Dit is de nieuwe verrassingsdoos van PepsiCo Unwasted

Je koopt een doos met snacks die beperkt houdbaar zijn voor euro’s goedkoper, maar je weet niet wat er in zit. Dit zou zomaar een van de oplossingen kunnen zijn tegen voedselverspilling. Dit initiatief, genaamd PepsiCo Unwasted, is bedacht door het bedrijf achter o.a. Duyvis en Quaker, PepsiCo.

Afgekeurde producten

De inhoud van de doos omvat producten die om verschillende redenen niet verkocht kunnen worden bij de supermarkt. Ook kunnen deze producten niet naar de Voedselbank, omdat ze daar dankzij de houdbaarheidsdatum niet voor in aanmerking komen. Eén ding is zeker: de producten zijn minimaal drie weken houdbaar.

Zonder PepsiCo Unwasted zouden deze afgekeurde producten tot veevoer verwerkt worden of simpelweg weggegooid worden. Omdat PepsiCo deze verspilling onnodig vindt, is aanvankelijk een test gedaan om te kijken of er animo was voor deze Unwasted-dozen.

Verrassingsdozen

En die animo was er: o.a. gebruikers van de TooGoodToGo-app zagen deze dozen wel zitten en ook verspillingsexperts verheugden zich er op. De doelstelling om verspilling te halveren voor het volgende decennium van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, wordt hierbij nagestreefd.

Consumenten kunnen kiezen uit twee verschillende soorten verrassingsdozen: een medium-box van €11,99 en een large-box van €14,99. De medium-box is goed voor negen producten die normaliter in de winkel voor minimaal €14,99 verkocht worden. De large-box bevat vijftien producten, met een gezamenlijke winkelwaarde van €21,99. De dozen worden volgens PepsiCo zonder winst verkocht.

Duurzame initiatieven

Niet alleen PepsiCo, maar ook veel andere fabrikanten, restaurants en consumenten zijn bezig met het verminderen van voedselverspilling. Er zijn bijvoorbeeld apps en websites bedacht, zoals de app TooGoodToGo en de website Thuisgekookt.nl (voorheen Thuisafgehaald.nl). Op laatstgenoemde website kunnen consumenten gerechten afhalen tegen betaling bij duizenden thuiskoks.

Ook verspilling bij restaurants wordt tegengegaan: de apps ResQ en Restoranto gaan verspilling tegen door restaurants overtollig eten aan te laten bieden met korting. Ook komen er steeds meer fabrikanten die met uitsluitend afwijkend eten werken, zoals de Verspillingsfabriek.

Wat vond je van dit artikel?

Dit is waarom een HEMA medewerker op staande voet is ontslagen

Dit is waar je het netje van knoflook nog meer voor kunt gebruiken