Top 10 Traditionele Griekse Dansen

Dans is een belangrijk onderdeel van de Griekse cultuur en een eeuwenoude traditie die terug gaat tot de tijd van Plato en Aristoteles, en die tot op de dag van vandaag door jong en oud wordt herleefd.

Iedere regio in Griekenland heeft haar eigen dans, met eigen muziek en klederdracht. In totaal zijn er meer dan 300 soorten dansen.

Er wordt met name tijdens sociale aangelegenheden behoorlijk wat gedanst en sommige van deze traditionele dansen zijn wereldberoemd.

De meest traditionele Griekse dans is Sirtaki, een dans uit de zestiger jaren die wordt gedanst met dansen in een cirkel of een lijn terwijl de dansers hun handen op de schouders van de persoon naast zich leggen.

1. Sirtaki

Sirtaki werd bedacht door de Griekse musicus Mikis Theodorakis die de dans oorspronkelijk maakte voor de film Zorba de Griek. Deze dans is dus relatief nieuw.

Het is een afwisseling van langzaam en snel tempo van de dansen Hasapiko en Hasaposerviko, twee dansen die de inspiratie voor Mikis Theodorakis waren en de grondslag voor de wereldberoemde Sirtaki.

Met name de versnelling van 4/4 tempo naar 2/4 tempo is wat het zo herkenbaar maakt en wanneer de eerste noten van de muziek spelen, beginnen mensen over de hele wereld al met dansen.

2. Kalamatianos

Op nummer 2 staat Kalamatianos, een volksdans die populariteit geniet in heel Griekenland en op Cyprus. Grieken herkennen de tonen van de muziek direct en de dans wordt op veel sociale bijeenkomsten ingezet als vermaak.

Tijdens deze dans staan de dansers in een cirkel en houden ze elkaars handen vast. De dans is zo populair in Griekenland dat het ook wel de nationale dans van het land wordt genoemd.

Kalamatianos vindt haar oorsprong in de tijd van Homer, en de naam stamt af van de stad Kalamata in het zuiden van Griekenland.

3. Ikariotikos

Oorspronkelijk was de Ikariotikos dans een langzame dans, maar nu heeft het een behoorlijk tempo en gaat het tamelijk snel. De dans is onderdeel van de Nisiotika dansen uit de Egeïsche eilanden.

Tijdens de dans staan mannen en vrouwen in een open cirkel en houden ze hun handen vast op schouderhoogte.

De dans van het eiland van het lange leven bestaat uit drie delen, waarbij tijdens elk deel het tempo steeds sneller gaat. Met name het derde deel laat zien hoe behendig en snel het lichaam en de benen van de dansers zijn.

4. Pentozali

Snel en energiek, dat zijn de kernwoorden die de Pentozali dans karakteriseren. De dans begint al snel, maar naarmate de minuten verstrijken wordt het tempo opgevoerd.

De dans is ontstaan op het grootste eiland van Griekenland, Kreta. Tijdens de dans staan de dansers in een lijn en houden ze elkaars schouders vast.

De hoofddanser mag variaties van de dans uitvoeren, terwijl de andere dansers de basisstappen van Pentozali uitvoeren. Zo is het een genot om naar te kijken, omdat de dans altijd iets anders is afhankelijk van de passen van de hoofddanser.

5. Tsamiko

Tsamiko is een ontzettend traditionele Pan-Heleense dans die alleen door mannen wordt uitgevoerd en haar oorsprong in Centraal-Griekenland vindt.

Het tempo is strikt en het meest belangrijke in deze dans is de houding van de mannen, die in een cirkel staan en elkaars handen in een hoek van 90 graden vasthouden.

Ook hier is een hoofddanser te vinden, die squats en sprongen uitvoert die bepaald worden door het ritme en de melodie.

6. Zeibekiko

Oorspronkelijk staan tijdens deze dans twee gewapende mannen tegenover elkaar. Zeibekiko is dus geen dans die wordt uitgevoerd in een groep, in tegenstelling tot de andere traditionele Griekse dansen van deze lijst.

Zeibekiko is dan ook moeilijk te leren en er zijn geen vaste danspasjes voor deze dans. Er wordt veel geïmproviseerd door de mannelijke dansers.

De dans heeft ook wel de bijnaam adelaarsdans, omdat het met de armen wijd gedanst wordt en de bewegingen erg intensief zijn.

7. Hasapiko

De Hasapiko dans vindt haar oorsprong in Constantinopel en tijdens de Middeleeuwen deden strijders deze dans met zwaarden waardoor het erg indrukwekkend was.

De dans was de inspiratiebron voor de hedendaagse Sirtaki, te vinden op nummer 1 in deze lijst.

Haspiko wordt gedanst in een open cirkel of een lijn. De dansers leggen hun handen op de schouders van de danser naast zich en bewegen hun benen heen en weer.

8. Ballos

Een romantische traditionele Griekse dans vinden we op nummer 8, namelijk Ballos. Het woord voor deze dans is geïnspireerd op het woord Ballizo, oftewel heen en weer bewegen.

De bewoners van haast ieder Grieks eiland dansen Ballos, met hier en daar wat variaties in de dans.

Het is een verleidingsdans waarbij flink wat geflirt wordt. Vrouwen bewegen lieflijk en zacht op de maat van de muziek, een beweging die ook wel wordt vergeleken met de golven van de zee.

9. Sousta

Met hier en daar wat variaties, is de Sousta met name een springerige dans. Niet zo gek dus dat het is afgeleid van het woordt Sousta, ook wel springveer.

De dans heeft 3 passen en is vooral in Kreta razend populair. Op dit eiland is Sousta populair onder paartjes en is het een vrolijke dans.

In Rhodos wordt Sousta gedanst met beperkte sprongen, terwijl het in Karpatos statig is. Waar dan ook: het is altijd een dans waar een vrouw door een man wordt verleid.

10. Trata

De Trata is een bijzondere dans met veel historie, die slechts één keer elke twee jaar gedanst wordt in Megara in Attica. Dit is een plek op de Egeïsche eilanden.

Trata heeft delen van de Syrtos dans en wordt op de dinsdag na Pasen eens in de twee jaar gedans door de vrouwen van Megara.

Het wordt gedanst op het plein voor de kerk Saint John The Dancer, en het verhaal gaat dat de Trata visserij symboliseert en zo voor een succesvolle visserij zou zorgen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Mooiste Stranden In en Rond Montpellier

Top 10 Lekkerste Traditionele Pakistaanse Gerechten