Top 10 Meest Gebruikte Soorten Anticonceptie

Wanneer je seksueel actief bent en niet zwanger wilt worden of meer grip of je menstruatie wilt krijgen, kan het handig zijn met anticonceptie te beginnen. Anticonceptie beschermt je namelijk tegen zwangerschap, en wordt ook weleens voorbehoedsmiddel genoemd.

Er zijn tegenwoordig behoorlijk wat anticonceptiemiddelen verkrijgbaar, maar wat is nu de juiste voor jouw lichaam en wensen? We hebben hier 10 verschillende soorten voor je bij elkaar gezet, met ieder hun voor- en nadelen.

Let op: raadpleeg altijd een arts voordat je met anticonceptie begint. Nog een heads-up: het enige anticonceptiemiddel dat tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA´s) beschermd, is een condoom.

Waar je op moet letten tijdens je zoektocht naar het meest geschikte anticonceptiemiddel voor jou, is wat de anticonceptie mogelijk met je lichaam doet. Zitten er hormonen in? Dan kan dat gevolgen hebben voor je cyclus. Ook hebben sommige anticonceptiemiddelen meer bijwerkingen dan anderen. Ook speelt het een rol hoe vaak je eraan moet denken. De anticonceptiepil slik je bijvoorbeeld iedere dag, terwijl je aan een spiraaltje maar eens elke 5 tot 10 jaar aan moet denken.

Lees snel verder om alles over de volgende 10 anticonceptiemiddelen te weten te komen.

1. De anticonceptiepil

We beginnen de lijst met de anticonceptiepil, gezien dit de meest populaire anticonceptiemethode in Nederland is. Deze pil neem je iedere dag rond dezelfde tijd om zo zwangerschap te voorkomen.

Het voordeel is dat veel vrouwen minder menstruatiepijn hebben en precies weten wanneer ze ongesteld worden, al is het een onnatuurlijke ongesteldheid aangezien de cyclus door synthetische of lichaamseigen hormonen bepaald wordt.

Het nadeel is dat je een pil kunt vergeten waardoor het niet meer betrouwbaar is, en het minder betrouwbaar wordt als je diarree hebt of moet overgeven. Daarnaast hebben veel vrouwen last van bijwerkingen.

2. De anticonceptiepleister

Wist je dat je ook een pleister als anticonceptiemiddel kunt gebruiken? Deze pleister plak je zelf op je huid. Dit is direct het nadeel, want je ziet het dus zitten en mag op die plek geen lotion of crème gebruiken.

De pleister moet elke week gewisseld worden en na 3 weken stop je, waardoor je ongesteld wordt. Na 1 week plak je weer een nieuwe pleister op.

Het voordeel is dat je maar 1 keer per week een pleister hoeft op te plakken, dus er is minder kans op vergeten. Ook blijft het betrouwbaar bij overgeven of diarree, en je weet precies wanneer je ongesteld wordt of je kunt je ongesteldheid uitstellen.

3. De anticonceptiering

Deze uitvinding is fantastisch wanneer je maar 1 keer per maand aan je anticonceptie wilt denken, je wilt weten wanneer je menstrueert, je menstruatie wilt uitstellen en een betrouwbaar middel wilt ook na overgeven of diarree.

De anticonceptiering is een ring van ongeveer 5.5 cm doorsnede, met oestrogeen en progesteron. Je plaatst de ring in je vagina. De ring zorgt ervoor dat de eicel niet vrijkomt en mocht die vrijkomen, dan kan deze zich niet in de baarmoeder nestelen.

Het nadeel is dat je na je stopweek zou kunnen vergeten een nieuwe ring in te doen. Daarnaast voelen sommige vrouwen de ring wanneer ze gemeenschap hebben.

4. De prikpil

De naam zegt het al: deze anticonceptiemethode is een injectie onder je huid of in een spier. Dit moet iedere 3 maanden gedaan worden door een arts. Het voordeel is dat je beschermd bent tegen zwangerschap en het betrouwbaar blijft wanneer je diarree hebt of moet overgeven.

Er zitten echter een aantal nadelen aan de prikpil. Je moet iedere 3 maanden naar je arts om het te laten zetten, en je hebt geen invloed meer op je ongesteldheid.

Doordat het een hormoneninjectie is, kan het bij sommige vrouwen na het stoppen met de prikpil een jaar of langer duren voordat ze weer vruchtbaar zijn. Dat kan dus een probleem zijn, mocht je na gebruik snel zwanger willen worden.

5. Het anticonceptiestaafje

Nog een methode waarvoor je naar een arts moet, is het anticonceptiestaafje. Dit staafje wordt in de bovenarm geplaatst en zorgt ervoor dat je 3 jaar beschermd bent tegen zwangerschap.

Het voordeel is dan ook dat je er maar eens elke 3 jaar aan hoeft te denken, en het betrouwbaar blijft bij diarree of overgeven. Daarnaast ervaren veel vrouwen een minder hevige menstruatie en sommige vrouwen worden niet meer ongesteld.

Doordat het staafje een continue lage dosis hormonen afgeeft, weet je niet hoe je lichaam gaat reageren. Nadeel is dan ook dat je niet weet wanneer je ongesteld wordt, en dat de huisarts het moet inbrengen. Daarnaast ervaren veel vrouwen bijwerkingen als haaruitval, sombere gevoelens of hoofdpijn.

6. Het spiraaltje

Een andere populaire anticonceptiemethode is het spiraaltje. Er is een hormoonspiraaltje dat voor 5 jaar bescherming brengt en ideaal is voor vrouwen die geen oestrogeen kunnen of willen gebruiken.

Ook is er de optie van het koperspiraaltje, dat 5 tot wel 10 jaar bescherming tegen zwangerschap biedt.

Het voordeel van beiden is dat je er maar eens in de 5 tot 10 jaar aan hoeft te denken. Het nadeel is dat het door een arts moet worden ingebracht en het bij sommige vrouwen voor bijwerkingen zorgt.

7. De barrièremethodes

Een barrièremethode is een anticonceptiemethode die beschermt tegen SOA´s en zwangerschap. Voorbeeld van deze methode is het alom bekende condoom. Al deze methoden zijn over het algemeen echter minder betrouwbaar dan hormonale anticonceptie. Dat komt omdat het tijdens de seks kapot kan gaan.

Daarnaast moet je gemeenschap onderbreken en je moet het altijd bij de hand hebben. In geval van een pessarium of vrouwencondoom, moet je zelfs vóór de seks weten dat de act plaats gaat vinden, omdat het van tevoren in de vagina over de baarmoedermond moet en er daarnaast zaaddodende gel gebruikt moet worden.

Het voordeel van barrièremethodes is dat er geen hormonen vrijkomen waardoor een vrouw een natuurlijke menstruatiecyclus kan hebben.

8. Sterilisatie

Als je op zoek bent naar een vorm van anticonceptie die voor altijd is, is sterilisatie een optie.

Na een sterilisatie ben je blijvend onvruchtbaar. Omdat deze methode zo definitief is, wordt het alleen toegepast bij vrouwen of mannen die geen kinderwens (meer) hebben.

Tijdens een operatie worden bij mannen de zaadleiders afgesloten en bij vrouwen de eileiders, een ingreep die meestal niet ongedaan gemaakt kan worden.

9. Anticonceptie zonder hormonen

Voor de laatste twee anticonceptiemethoden gaan we over op middelen zonder hormonen.

Er zijn steeds meer vrouwen die de controle over hun lichaam niet willen verliezen en aan hun natuurlijk cyclus vast willen houden. Of die gewoonweg geen vervelende bijwerkingen willen ervaren. Daar is steeds meer informatie over beschikbaar.

Anticonceptie zonder hormonen zijn normaal gesproken barrièremethodes, sterilisatie of een koperspiraaltje. Ook zijn er anticonceptiepillen met natuurlijke, lichaamseigen hormonen op de markt. Als je dit liever hebt, vraag je arts dan eens naar de Zoely of Qlaira anticonceptiepil.

10. Natuurlijke methode

De minst betrouwbare anticonceptiemethode bewaren we tot het laatst: de natuurlijke methoden. Niet erg betrouwbaar als je zwangerschap wilt voorkomen, maar goed als je je hormonen in balans wilt houden.

Deze methode is alleen voor vrouwen die hun lichaam goed kennen en een regelmatige menstruatiecyclus hebben en dagelijks met hun cyclus bezig zijn. Je kunt bij deze methode het beste rekening houden met de 9 vruchtbare dagen van een vrouw; 7 dagen voor en 2 dagen na de eisprong.

Gangbare methodes zijn bijvoorbeeld de kalendermethode, de temperatuurmethode of de combinatiemethode waarbij je op je menstruatiecyclus, temperatuur en vaginale afscheiding let.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Best Betaalde MBO Banen

De 12 Grootste Provincies van Nederland (In Aantal Inwoners)