Top 8 meest vreemde bekende sprookjes

Bijna iedereen is als kind opgegroeid met de sprookjes van de gebroeders Grimm, Andersen, Basile of Perrault. Wat bijna niemand weet, is dat de sprookjes vaak op andere, veel oudere volksverhalen gebaseerd zijn. Deze oude vertellingen zijn vaak nog vreemder en gruwelijker dan de sprookjes die we nu allemaal kennen.

Ben je benieuwd welke dit allemaal zijn? Lees hieronder dan snel verder in de top 8 meest vreemde bekende sprookjes.

1. Hans mijn egel

Een man en vrouw zijn zo wanhopig om een kind te krijgen dat ze zelfs nog een egel wensen. Nou, die wens komt half uit nadat de vrouw een kind baart, half egel, half mens – niet precies wat ze verwacht hadden. Omdat Hans weet dat hij niet welkom is, verhuist hij naar het bos waar hij vele jaren later twee Koningen helpt, zolang hij hun dochters mocht huwen. De eerste Koning loog waardoor Hans zijn dochter verminkte. Toen Hans de dochter van de andere Koning huwde vervelde hij uit zijn egelhuid en werd hij een prachtige man.

2. Van het muisje, het vogeltje en de braadworst

Dit korte sprookje van Johann Moscherosch dat later nog opgetekend is door de gebroeders Grimm leefde een muisje, vogeltje en braadworst vredig samen. Het vogeltje haalt dagelijks hout, de muis stookt het vuur en dekt de tafel terwijl de braadworst kookt. Andere vogeltjes vertellen de vogel dat hij als slaaf gebruikt wordt. Boos weigert het vogeltje vervolgens hout te halen. De drie huisgenoten besluiten de taken anders te gaan verdelen waarna het voor alle drie gruwelijk misloopt.

3. De rode schoentjes

Beeld: Wikimedia / Nickge4

De rode schoentjes is een sprookje geschreven door Hans Christian Andersen. In de rode schoentjes ontmoet het arme meisje Karen een oude dame die haar adopteert en een paar rode schoentjes koopt. Wanneer Karen later gezalfd wordt in de Katholieke Kerk draagt ze nog steeds haar rode schoenen. De oude vrouw verbiedt haar deze ooit nog in de kerk te dragen maar koppig als dat Karen is doet ze dit toch. Een engel daalt neer op aarde en Karen moet de rest van haar leven dansen op haar rode vervloekte schoentjes, tot ze eindelijk toegeeft aan god..

4. Roodkapje

Het verhaal van Roodkapje is ergens rond de eerste eeuw ontstaan. De bekendste vertelling zoals wel vaker van de hand van de gebroeders Grimm. Deze is nog zoet in vergelijking met de oudere varianten. In de versie van Charles Perrault (1628 – 1703) is er bijvoorbeeld geen onverschrokken jager die roodkapje en de grootmoeder uit de buik van de hongerige wolf redt. In plaats daarvan ontkleedt Roodkapje zich en kruipt ze bij ‘grootmoeder’ in bed voor ze wordt opgegeten. Zonder goed einde, rijmt Perrault dat niet alle wolven wilde beesten zijn. Sommigen verleiden liefelijk, sluipen in je bed en verrassen je daar. De seksuele toon is ons niet ontgaan. Toentertijd zei men over een meisje dat haar maagdelijkheid verloor “Elle avout vû loup” – Ze heeft de wolf gezien.

5. De kleine zeemeermin

De kleine zeemeermin is vooral bekend geworden als Disneyfilm waar ze haar stem voor een paar benen omruilt en na een paar avonturen ze uiteindelijk het hart van de prins verovert en ze samen voor altijd gelukkig zijn. In het origineel van Hans Christian Andersen maakt ze dezelfde ruildeal maar onderdeel daarvan is dat het lopen enorm pijnlijk is, alsof ze continu op legosteentjes stapt. En als de prins een ander huwt? Dan sterft ze. Om de prins zijn hart te winnen danst ze voor hem, hoe pijnlijk ook. De prins klapt dan wel mee maar trouwt toch een ander. De zeemeermin haar zussen gaven haar nog een mes om het huwelijk te voorkomen maar ze kreeg dit niet over haar hart, waarna ze langzaam oplost in schuim.

6. Doornroosje

Ook Doornroosje is zo’n typische Disney-film met een veel vreemder en vooral meer duistere herkomst. In het originele verhaal geschreven door Giambattista Basile prikte ze haar vinger niet aan een spinnewiel maar had ze een reepje vlas onder haar nagel. Ze valt neer, blijkbaar dood, en haar vader legt haar op een bed in één van zijn huizen. Later vindt een Koning die op jacht is haar en aangezien ze niet wakker kan worden, verkracht hij haar. Nog steeds buiten westen, geeft Doornroosje lange tijd later geboorte aan twee kinderen waarvan één het stukje vlas uit haar vinger zuigt. Hierdoor ontwaakt Doornroosje weer. De Koning is alweer getrouwd met een andere vrouw maar zij wordt niet later verbrandt omdat de Koning met Doornroosje samen wil zijn.

7. Hans en Grietje

Hans en Grietje is van zichzelf al meer een horrorverhaal dan een leuk kindersprookje. Het plot draait rond een broer en zus die steeds in de bossen worden achtergelaten door hun ouders en op een gegeven moment het hutje van een kannibalistische heks vinden. De heks mest de broer en zus vet maar ze voorkomen opgegeten te worden door haar te vermoorden. Het originele verhaal stamt uit Frankrijk, waar de heks vervangen is door de duivel. De duivel wil de kinderen laten ‘uitbloeden’ op een zaagbok. Natuurlijk, doen Hans en Grietje net alsof ze niet weten hoe ze hierop moeten klimmen, dus de duivel wil zijn vrouw (die de kinderen eerst nog probeerde te helpen) het laten voordoen. Als ze in de buurt komt, snijden ze haar keel door, stelen de duivel zijn geld en rennen er vlug vandoor.

8. De rattenvanger van Hamelen

Het meest vreemde aan het sprookje van de Rattenvanger van Hamelen is dat het mogelijk allemaal waar is. In het verhaal volgt men de Rattenvanger van het Duitse stadje Hamelen. Om de ratten te vangen, heeft de rattenvanger een fluit die de ratten betovert. De bevolking was zo blij dat ze hem een beloning beloofden. De rattenvanger lokt de ratten mee waarna ze verdrinken in rivier de Wezer. Nadat de inwoners hun belofte niet nakwamen, lokte de rattenvanger woest als dat hij was 130 kinderen mee, en sloot ze voor eeuwig op in een grot.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Langste Chinese Viaducten

Top 10 Leukste Cabaretvoorstellingen Op Netflix