rol weggelegd voor de linker hartkamer. Deze kamer pompt – onder een hoge druk – het bloed door het gehele lichaam rond.

De rechterkamer heeft ‘slechts’ één taak: het pompen van bloed naar de longen toe.

Functie van de hartkleppen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, beschikt elk hart over vier hartkleppen. Deze kleppen zorgen ervoor dat het bloed slechts één richting op kan stromen.

Bij elke hartslag sluiten en openen de hartkleppen daarvoor in een bepaald ritme. Dit ritme zorgt ervoor dat het bloed altijd de juiste richting op stroomt.

Kan je je hart voelen?

Met de blote hand kan je de hartslag zeker voelen. Leg je hand hiervoor op het midden van de borstkas. Als je nu op een normale manier blijft ademen, voel je je hartslag.

Het is zelfs mogelijk om een hart te horen. Daarvoor moet je je oren leggen op de borstkas van een ander persoon. Luister goed en je hoort zo het hart van de persoon kloppen.

Is je hart kwetsbaar?

hart kwetsbaar

Het hart is een kwetsbaar orgaan in het lichaam. Dit heeft niet zozeer met de ligging van het hart te maken, aangezien de ribben het hart goed beschermen.

Je kunt echter wel van allerlei hartaandoeningen last krijgen. Zo kan je hartkrampen krijgen, kan je last van een onregelmatige hartslag krijgen en kan je een hartaanval krijgen.

Lange tijd zijn de hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 in ons land geweest.

Hoe kan je je hart goed verzorgen?

Het is absoluut mogelijk om je hart goed te verzorgen. Dit doe je in eerste instantie door zo gezond mogelijk te leven.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je gezond eet, dat je voldoende beweegt en dat je oppast met drank en drugs.

Verder is het heel belangrijk om sigaretten links te laten liggen. Door (veel) te roken, tast je de werking van je longen aan.

Aangezien de longen met het hart samenwerken, kan je het beste zo snel mogelijk stoppen met roken. Of nooit starten met roken.

Merk je iets op aan je hartslag? Of voel je plots of langere tijd niet helemaal lekker? Schroom niet en klop tijdig bij de huisarts aan.

Mogelijk is er een probleem in/bij je hart, waardoor je op termijn last van bijvoorbeeld een beroerte kunt krijgen.

Wat vond je van dit artikel?

Hoeveel is een rug?

Top 10 Meest Bekende Mannelijke Amerikaanse Acteurs