Top 7 Meest Populaire Dansstijlen Van Dit Moment

Dansen is nog het beste te omschrijven als impulsbewegingen en liefst op het ritme van de muziek. Al dansend kan je je energie laten gaan, een verhaal vertellen of een emotie uitdrukken Je kunt alleen dansen, maar samen dansen is altijd beter!

De meest populaire dansstijl van het afgelopen jaar is de Urban Dance. Maar weet jij het verschil tussen Urban Dance en Hip Hop? Wil je een instructie dans leren of ga je liever mee streetdancen?

1. Urban Dance

Urban dance is in de jaren zeventig ontstaan in New York, voornamelijk in The Bronx.

De Urban Dance-stijl is een mix van verschillende soorten streetdance stijlen. Stijlen die je in de Urban Dance stijl terug kunt zien zijn house, pop, funk, breakdance en lock, maar ook tapdansen en zelfs een beetje jazz. Urban Dance onderscheidt zich van de hiphop en streetdance omdat het een manier van individualistische free-stylen in plaats van choreografie.

In de laatste 20 jaar heeft de Urban Dance-cultuur een eigen identiteit gecreëerd door middel van dansworkshops en lessen en dansteam wedstrijden, waarin net als in de hip hop stijl dance-offs worden gehouden.

Waar het om gaat bij Urban dance is dat de dansers al hun verschillende dansachtergronden, opleidingen en hun persoonlijkheid interpreteren combineren en in hun eigen choreografie. Het makkelijke van deze dansstijl is dat je er eigenlijk nooit de fout mee kan ingaan.

2. Instructie Dans

De instructie dans is een dans waarbij de bewegingen eigenlijk onderdeel zijn van de muziekbeleving. Bij een Instructie dans wordt je in de tekst van het liedje verteld wat je moet doen, zoals bijvoorbeeld bij het nummer ‘All the Single Ladies’ van de zangeres Beyonce en DJ Casper met de ‘Cha-Cha-Slide’. Vooral in het jaar 2000 werd de instructie dans erg populair.

Er is geen bepaalde kleding- of muziekstijl aan te geven voor deze dansstijl. Beiden worden bepaald door de artiest die het instructie liedje zingt, maar vaak gaat het uiteraard om feestliedjes waarop gehost kan worden, liedjes die het tijdens de Après-ski goed zouden doen.

Wil je meedoen met een bepaalde instructie dans, dan zul je zoals de naam al zegt goed naar de instructies moeten luisteren en oefenen, oefenen, oefenen. Maar gelukkig worden de meeste instructieliedjes met opzet heel simpel gehouden. Handen omhoog, handen omlaag, stapje links stapje rechts, ja zo gaat die goed.

3. Hiphop

In de jaren 80 werd de muziekstijl hiphop populair in Amerika. Vooral de Afro-Amerikanen vanuit de Amerikaanse arme binnensteden was het rappen heel erg populair. De muziek is nog het beste te omschrijven als een bepaalde beat met rijmende teksten die vaak in een snel, rap tempo gesproken/gezongen worden.

De hiphop aanhangers zijn gemakkelijk te herkennen. Hun kledingstijl bestaat vooral uit sneakers, oversized spijkerbroeken of trainingsbroek en daaroverheen een enorm groot rugbyshirt. Het traditionele basketbalpetje of bonte zakdoek of bandana mag natuurlijk niet ontbreken.

Hiphop dansen bestaan vaak uit wijde armgebaren, hoop wijzen met de vingers en veel voetenwerk. Vaak is het improvisatie, waarin veel bewegingen van de breakdance terugkomen. Er worden ook battles gehouden, waarin dansteams elkaar de troef willen afsteken. Net als bij Urban Dance is er geen vaste choreografie en is de hiphop vooral op improvisatie gebaseerd. Het is gemakkelijker dan je denkt! Voor beginners worden de geïntegreerde breakdance moves zoals de head-spin en de backspin sterk afgeraden.

4. Paaldansen

Paaldansen is in de jaren 80 over komen waaien uit Canada. Het werd al snel populair in Amerika en is daarna naar het vasteland van Europa overgewaaid. Vooral de laatste jaren is paaldansen ook in Nederland aan populariteit toegenomen.

De manier van bewegen kan het best omschreven worden als een combinatie van acrobatiek en dans, waarbij de plaats van een danspartner ingenomen wordt door een verticale ijzeren paal. Je kunt nu misschien beter begrijpen waarom het de laatste jaren zo populair is: individuele dans waarbij je je lichaam en je moves kunt showen pas perfect in deze tijd.

Een goede paaldanser traint op kracht, uithoudingsvermogen en lenigheid en heeft gevoel voor ritme en drama. Het is een echte sport.

Paaldansen wordt nog steeds veel geassocieerd met stripclubs. Inderdaad is het zo dat in veel stripclubs aan de paal gedanst wordt: Het is de ideale manier om in je eentje sensueel te dansen en je lichaam van alle hoeken te laten bewonderen.

Paaldansers dragen meestal sexy, strakke kleding, zoals een hotpants en een mooie bh, maar kan ook gewoon in een legging met een strak topje. Loszittende kleding is niet aan te raden tijdens het draaien op de paal.

5. Twerken

Twerken is in het kort; het dansen met de billen. Hoe mer ze schudden, des te beter de twerk. Het woord twerken is een samenvoeging van twisten en jerken, draaien en trekken

De dans is gebaseerd op de Mapouka-dans uit West-Afrika. In de originele Mapouka dans is het schudden van de billen slechts één van de vele dansmoves. In de Westerse Wereld is alleen het billen schudden overgebleven.

De beste twerkers hebben een goed voorraad vlees op de billen. Surinaamse billen doen het daarom vaak beter dan het stijve Hollandse, houten kontje. Het beste is de knieën iets te buigen en dan proberen alleen het vlees van je billen te bewegen. Goede twerkers kunnen al twerkend helemaal door de knieën gaan en weer rechtopstaan en hun bilvlees in alle richtingen laten trillen.

Twerken kan op bijna iedere muzieksoort. De beste twerk-kleding zijn strakzittende mini-jurkjes of -rokjes of een afgeknipte spijkerbroek waar de billen aan de onderkant bijna uitvallen. Mannen twerken niet zoveel. Waarschijnlijk omdat ze van nature minder twerkvlees op de billen hebben en een twerkende man is nu eenmaal minder aantrekkelijk als een twerkende vrouw.

Wees voorzichtig als je zonder oefening begint te twerken; je kan er behoorlijke rugblessures aan overhouden en er zijn zelfs geruchten dat twerken met mannen tot zwangerschap heeft geleid.

6. Zumba

De Zumba is niet als dans begonnen maar als fitnessprogramma. In het fitnessprogramma zijn vooral bewegingen opgenomen uit de Latijns-Amerikaanse dansen zoals de samba, rumba, salsa en de merengue. Het is verzonnen door de Colombiaanse choreograaf Alberto Perez uit Miami.

Het is een nieuwe vorm aerobics. Zumba en alle bewegingen die daarbij horen staan geregistreerd, dus je kunt niet zomaar Zumba instructeur worden, maar dat heeft nog niemand weerhouden van het Zumba-dansen. Omdat deze manier van fitness enorm populair is geworden, zie je de Zumba bewegingen regelmatig op de dansvloer terugkomen.

Zoals gezegd wordt voor het Zumba dansen meestal Zuid-Amerikaanse muziek gebruikt met een uptempo. Wanneer je Zumba klassen wilt gaan volgen, zorg voor goed zittende onderkleding en lichte sportkleding, want het wordt zweten geblazen!

7. Locking

De dansstijl “locking’ is vernoemd naar Don “Campbellock” Campbell (8 januari 1951 – 30 maart 2020). Hij was een Amerikaanse danser en choreograaf en is bekend als de uitvinder van de “locking”-dans en voor zijn werk met The Lockers.

Campbell begon in 1971 als vaste achtergronddanser bij het programma Soul Train. In 1972 begon hij zijn eigen dansstudio. Zijn dansensemble The Lockers traden op met grote namen zoals Frank Sintra, Aretha Franklin en Betty Midler en verschenen in verschillende televisieshows zoals The Tonight Show, The Grammy’s, The Oscars en Saturday Night Live.

Locking is een vorm van moderne dans, vaak gebruikt als streetdance in combinatie met funk en hiphop muziek. Bij Locking worden snelle overdreven bewegingen gemaakt waarbij de nadruk ligt op het bewegen van armen en handen. De danser doet denken aan een haperende robot met extreme moves zoals de deathdrop en de spagaat.

Wat vond je van dit artikel?

7 Verschillende Soorten Kunstvormen

Top 6 Meest Populaire Estée Lauder Merken & Bedrijven