De eerste auto’s van Zuid-Koreaanse makelij verschenen in de jaren ‘80 in het Nederlandse straatbeeld. Toch duurde het nog een fors aantal jaren voordat de Koreaanse automerken écht populair begonnen te worden. Dat had lange tijd te maken met het ietwat oubollige imago dat Koreaanse merken had.
Pas nadat de fabrikanten op alle mogelijke vlakken aanzienlijke verbeteringen doorvoerden begonnen deze Aziatische voertuigen steeds duidelijker aan terrein te winnen. Het resultaat weerspiegelt zich in de onderstaande top 5 met de beste Koreaanse automerken.
Inhoudsopgave
1. Kia

Kia is weliswaar een zelfstandig automerk, maar is in wezen ook onderdeel van Hyundai. De naam verwijst naar de Koreaanse betekenis van het opkomen van de nieuwe zon of een hergeboorte (‘ki’), waarbij de toegevoegde ‘a’ aangeeft dat het merk uit Azië komt.
Kia begon het de jaren ‘70 met de productie van auto’s, maar bestond op dat moment al enkele tientallen jaren. In eerste instantie was het een namelijk alleen maar een fabrikant van fietsen en motorfietsen. In de jaren ‘80 en ‘90 ging Kia een samenwerking met Ford aan, wat onder meer resulteerde in de Kia Pride, een variant op de Ford Fiesta.
Tijdens de Aziatische financiële crisis in 1997 ging Kia echter failliet, waarna het in handen van Hyundai kwam. Vandaag de dag beschikt Kia over 3 eigen fabrieken in Zuid-Korea en 1 in Slowakije.
2. Hyundai

Hyundai heeft haar hoofdzetel in de Zuid-Koreaanse stad Seoel staan. Het bedrijf werd in 1967 opgericht en begon in eerste instantie met de assemblage van de Ford Cortina. Dit was een slimme truc van Ford om invoerrecht op auto’s te omzeilen.
Vanaf 1973 is Hyundai eigen auto’s gaan ontwikkelen. Het eerste resultaat daarvan was de Hyundai Pony, die vanaf 1976 in productie ging. Het duurde vervolgens nog behoorlijk lang voordat de Pony een opvolger kreeg.
Pas in 1983 werd de grotere Hyundai Stellar geïntroduceerd, een wagen die eigenlijk vanaf het begin af aan al een gedateerd model met verouderde techniek bleek te zijn. Daarna begon de vaart erin te komen. In 1985 volgde een nieuwe versie van de Pony en 3 jaar later zag de Hyundai Sonata, een grote sedan, het levenslicht. Dat voertuigen van Hyundai door de jaren heen steeds populairder werden blijkt duidelijk uit de cijfers.
Zo lukte het de Zuid-Koreaanse fabrikant voor het eerst in 2003 om een miljoen auto’s te exporteren. Om de lijnen naar haar afnemers korter te maken opende Hyundai vervolgens ook nieuwe fabrieken in onder meer China, India en Turkije. Sinds 2010 vormt Hyuandai een gelijkwaardige joint venture met de Chinese autofabrikant BAIC Motor.
3. Daewoo/GM Korea

Daewoo heette oorspronkelijk National Motors. Het autobedrijf werd in 1937 in de Koreaanse havenstad Incheon opgericht. In de jaren ‘60 en ‘70 ging de fabrikant samenwerkingen met achtereenvolgens Toyota en General Motors aan.
Vanaf 1982 nam de Daewoo groep het roer over. Het duurde uiteindelijk tot 1995 voordat ook Nederland kennis kon maken met Daewoo-auto’s. Een van de eerste modellen die op onze vaderlandse wegen rondreed was de Deawoo Nexia, die voor wat betreft het ontwerp op de Opel Kadett E was gebaseerd.
Het Zuid-Koreaanse automerk kreeg in de beginjaren vooral naamsbekendheid omdat het van 1994 tot en met 1998 de shirtsponsor van voetbalclub Roda JC was. In 2002 nam General Motors een meerderheidsbelang in Deawoo. Hierdoor wijzigde de officiële merknaam in eerste instantie in GM Daewoo en 9 jaar later in GM Korea.
General Motors besloot vervolgens in 2002 om Daewoo-auto’s in Europa onder de merknaam Chevrolet te gaan verkopen, maar trok zich in 2014 volledig terug van de Europese markt. Sindsdien is de verkoop en levering overgenomen door Opel en Vauxhall. GM Korea beschikt over 4 fabrieken, waar in totaal 16.000 medewerkers op de loonlijst staan.
4. SsangYong

SsangYong behoort tot de kleinere autoproducenten van Zuid-Korea en staat vooral bekend om z’n SUV’s en terreinauto’s. Uit cijfermateriaal over het jaar 2015 blijkt dat de fabrikant in totaal 150.000 voertuigen verkocht, waarvan een derde buiten haar thuisland.
Het bedrijf ging in 1954 onder de naam Hadongwhan Motor Company van start en produceerde in de eerste jaren van haar bestaan jeeps voor het Amerikaanse leger. Het zou uiteindelijk nog tot 1966 duren voordat men het eerste voertuig, een autobus, begon te exporteren.
Door de jaren heen heeft de autofabrikant diverse naamveranderingen ondergaan en passeerden meerdere verschillende eigenaren de revue. Zo was SsangYong van 1997 tot 2000 onderdeel van Daewoo.
Tegenwoordig is het Indiase autobedrijf Mahindra & Mahindra voor het grootste deel eigenaar van het automerk. Ssang Yong, wat overigens dubbele draak betekent, heeft momenteel 2 fabrieken in Zuid-Korea, waar in totaal zo’n 4.800 mensen werken.
5. Renault-Samsung

Zoals de merknaam al doet vermoeden is deze Zuid-Koreaanse autofabrikant onderdeel van de Franse Renault groep. Het vormt daarmee de eerste succesvolle samenwerking tussen Europese en Zuid-Koreaanse autobouwers.
In reclame-uitingen wordt overigens kortweg de merknaam Samsung gebruikt. Het bedrijf werd in 1994 opgericht toen Samsung een deal met het Japanse automerk Nissan sloot om gezamenlijk auto’s te gaan produceren.
Een jaar later werd de productie van de eerste voertuigen in een fabriek in de Zuid-Koreaanse stad Busan opgestart. Een economische crisis in Azië zorgde er in 1998 echter voor dat Samsung Motors in financieel zwaar weer terecht kwam.
De autofabrikant maakte daarom pas in 2000 een doorstart toen Renault besloot om er een meerderheidsbelang in te nemen. Dat bleek op meerdere vlakken een succesvolle move te zijn, want amper 2 jaar later schreef de fabrikant alweer zwarte cijfers.