Top 10 Lekkerste Traditionele Ghanese Gerechten

De hoofdmaaltijd in de Ghanese keuken bestaat meestal uit een zetmeelbal met een eiwitrijke saus of soep.

Iedereen krijgt een eigen bal, om daar met de rechterhand kleinere, hapklare balletjes van te draaien.

De lekkerste Ghanese ‘zetmeelbal’ is fufu. Maar de smaakmakers van de Ghanese keuken zijn vooral de soepen en stoofschotels.

Hier volgt een lijst van de meest gegeten “zetmeelballen” in Ghana en de typisch Ghanese soepen en stoofschotels.

1. Fufu

Fufu

Fufu wordt gemaakt van cassave en grote groene bakbananen, oftewel plantain. Het fijnstampen van de ingrediënten voor de fufu is een eeuwenoud ritueel en behoorlijk zwaar werk.

De cassave en de grote groene kookbananen worden eerst in stukjes gesneden en daarna voor een kwartier op het open vuur gekookt.

Vervolgens worden de ingrediënten tot een compacte brij gestampt. De stroperige substantie wordt in grote, geportioneerde ballen gerold.

Fufu wordt meestal bij een kruidige soep of met een saus geserveerd. Met je rechterhand rol je kleine balletjes van de grote bal.

Daarna dompel je het balletje onder in de soep of saus en eet je het op.

In plaats van cassave kunnen er ook andere zetmeelproducten gebruikt worden, zoals yams of taro.

2. Kenkey

Kenkey

Kenkey wordt gemaakt van mais en vooral in Ghana gegeten. Het komt ook voor in andere Afrikaanse landen.

In het westen van Ghana wordt het korni genoemd en in het noorden heet het gerecht Tamale.

De maïskorrels worden twee dagen in water geweekt en daarna gemalen en goed gekneed tot er een deeg substantie ontstaat.

Dit deeg laten ze voor enkele dagen fermenteren. Daarna wordt één deel van het deeg gekookt en een ander deel bewaard.

Na het koken worden het ongekookte deel en het gekookte deel weer samengevoegd.

Het geheel wordt in een soort worstje gekneed, in een bananenschil gerold en gaar gestoomd. Kenkey is vrij smakeloos, maar erg voedzaam.

Het gerecht wordt zo uit het vuistje gegeten of ook weer met een sausje of soep geserveerd.

Er zijn verschillende variaties van het gerecht,, zoals Fante kenkey en Ga. De Ga kenkey is meest favoriet in Ghana.

3. Banku

Banku

Banku is een typisch Ghanees gerecht dat zijn oorsprong vindt bij de zuidelijke stammen die leven bij de Voltarivier in Ghana, en is overgewaaid naar de rest van Ghana.

Banku wordt gemaakt van een mix van maniok en mais. De bittere maniok (cassave) is giftig en dient daarom eerst gekookt te worden.

Daarna wordt van de pulp een deeg gekneed. Dit deeg wordt gemixt met de gefermenteerde mais.

De ballen die hiervan gekneed worden zijn een beetje zurig van smaak en doen qua vorm een beetje aan dumplings denken.

Banku wordt gegeten bij de hoofdmaaltijd en meestal geserveerd bij een soep, stoofpot of vis met een peperig sausje.

4. Omo tuo

Omo tuo

Omo tuo is een Ghanees hoofdgerecht, gemaakt van rijst. In de meeste gevallen wordt de langkorrelige rijst gebruikt die in kleine stukjes is gebroken.

De rijst wordt tot pulp gekookt en vervolgens goed gestampt totdat het kneedbaar is. De Ghanezen houden van ballen, dus ook hier wordt weer een bal per persoon van gekneed.

Waarom de Ghanezen het liefst ballen kneden van alles? Zie de ballen als onze aardappels; er zit misschien weinig smaak aan, maar het is een voedzaam onderdeel van de maaltijd.

In de vorm van ballen weet je zeker dat iedereen een gelijke portie krijgt. En in de vorm van een bal is het handig met de handen eten.

In Ghana worden deze rijstballen meestal geserveerd met de traditionele pindasoep of vissoep.

5. Nkatenkwan

Nkatenkwan

Nkatenkwan is de naam van de traditionele Ghanese pindasoep. De smaak van deze soep is onbeschrijfelijk lekker.

De sterke rooksmaak, de zachte smaak van de pinda’s en de tomaat die in het gerecht verwerkt zijn geven deze soep een hele andere smaak dat de Surinaamse pindasoep of de Indonesische pinda satésaus die we in Nederland kennen.

De hoofdingrediënten van deze maaltijdsoep zijn uien, knoflook, gember, tomaat, pinda’s (uiteraard), en kip, én een gerookte vis!

Natuurlijk wordt deze soep geserveerd met een fufu, kenkey of banku, of met een bolletje gewone rijst.

6. Red-red

Red-red

De meeste Ghanese stoofpotjes en soepen worden gemaakt van een basis waarin tomaten, hete pepers en uien zijn verwerkt.

Daarom hebben de meeste gerechten een rode of oranje kleur. De naam van deze bonenschotel is geen verrassing.

Het gerecht wat in de volksmond bekend staat als “red-red” wordt gemaakt van rijpe kookbananen en bonen.

Van de bonen wordt een bonenschotel gemaakt met tomaat, ui, pepers, knoflook, gember en verschillende groenten en specerijen die beschikbaar zijn.

De kookbanaan wordt in plakjes gesneden en gefrituurd in de palmolie.

Red-red is populair omdat het een betaalbare, smaakvolle maaltijd is die een verzadigd gevoel geeft.

Het wordt meestal tijdens de lunch gegeten, en verkocht bij de verschillende voedselketens in het land.

7. Jollof rice

Jollof rice

Jollofrijst is een typisch West-Afrikaans rijstgerecht. Het wordt meestal gemaakt van de langkorrelige rijst gemengd met uien, tomaten, kruiden en groenten en kip of geitenvlees.

De oorsprong van het gerecht is terug te herleiden tot het Jolofrijk in de 14e eeuw.

Dit eenpansgerecht wordt gemaakt van palmolie, paprika, ui, pepers, knoflook, tomaten en vlees, rijst en zwarte peper.

Ghanese jollof wordt meestal geserveerd met kip, gebakken vis of gemengde groenten.

In Ghana wordt jollof met salade vaak gereserveerd tijdens belangrijke gelegenheden zoals feesten en andere ceremonies.

8. Mpoto Mpoto

Mpoto Mpoto

Een ander heerlijk smakelijk en typisch Ghanees gerecht is Mpoto Mpoto. Het wordt gemaakt van cocoyam of yam, een knolwortel die je nog het best kan vergelijken met een suikerbiet.

Het gerecht is ook super populair bij de buren in Nigeria, die het Yam Pottage of Asaro noemen.

De hoofdingrediënten in dit gerecht zijn vis en ui. De yam wordt in kleine stukjes gesneden en samen met de tomaat, ui en groenten tot een dikke soep gekookt.

Vervolgens wordt de gedroogde zoute vis toegevoegd en op een sudderend vuurtje verder gekookt, afgekoeld, en weer opnieuw aan het sudderen gebracht.

Mpoto Mpoto wordt vaak op speciale familiedagen gegeten.

9. Chichinga

Chichinga is een pittige kebab, die in principe van iedere vleessoort gemaakt kan worden.

Het is een gerecht waarin redelijk grote brokken vlees worden gemarineerd met pittige kruiden.

Het vlees wordt voor minimaal 24 uur op kamertemperatuur in de marinade gelegd om alle smaken in het vlees te laten trekken.

De brokken gemarineerd vlees werden in oudere tijden op een grote stenen plaat langzaam gegaard. Tegenwoordig worden ze meestal aan een stick geregen.

Chichinga is een zeer geliefd gerecht bij de Ghanezen. Het wordt veel verkocht in de straattentjes waar het vers op de bbq wordt geroosterd.

In de meeste gevallen wordt het gewoon zo uit vuistje gegeten zonder bijgerecht.

10. Waakye

Waakye

Onze laatste super smakelijke tip uit Ghana die je echt moet proberen is Waakye.

Ook in dit gerecht laten de Ghanezen het creatieve gebruik zien van rijst met bonen in een combinatie die wij ‘vreemd’ vinden.

Het gerecht is naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van het Ghanese Hausa-volk. Het woord ‘Waak’ betekent in de Hausa-taal ‘bonen’.

De volledige naam van het gerecht is “shinkafa da wake”, wat rijst met bonen betekent.

Het gerecht wordt gemaakt van gedroogde, rode bladscheden of stengels van sorghum, eieren, garri, shito, en een groentesalade met tomaat ui en spaghetti.

Jawel, de spaghetti is een onderdeel van de salade, en samen met de heerlijk smakende bonen en rijst smurrie wordt deze zeker niet licht verteerbare maaltijd gegeten voor ontbijt of lunch!

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Lekkerste Traditionele Bosnische Gerechten

Top 10 Beste Franse Zangers uit de Jaren ´70