De Zweedse auto-industrie staat vooral bekend om de veilige en betrouwbare Volvo. Sinds de allereerste Zweedse auto in 1891-1892 is de industrie flink verder ontwikkeld en extreem belangrijk geworden voor de Zweedse economie, met een export ratio van maar liefst 85 procent.
Vandaag de dag produceren Zweedse automerken voor ieder segment, van elektrische familie wagens tot sport- en racewagens. De overgang naar elektrische wagens wordt actief gestimuleerd door de overheid met als resultaat een plek in de top 10 beste elektrische wagen verkoop ter wereld. Steeds meer inwoners zijn overgestapt naar elektrische wagens en dit is te zien in de ontwikkeling van toekomstige automodellen.
Door de jaren heen zijn er een groot aantal autobedrijven ontstaan, waarvan velen het helaas niet overleefd hebben door voornamelijk financiële crisissen, fusies en buitenlandse overnames. Dit zijn de top 5 Zweedse automerken die op dit moment werkzaam zijn.
Inhoudsopgave
1. Volvo

Volvo’s missie is om het leven gemakkelijker, beter en veiliger te maken voor iedereen. Veiligheid heeft altijd centraal gestaan en een van de bekendste Volvo ontwikkelingen is de driepuntsgordel, geïntroduceerd door Volvo in 1959. Dit heeft sindsdien miljoenen levens gered, dankzij het vrijwillig delen van de ontwikkeling met de auto-industrie in plaats van een patent aanvragen.
Het Zweedse bedrijf blijft zichzelf verder ontwikkelen en heeft een groot aantal elektrische auto’s op de markt gebracht in de afgelopen jaren. Ze zijn op dit moment druk bezig met het concept voor een autonome auto, die niet alleen veilig is maar ook van alle comfort voor de reiziger voorzien zal zijn.
De naamsbekendheid, innovatie en reputatie zorgt ervoor dat Volvo jaar op jaar niet alleen in Zweden als meeste verkochte automerk de markt domineert, ook wereldwijd staat Volvo bekend als een betrouwbare en veilige auto.
2. Koenigsegg

Christian van Koenigsegg maakte zijn jongensdroom waar in 1994 en zette het automerk Koenigsegg op, met als ultiem doel om de snelste auto ter wereld te creëren. Alles draait om de prestaties van de auto en elk detail is nauwkeurig verwerkt. De ‘hypercars’ zijn een van de snelste auto’s ter wereld en mogen dan ook flink wat kosten.
Waar Koenigsegg een nieuweling was vergeleken met de al bekende merken zoals McLaren en Bugatti, zorgde het voor veel commotie toen het wereldrecords begon te verbreken. In 2017 brak de Agera RS het snelheidsrecord, door een gemiddelde snelheid van 447,19 kilometer per uur neer te zetten. De strijd om de record titel is weer begonnen nu de SSC Tuatara, van het Amerikaanse bedrijf SSC, de titel in handen heeft.
3. Uniti

Wat begon als een onderzoeksproject aan de Lund universiteit in Zweden, ontwikkelde verder tot de innovatieve start up Uniti in 2016. Dit moderne bedrijf richt zicht op het produceren van een milieuvriendelijke auto waarbij de technologische ontwikkeling en het gebruikersgemak centraal staan.
Het eerste model, Uniti One, is een kleine elektrische auto met een bereik van 300 kilometer. De auto kan besteld worden via Uniti’s website en wordt geproduceerd in onder andere Engeland, waar de basisfabriek gebaseerd is.
Je kunt de laatste technologische snufjes verwachten, zoals het Android Automotive OS system, waarmee je Google Maps, Spotify en vele andere Play Store apps direct in je auto kunt gebruiken, zowel draadloos als via de spraak gestuurde interfaces.
4. National Electric Vehicle Sweden

Het bedrijf dat begon als Saab Automobile AB heeft vele fusies en financiële problemen gehad sinds het was opgericht in 1945. Het merk heeft een aantal succesvolle auto’s zoals de Saab 96, Saab 99 Turbo en Saab 900 op de markt gebracht.
In 2012 nam National Electric Vehicle Sweden (NEVS) het bedrijf officieel over vanwege Saab’s faillietverklaring. Sinds 2014 heeft NEVS de licentie verloren om auto’s te produceren onder de naam ‘Saab’ en produceert nu alleen nog elektrische auto’s gebaseerd op de Saab 9-3, onder de NEVS naam.
Het Zweedse bedrijf is volledig gericht op de elektrische auto industrie, voornamelijk binnen de Chinese markt, waar de huidige fabriek gevestigd is. Wie weet keert het in de toekomst weer terug naar de Zweedse thuisbasis.
5. Caresto

Het autobedrijf Caresto begon met het herstellen van klassieke wagens en het ontwerpen van oldtimer Hot Rods. De eigenaar Leif Tufvesson heeft veel ervaring opgedaan door eerdere banen bij onder andere Volvo en Koeningsegg, waarna hij zijn eigen bedrijf Caresto heeft opgezet. Dit is ook zeker terug te vinden in zijn werk, waarbij hij vaak gebruik maakt van specifieke Volvo modellen.
Leif Tufvesson ontwikkelde zijn eerste Volvo-rod, de T6 Roadster, en won de “Hot Rod of the Year” titel via het Amerikaanse Hot Rod Magazine in 2004. De T6 Roadster is uitgerust met een 6-cilindermotor, twin-turbo verbrandingsmotor en een ontwerp dat veel weg heeft van bekende Volvo modellen.
Caresto levert stijlvolle wagens, die over het algemeen minimalistisch zijn. Fanatieke oldtimer fans en auto kenners kunnen echter ook speciale projecten aanvragen om hun droom wagen waar te maken.