Dit is hoe je droge handen behandeld (gebruik geen lotion)

Onlangs waarschuwde het Huidfonds dat de huid uitdroogt en beschadigd raakt bij herhaaldelijk handen wassen. Hierdoor biedt de huid minder bescherming tegen schadelijke indringers. Dit rijst de vraag: geldt dit ook voor virussen en wat kun je tegen het uitdrogen van je handen doen?

Veel handen wassen

Dat Nederlanders massaal hun handen zijn gaan wassen, werd wel duidelijk uit de enorm gestegen vraag naar handcrème. Die vraag kwam doordat veel handen schraal werden van al dat wassen. Overigens niet alleen Nederland, maar ook in de rest van Europa steeg de vraag hiervan in een rap tempo.

Toen het Huidfonds een waarschuwing gaf om naast het wassen de handen goed te verzorgen, werd die vraag nog groter. Het fonds liet weten dat het vele wassen leidt tot beschadiging van de huid. Dit maakt je handen vatbaarder voor schimmels en bacteriën.

Geen extra kans op corona

Dat wil niet zeggen dat droge handen voor een coronabesmetting kunnen zorgen. Het coronavirus hecht zich namelijk aan slijm en vocht en dringt dus niet binnen via de huid. Ook wanneer je wondjes hebt op je hand, kan het coronavirus zo niet binnendringen.

Alleen water al droogt de handen uit. Zeep is daar nog een stap boven op en handalcohol bevordert de uitdroging nog meer. Bij het wassen was je namelijk het beschermend vetlaagje van je handhuid weg. Dit vetlaagje zorgt voor bescherming tegen bacteriën en schimmels. Er zijn virussen die via de handen binnen kunnen dringen, zoals het herpesvirus, maar het coronavirus niet.

Eczeemachtige klachten

Het is niet fijn om schrale handen te hebben en daarom is het goed om je handen te blijven insmeren. Heb je een aanleg voor eczeem of smeer je je handen niet in na het wassen, is de kans groot dat je binnen een week al eczeemachtige klachten krijgt. Deze klachten houden in dat je handhuid droog wordt en dat je handen rood kunnen worden of kunnen gaan schilferen. Dit zijn vaak pijnlijke klachten.

Hoe te verzorgen

Als je eenmaal droge handen hebt, is het belangrijk om ze veel in te blijven smeren. Elke crème of zalf kun je hiervoor gebruiken, zolang het maar een vette is. Dat wil dus zeggen dat je bijvoorbeeld ook voetcrème kan gebruiken. Er is namelijk geen verschil tussen deze vette crèmes, behalve de naam.

Omdat vaseline heel vettig is, werkt dit het beste. Omdat vaseline niet snel intrekt en de huid afdekt, kan er minder water uit je huid verdampen. Hierdoor droogt je huid dus ook minder snel uit. Omdat je handen even vet zijn, kan dat onhandig zijn. Dat kan simpel opgelost worden: meng wat crème of glycerine bij de vaseline en het trekt beter in.

Gebruik geen lotion. Hier zit namelijk veel water in, wat er voor zorgt dat je handen alleen maar droger worden. De ingedriëntenlijst van een product is gesorteerd op de hoeveelheid van het ingedriënt dat er in zit. Staat er daarom water als eerste op de lijst, voorspelt dat niet veel goeds van een middeltje. Ook geparfumeerde middeltjes kun je beter niet gebruiken, omdat geïrriteerde (hand)huid hier allergisch op kan reageren.

Wat vond je van dit artikel?

Top 4 Beste Redenen Waarom Je Tiny Living Echt Moet Proberen

Zo ziet een kruising tussen een ezel en zebra (Zezel) eruit