Top 10 Meest Populaire Hiphop Dansstijlen

Hiphop, een dansstijl die inmiddels niet meer uit de danswereld weg te denken is. Voor de kenners en newbies hebben we 10 verschillende hiphop dansstijlen samengebracht in deze interessante lijst. We vertellen je alvast dat de meeste stijlen zijn voortgekomen uit Locking & Popping, twee stijlen die aan in de begintijd van de hiphop zijn ontstaan.

De immense populariteit van hiphop komt waarschijnlijk voort uit het feit dat er geen standaard technieken of regels in deze dansstijl zijn. Zo kan iedere danser muziek en dans op zijn of haar eigen manier interpreteren en uitbeelden. Hiphop vond haar oorsprong in de armere wijken van New York; Brooklyn en The Bronx, en aan de andere kant van de Verenigde Staten; Los Angeles. De opkomst vond plaats in de 70´er jaren. Al gauw werd het met de opkomst van MTV een razend populaire stijl onder jongeren.

Hoewel we in dit artikel ingaan op dansstijlen, is hiphop nog meer dan dat. Ook rapmuziek, beatboxen en graffiti worden vaak onder deze stijl genoemd. Ondanks dat de stijl ontstond in de Amerikaanse getto´s, is het inmiddels wereldwijd in alle bevolkingslagen geaccepteerd.

Hoewel de hiphop scene er over een aantal jaar wellicht compleet anders uitziet, zullen basic stijlen als Popping en Locking altijd blijven bestaan. Hier lees je er alles over, alsmede over Waacking, Waving, Housing, Breakdance, Krumping, Bonebreaking, New Style en Lyrical. Voor al deze dansen moet je ontzettend veel ritmegevoel, creativiteit en energie hebben. Vaak hebben dansers wijde baggy kleding aan, of juist strakke en sexy outfits. Hoe dan ook, hiphop dansstijlen zien er ontzettend gaaf uit. Tijd om er meer over te leren dus!

Lees verder om meer te weten te komen over deze verschillende hiphop dansstijlen.

1. Popping

Één van de eerste hiphop dansstijlen ooit was Popping. Deze stijl ontstond in Los Angeles aan het einde van de 70´er jaren. Een groep genaamd The Campbells begon met het maken van speciale bewegingen tijdens het dansen.

Popping is een stijl waarbij het lijkt alsof het lichaam ´popt´. Dit kun je bereiken door het even aanspannen van spieren in je benen, armen of op andere plekken in je lichaam.

Gelijktijdig met de opkomst van Popping ontwikkelde zich Locking. Deze twee dansstijlen zijn de grondbeginselen van de hiphop danswereld zoals we die vandaag de dag kennen.

2. Locking

Locking is een prachtige hiphop dansstijl om bewegingen en muziek extra kracht bij te zetten en wordt vaak gebruikt door urban dancers; dansers die hiphop dansstijlen combineren in hun dans.

De stijl begon in de jaren 70 in Fresno, Californië met de groep The Electric Boogaloos. Zij bedachten de bugaloo style waarbij het lichaam vloeiend beweegt. Toen de groep werd uitgenodigd voor deelname op TV aan Soultrain, namen dansers in New York de stijl over die zij omtoverde tot Electric Boogie. Daarna werd dezelfde stijl in Los Angeles Locking genoemd. Dit is niet te verwarren met de Electric Boogie waar The Black Float, beter bekend als The Moonwalk, aan toegevoegd werd.

Als je Locking in je dans gebruikt, houd je beweging even vast om daarna snel verder te dansen. Je ´lockt´ je beweging dus. Het is een dansstijl die mime en robot dance combineert en het ziet er fantastisch uit.

3. Waacking

Zoals gezegd, zijn de stijlen Popping en Locking een inspiratiebron en basis voor verdere hiphop dansstijlen. Dit is ook het geval met Waacking. Waacking is een stijl waarbij je je armen los in de lucht gooit en achter je rug om ´opvangt´, waarna je ze er vandaan haalt. Dit klinkt eenvoudig, maar is het niet.

Het is een dansstijl die met grote precisie moet worden uitgevoerd en als je het eenmaal kunt, ziet het er erg vet it. Ook Waacking vindt haar oorspring in de 70´er jaren.

Het ontstond in de gay-disco scene en kwam voort uit de moves van Afro- en Latino Amerikaanse dansers. De stijl haalt de meeste inspiratie uit de Locking dansstijl.

4. Waving

Heb je weleens hiphoppers zien dansen waarbij het lijkt alsof er een stroomstoot door hun lichaam gaat? We vertellen je nu hoe deze hiphop dansstijl heet: Waving.

Dansers die Waving onder de knie hebben, laten hun lichaam in golven bewegen. Hierdoor lijkt het net alsof hun lichaam helemaal niet uit botten bestaan en alleen maar flexibel is. Waving wordt ook wel Liquid Dancing genoemd en ontstond in de 90´er jaren.

Vaak wordt de dansstijl gebruikt als toevoeging of onderdeel van Popping of Breakdance, waardoor de dans er extra spectaculair uitziet.

5. Housing

Housing is een hiphop dansstijl die haar oorsprong vindt in het New York van de 80´er jaren. Je kunt deze dansstijl herkennen aan het supersnelle voetenwerk. Hierdoor lijkt het alsof dansers zwevend over de vloer dansen.

Housing combineert verschillende stijlen als vechtsport, capoeira, tap, jazz en hiphop. Het idee achter Housing is dat het er natuurlijk uit moet zien.

Sommige mensen verwarren het met gliden, een techniek die gebruikt wordt bij The Moonwalk. Dit is echter een totaal andere techniek en ziet er onnatuurlijk uit.

6. Breakdance

Wellicht de meest herkenbare hiphop dansstijl voor de meeste mensen is Breakdance. Wie kent de bewegende beelden van dansers die op hun hoofd rondjes maken nu niet?

Deze dansstijl ontstond net als vele anderen uit deze lijst in The Bronx, New York. Toen Breakdance nog in de kinderschoenen stond, heette het B-Boy. Het werd gedanst door dance gangs in de stad.

Tegenwoordig is Breakdance niet meer weg te denken uit de hiphop wereld. Je leert er allerlei technieken waarbij je op handen en voeten danst en acrobatische bewegingen maakt om je dans meer kracht bij te zetten.

7. Krumping

Een andere interessante hiphop dansstijl is Krumping. Dit is de meest agressieve dans in het hedendaagse hiphop genre.

Het ontstond in de jaren 2000 in de getto´s van de Verenigde Staten en werd vooral door Afro-Amerikanen gedanst, hoewel er in de jaren 90 al een voorganger was, Clowning genaamd.

Bij Krumping staan dansers tegenover elkaar terwijl ze met explosieve bewegingen dansen, op de grond stampen en om zich heen slaan. Deze dansstijl heeft veel weg van een gevecht.

8. Bonebreaking

We blijven even in de heftige sferen en gaan door naar Bonebreaking. Alleen de naam van deze dansstijl klinkt al niet erg aangenaam, en het is dan ook de meest gevaarlijke dans voor je lichaam in de hiphop.

Een onderdeel van Bonebreaking is Clicking, en bij beide stijlen is het de bedoeling dat je je lichaam en met name je armen in onmogelijke posities zet. Het lijkt haast een circusact van iemand die ontzettend lenig is.

Alleen voor gevorderde hiphoppers!

9. Lyrical

Dansers die ervan houden om muziek en tekst vrij te interpreteren in dans, zullen deze hiphop dansstijl kunnen waarderen.

De Lyrical dansstijl vertelt met dans het verhaal dat in de muziek ten gehore wordt gebracht. Als je deze stijl wilt dansen, moet je goed zijn in interpretatie en vloeiende bewegingen kunnen maken.

Dit is één van de weinige stijlen in de hiphop waarbij bewegingen niet statisch of hard, maar juist vloeiend zijn.

10. New Style

New Style is één van de laatst ontstane hiphop dansstijlen en nu erg populair. Deze dansstijl combineert namelijk alle voorgaande stijlen in een dans.

Het is erg experimenteel en is er veel ruimte voor originaliteit en nieuwe stappen en bewegingen. In deze stijl bestaan er geen technieken of regels en ligt alles open.

Dus newbie of gevorderde hiphop danser, wat is jouw favoriete stijl?

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Nederlandse Schrijvers Aller Tijden

Top 12 Grootste Provincies van Nederland