Top 10 Lekkerste Traditionele Turkse Desserts

Het typisch Nederlandse eten wordt vaak flauw van smaak en saai genoemd.

Onze nationale “haute cuisine” bestaat uit aardappels, vlees en groenten of stamppot met enkel zout als smaakmaker. Favoriete desserts zijn yoghurt, vanillevla en koekjes.

Het lekkerste dessert uit Turkije is natuurlijk baklava! Maar de Turkse keuken heeft nog veel meer overheerlijke desserts.

Als je op dieet bent kun je beter wegkijken want deze heerlijke gerechten zijn helaas niet calorie-arm!

AFIYET OLSUN!

1. Baklava

Baklava

Baklava is niet voor niks het meest bekende dessert uit Turkije! Het is sinds 1871 de specialiteit van de stad Gaziantep, en heeft zelfs sinds 2008 een patent op het recept.

Baklava wordt gemaakt van een soort van bladerdeeg, gevuld met gemalen noten zoals walnoot, pistache of amandel.

Andere ingrediënten zijn kaneel, kruidnagel, sinaasappel- of citroenrasp en vanillesuiker.

Meestal wordt het in 1 groot geheel gebakken. Na het bakken wordt het in stukjes gesneden en doordrenkt met een kleverige, mierzoete siroop gemaakt van honing of suiker.

Of baklava echt een origineel Turks gerecht is, is niet helemaal zeker.

Het schijnt dat de Arameeërs in 800 v.Chr.al een vorm van baklava hadden, en dat het daarna via de Grieken naar Turkije is gebracht.

1 stukje baklava bevat ongeveer 350 kcal. Je kunt er dus beter niet teveel van eten!

2. Künefe

Künefe

Künefe, ook wel Kanafeh of Kataifi genoemd, is een dessert wat in bijna alle Arabische landen heel erg populair is, maar vooral in Turkije flink gegeten wordt.

Künefe wordt gemaakt van boterdeeg met kaas of fijn griesmeel en overgoten met zoete siroop. Soms worden er ook verkruimelde pistachenoten in verwerkt.

Het geheel wordt in hele dunne sliertjes gebakken. Künefe betekent in het arabisch engelenhaar.

In 2017 werd in de Turkse stad Antiochië de grootste künefe ooit gebakken. Het mierzoete dessert van plakkerig engelenhaar woog 1550 kilo en was maar liefst 78 meter lang.

3. Sütlaç

Sütlaç

Sütlaç is de Turkse variant op onze rijstevla. Ieder land heeft wel een variatie op dit heerlijke en vooral gemakkelijk te maken en goedkope toetje.

De enige ingrediënten die je nodig hebt om dit gerecht te maken zijn melk, rijst en een hoop suiker. Wil je het extra lekker maken, dan kan je er nog een zakje vanillesuiker in doen.

In Turkije wordt de rijstevla na het dik koken nog even in de oven gezet zodat er een mooi bruin korstje over komt.

Voor het serveren garneren met wat gemalen pistachenootjes en genieten maar!

4. Asjoera

aşure

Iedere cultuur en religie in het Midden-Oosten heeft zijn eigen verhaal over het ontstaan van dit toetje.

Over één ding zijn ze het eens; het is een heel oud recept en het heeft te maken met religie en je moet het delen met anderen. Sharing is caring!

Volgens de Turkse legende werd de allereerste “asure’ door Noah zelf gemaakt. Na maanden op de ark rondgedobberd te hebben werd de voedselvoorraad natuurlijk steeds minder.

Noach besloot alle etensresten die er nog over waren in één pot te gooien en dan te verdelen tussen iedereen aan boord.

De ‘ark-pudding van Noach’ wordt in het hedendaagse Turkije gezien als een symbool van vriendschap, diversiteit en eenheid.

Je maakt nooit een beetje ‘aşure’, maar zoveel mogelijk. En dat deel je dan uit aan buren, vrienden, familie en vreemden.

Er zijn duizenden variaties op het recept van Noah’s arkpudding.

Enkele van de hoofdingrediënten zijn tarwe, gerst, bonen, kikkererwten, gedroogd fruit, rozenwater en suiker.

5. Ayva Tatlısı

Ayva Tatlısı

Het overheerlijke Turkse toetje ‘ayva tatlısı’ is mijn persoonlijke favoriet!

Ayva Tatlısı wordt vooral gezien als een echt winters toetje, maar volgens mij is het altijd het juiste seizoen om dit heerlijke dessert te eten!

Het gerecht heeft een beetje weg van onze “gestoofde peertjes”, maar dan met een twist.

Het wordt gemaakt van kweepeer (kruising tussen een appel, peer en lijsterbes) of pompoen.

De vrucht wordt gekookt in zoete siroop met kruidnagel, kaneel en limoensap, waardoor het een frisse, notige smaak krijgt.

Volgens de Turkse traditie dien je Ayva Tatlısı te serveren met “kaymak”, wat een behoorlijk zware room is van waterbuffel melk, en garneren met gekruimelde walnoot.

Kan je geen waterbuffel room vinden? Probeer het gerecht eens met een bolletje roomijs en een kopje Turkse koffie. Echt super lekker!

6. Tavuk Göğsü

Tavuk Göğsü

Een pudding met kippenborst? Jazeker wel! Turken houden van lekker eten en daar hoort vlees zeker bij! Denk maar eens aan al die lekkere kebab schotels.

Tavuk Göğsü is een dikke pudding die wordt gemaakt met dunne plakjes kippenborst, melk en suiker en geserveerd met ijs en kaneel.

Volgens een Turkse legende is deze vreemde creatie ontstaan in het paleis Topkapi.

Een Ottomaanse sultan had midden in de nacht enorme trek in wat zoets. De chef-kok schrok zich rot want het enige wat hij nog op voorraad had was kip.

De sultan teleurstellen zou het einde van zijn baan betekenen. Daarom besloot hij de kip helemaal fijn te malen en gaar te koken in melk met een hele hoop suiker.

Daarna garneerde hij de dikke pap met pistache noten. Het ijs en kaneel is er pas veel later aan toegevoegd, als serveer optie.

Het klinkt ons als een hele vreemde combinatie in de oren, maar zowel de sultan als de Turkse bevolking kunnen er geen genoeg van krijgen!

7. Şekerpare

Şekerpare

Deze kleine cakejes zijn volgens de Nederlandse standaard weer belachelijk zoet en om je vingers bij af te likken!

Şekerpare wordt gemaakt van deeg met amandelen en hete suikerstroop. Afgekoeld zijn ze hard van buiten, kruimelig van binnen en smelten op de tong!

Şekerpare is gemakkelijk om te maken en wordt vaak gegeten als toetje op het Suikerfeest of voor speciale visite en familiefeestjes.

Vooral met een kopje thee zijn deze kleine koekjes heel erg lekker.

Als je van mierzoete griesmeelkoekjes houdt moet je deze echt eens proberen!

8. Helva

Helva

Helva is een eeuwenoud dessert uit het Midden-Oosten. Het gerecht wordt genoemd in de Anatolische Seltsjoek-literatuur uit de dertiende eeuw.

Gebakken helva is een favoriet toetje bij de visrestaurants in Turkije.

Turkse “tahini helva” wordt gemaakt van geroosterde sesamzaadpasta met suiker. Het is te koop in de meeste Turkse supermarkten.

Helva wordt vaak gegeten bij de thee, net zoals ons koekje bij de koffie.

Traditionele ‘semolina helva’ wordt geserveerd bij belangrijke gebeurtenissen in het leven zoals bruiloften, begrafenis en geboortes.

Het wordt gemaakt van griesmeel, bloem of zetmeel en grote hoeveelheden boter. Dit wordt geroosterd en daarna (uiteraard) gezoet met veel suiker of honing.

Garneren met gemalen noten en cacaopoeder.

9. Cevizli Sucuk

Cevizli Sucuk

Sucuk is de naam van de typische Turkse gegiste worst met veel kruiden. Maar Cevizli Sucuk is echt wat heel anders (en veel lekkerder)!

Het wordt gemaakt door aan elkaar geregen walnoten onder te dompelen in een mengsel van druivenmelasse of andere gezoete fruitsiroop.

Daarna wordt het te drogen gehangen zodat een lange, kleverige worst ontstaat.

De gummi-achtige worst wordt vervolgens in stukjes gesneden en geserveerd bij de dessert-thee.

10. Tulumba Tatlısı

Tulumba Tatlısı

Een typisch Turkse lekkernij hoort mierzoet te zijn. Zo zoet dat je tanden bijna uitvallen als je er alleen maar naar kijkt. Tulumba Tatlısı is zo’n gerecht.

Tulumba Tatlısı wordt gemaakt van gefrituurde, ongezuurde deegballen.

De nog hete ‘oliebollen’ die zo groot zijn als onze soesjes worden vervolgens in suikersiroop geweekt en verder afgekoeld.

Hierdoor krijgen de balletjes een knapperig suikerlaagje aan de buitenkant. De binnenkant blijft lekker zacht en zoet.

Als je het nog lekkerder (en ietsje calorierijker) wilt maken kan je er nog een chocoladesausje overheen gieten.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Lekkerste Traditionele Mexicaanse Desserts

Top 10 Meest Bijzondere Dieren van Griekenland