Voor sommige diersoorten is er nog maar weinig tijd over op deze aardbol. Mensen zijn de grootste bedreiging voor het overleven van tientallen, of misschien wel honderden, diersoorten. Stropen, jagen, maar ook het versnellen van de klimaatverandering door de mensheid zorgen voor vele problemen.
Voor sommige diersoorten is het echter al te laat. Voor vele prachtige diersoorten kwam de redding te laat.
Het meest bijzondere uitgestorven dier is de Dodo. Het is voor de meeste mensen het eerste dier waar ze aan denken wanneer ze denken aan uitgestorven dieren. De Dodo leefde tot zo´n 400 jaar geleden en legde uiteindelijk het loodje door invloeden van de mens.
Weten welke 29 andere diersoorten er in het lijstje staan? Lees dan snel verder!
Inhoudsopgave
- 1. Dodo
- 2. Reuzenhert
- 3. Europese Holenleeuw
- 4. Reuze Grondluiaard
- 5. Mammoet
- 6. Kortsnuitbeer
- 7. Megalodon
- 8. Sabeltandtijger
- 9. Kelenken
- 10. Tyrannosaurus Rex
- 11. Balinese Tijger
- 12. Grote Moa
- 13. Trekduif
- 14. Schomburgk-hert
- 15. Duingentiaanblauwtje
- 16. Chelonoidis Abingdonii
- 17. Bolyeria Multocarinata
- 18. Javaanse Tijgers
- 19. Falklandwolf
- 20. West-Afrikaanse Zwarte Neushoorn
- 21. Carolinaparkiet
- 22. Hommelvlinder
- 23. Po’ouli
- 24. Zanzibarluipaard
- 25. Gouden Pad
- 26. Pyreneese Steenbok
- 27. Quagga
- 28. Buidelwolf
- 29. Spix’ Ara
- 30. Chinese Vlagdolfijn
1. Dodo

- Uitgestorven: 400 jaar geleden
Voor veel mensen is een dodo het eerste dier dat in ze opkomt wanneer ze denken aan uitgestorven dieren.
De dodo werd ontdekt rond 1600. De unieke vogel leefde in gebieden zonder natuurlijke vijanden. Toen de mensen ze ontdekten, waren de dodo’s dan ook alles behalve bang voor ze, aangezien ze geen gevaar kenden.
Dit, gecombineerd met het feit dat ze niet konden vliegen, zorgde er uiteindelijk voor dat het bestaan van de vogelsoort tot een einde kwam.
2. Reuzenhert

- Uitgestorven: 7.700 jaar geleden
Het reuzenhert leefde verspreid over grote delen van de wereld. Van Siberië tot aan Ierland, was het reuzenhert te vinden door geheel Noord-Europa aan het einde van de laatste ijstijd.
Het reuzenhert, ook wel bekend als de Ierse Elk, heeft weinig gemeen met een hedendaags hert. Een reuzenhert kon tot de schouders wel 2 meter groot worden en rond de 700 kilogram wegen.
De reden voor het uitsterven van de reuzenhert is waarschijnlijk het jagen door de mens, die rond de tijd van het uitsterven door Noord-Europa trok op zoek naar voedsel.
3. Europese Holenleeuw

- Uitgestorven: 10.000 jaar geleden
De Europese holenleeuw was een voorganger van de leeuw. Hij was zo’n 3 meter lang en iets kleiner dan zijn familiesoort de Amerikaanse holenleeuw. De holenleeuw was vooral actief in Europa en Noord-Azië.
Er is geen duidelijke verklaring voor waarom het leven van de holenleeuw ten einde kwam. Het gebeurde wel tegelijk met veel andere soorten, namelijk aan het einde van de eerste ijstijd. Dit was tevens het moment dat de eerste mensen actieve jagers werden. Het is dus aannemelijk dat de flinke jachttochten van de mensen één van de oorzaken waren van het uitsterven van de Europese holenleeuw.
4. Reuze Grondluiaard

- Uitgestorven: 10.000 jaar geleden
Ongeveer 5 miljoen jaar geleden verscheen de reuze grondluiaard. Het was een herbivoor, die enkel leefde van plantaardig voedsel, zoals grassen en bessen. Het kon middels zijn staart en twee poten rechtop staan.
De grondluiaard is in de 18e eeuw ontdekt, toen er in Argentinië verschillende fossielen gevonden werden, waarvan ook fossielen gevonden door wereldberoemde bioloog Charles Darwin. Charles Darwin is onder andere bekend van zijn evolutietheorie.
Ook deze diersoort stierf uit toen de eerste, jagende mensen op de aardbol verschenen. Er wordt dus vanuit verschillende kanten aangenomen dat de mens hier een aanzienlijke invloed op heeft gehad.
5. Mammoet

- Uitgestorven: 10.000 jaar geleden
Ook de mammoet leefde gedurende de laatste ijstijd. Het vond met name zijn thuis in toendra-regio’s op het noordelijke kwart van de aardbol. Ze konden zo’n 3,5 meter groot worden en wogen soms wel 6 ton. Qua grootte en gewicht dus ongeveer vergelijkbaar met een hedendaagse olifant.
Zoals veel soorten in de laatste ijstijd, is ook de reden van uitsterven van de mammoet waarschijnlijk het jagen door de eerste mensen. Mammoeten waren natuurlijk een enorme bron van vlees en vacht, waardoor het voor de mensen een aantrekkelijk doelwit was.
6. Kortsnuitbeer

- Uitgestorven: 12.500 jaar geleden
De kortsnuitbeer war een beersoort die leefde in Noord-Amerika. De beer stierf zo’n 12.500 jaar geleden uit.
De kortsnuitbeer is het grootste roofdier op land dat de afgelopen honderdduizenden jaren op de aardbol liep. Gemiddeld woog de beer tussen de 1000 en 1100 kilogram. De beer leefde alleen vlees en moet dagelijks zo’n 15 kilogram vlees eten om zich te kunnen onderhouden, een flinke jacht dus.
De meest aangenomen verklaring voor het uitsterven van de kortsnuitbeer, is het uitsterven van zijn voedsel. Het had niets meer om te eten, wat er uiteindelijk voor zorgde dat de kortsnuitberen één voor één het loodje legde.
7. Megalodon

- Uitgestorven: 1.5 miljoen jaar geleden
De megalodon, een levensgrote haai, is onder andere bekend van films als Jaws. De haai kon wel 20 meter lang worden en at alles op wat destijds in de zeeën zwom.
Er wordt vaak een connectie gezien tussen de megalodon en de witte haai. De witte haai is één van de, of misschien wel de, gevaarlijkste haai van dit moment.
Het bewijs dat de megalodon bestaan heeft, zit hem in de tanden. Regelmatig worden er reusachtige fossiele tanden gevonden.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de megalodon 1,5 miljoen jaar geleden uitstierf door concurrentie van orka’s en een tekort aan voedsel.
8. Sabeltandtijger

- Uitgestorven: 2 miljoen jaar geleden
De laatste afstamming van de sabeltandtijger leefde in Noord- en Zuid-Amerika tot aan het eind van de laatste ijstijd. Echter, de originele soort van sabeltandtijger is al zo’n 2,5 miljoen jaar geleden uitgestorven. Deze originele soort woog ongeveer 400 kilogram en was bij de schouders ongeveer 1,5 meter groot.
De sabeltandtijger leek qua bouw best wel op een beer. Het had erg korte ledematen en was dan ook niet per se gemaakt voor hoge snelheden. Het kon zijn kaak ongeveer 120 graden openen, maar had hiervoor een relatief zwakke bijt. De sabeltandtijger joeg voornamelijk op bizons, herten en kleine mammoeten.
De laatste soort van de sabeltandtijger stierf uiteindelijk uit doordat ze het ongeluk hadden tegelijk te leven met de eerste, jagende mensen. Ze waren natuurlijk de perfecte prooi voor de rondtrekkende mensen, aangezien ze veel vlees en veel huid hadden.
9. Kelenken

- Uitgestorven: 15 miljoen jaar geleden
De vogelsoort kelenken leefden vanaf 15,7 miljoen jaar geleden, ongeveer in het gebied waar nu Argentinië ligt. Het waren vleesetende vogels die zijn prooi al rennend ving. De snavel was sterk genoeg om de prooi vervolgens te doden.
Een kelenk kon ongeveer 3 meter groot worden, een stuk groter dan een mens dus.
Ze staan in het Engels bekend als de ‘terror birds’. De reden dat ze uitgestorven zijn is onbekend, maar dat het niet door mensen komt lijkt duidelijk.
10. Tyrannosaurus Rex

- Uitgestorven: 65 miljoen jaar geleden
Tegenwoordig erg populair in vele Hollywood-producties. De tyrannosaurus rex kon in één hap voor 250 kilogram een vlees naar binnen werken.
Verschillende fossielen, zo groot als een Amerikaanse schoolbus, werden in 1902 in Montana, door de legendarische archeoloog Barnum Brown. Je zou het misschien niet zeggen, door de ontzettende bekendheid en belangstelling voor de diersoort, maar er zijn er sinds toen nog maar 30 gevonden.
Helaas, of gelukkig, kunnen tyrannosaurus rexen niet tot leven gecloned worden, zoals Jurrasic Park wel doet denken. Dit komt omdat we alleen fossielen van ze hebben in steen, en geen daadwerkelijke cellen of iets dergelijks.
11. Balinese Tijger

- Uitgestorven: 90 jaar geleden
De Balinese tijger is een tijgersoort die, zoals de naam al doet suggereren, in Bali leefde. De soort is uiteindelijk uitgestorven omdat Bali een klein eiland is, en de soort dus erg kwetsbaar was voor de mensen op het eiland, aangezien de tijgers’ leefgebied al snel te klein werd.
Verder week de Balinese tijger niet bijzonder veel af van de normale tijgers zoals we ze kennen.
12. Grote Moa

- Uitgestorven: 600 jaar geleden
De grote moa was een enorme vogelsoort die zijn thuis vond in Nieuw Zeeland. Ze konden ongeveer 4 meter groot worden en wogen gemiddeld zo’n 230 kilogram. De grote moa kon niet vliegen.
Voor de grote moa betekende de komst van de eerste mensen zijn einde. Dit kwam uit een DNA-test, gedaan in 2014. Het schijnt dat mensen destijds de baby’s van deze moa’s aten, wat het moeilijk maakte voor de moa’s zich als soort de reproduceren.
13. Trekduif

- Uitgestorven: 100 jaar geleden
De Trekduif is inmiddels al 100 jaar niet meer onder ons. Het schijnt dat deze duif daadwerkelijk in groepen van miljoenen door de Noord-Amerikaanse lucht vlogen. Ze werden gezien als één van de meest sociale vogels aller tijden.
Na effecten van de mens, zoals het jagen op de beesten en het verkleinen van hun natuurlijk woongebied, stierf de laatste postduif, genaamd Martha, in 1914 in de Cincinnati Zoo.
14. Schomburgk-hert

- Uitgestorven: 90 jaar geleden
De hertensoort Schomburgk-hert leefde in Thailand. Over het dier weten we erg weinig. Geen enkele niet-oorspronkelijke Thaise bewoner heeft het dier in het wild mogen bewonderen. Het enige wat we nog hebben van het beest zijn een aantal geweien, maar ook 3 foto’s van een Schomburgk-hert dat in de dierentuin in Berlijn te zien was.
De hertensoort stierf uit toen in 1932 het laatste exemplaar werd doodgeschoten door een agent. De reden voor het jagen op de soort was voornamelijk het gewei. Verschillende stoffen in dit gewei werden onder andere gebruikt voor medicijnen in China. De diersoort stond hiervoor al in onderdrukking, omdat hun leefgebied werd omgekapt om rijsvelden aan te leggen.
15. Duingentiaanblauwtje

- Uitgestorven: 40 jaar geleden
Ook in Nederland hebben we bijzondere diersoorten gekend, die inmiddels niet meer onder ons zijn. Eén daarvan, is het duingentiaanblauwtje. Het duingentiaanblauwtje was een vlindersoort die enkel in Nederland zijn thuis vond.
De vlindersoort leefde vooral op het strand en in de duinen. We weten weinig van de soort, aangezien deze uiterst zeldzaam was.
16. Chelonoidis Abingdonii

- Uitgestorven: 10 jaar geleden
De chelonoidis abingonii was een schildpaddensoort. De schildpaddensoort is inmiddels zo’n 10 jaar uitgestorven en leefde op de Galapagoseilanden gelegen in de Stille Ocean.
Het laatste exemplaar, bekend als Lonesome George, kreeg erg veel media-aandacht. Nadat hij in 2012 overleed, was het gedaan voor de soort.
Sinds dat moment wordt er geprobeerd de soort opnieuw tot leven te roepen door middel van het kruisen van verschillende schildpadsoorten.
17. Bolyeria Multocarinata

- Uitgestorven: 40 jaar geleden
Deze slangensoort werd ontdekt in 1827 en destijds bolyeria multocarinata genoemd door Heinrich Boie. De soort vond zijn thuis in Mauritius en woonde met name in palmbossen. Het is een van de weinige slangensoorten die voornamelijk leeft van vegetatie.
Toen konijnen en geiten het gebied ook hadden ontdekt, was het voor de slang al snel gedaan, aangezien er weinig vegetatie voor hen overbleef. Inmiddels is de soort officieel als uitgestorven verklaard.
18. Javaanse Tijgers

- Uitgestorven: 40 jaar geleden
De Javaanse tijger is aanzienlijk anders dan andere tijgers. Met name de schedel is stukken groter dan die van andere tijgers.
In het begin van de 19e eeuw, liep Java vol met tijgers. Naarmate er meer mensen kwamen te wonen, werden ze verdrukt naar afgelegen bossen en gebergten.
De geruchten gaan dat de soort nog niet volledig is uitgestorven. Het gebeurt meer dan regelmatig dat Javanen beweren een Javaanse tijger gespot te hebben, de biologen weerleggen dit dan door te zeggen dat het sporen van panters zijn.
19. Falklandwolf

- Uitgestorven: 100 jaar geleden
De falklandwolf was een mix tussen een hond, een wolf en een vos. De falklandwolf wordt soms ook wel de falklandhond of de falklandvos genoemd.
Ze leefden in kleine groepen en jaagden op kleinere dieren.
Toen Charles Darwin in 1883 op de Falklandeilanden was, voorspelde hij dat de soort niet lang meer zou leven. Dit kwam onder andere door de bedreigingen van de mens. Helaas, kreeg hij 40 jaar later gelijk.
20. West-Afrikaanse Zwarte Neushoorn

- Uitgestorven: 15 jaar geleden
De West-Afrikaanse zwarte neushoorn was altijd al de meest bijzondere afstammeling van de reguliere neushoorn. Het leefde vooral in Afrikaanse landen, waaronder Kenia, Rwanda en Zambia. Ondanks dat de neushoorn ontzettend veel woog, kon het toch 55 kilometer per uur rennen en snel van richting veranderen.
De hoorn van de neushoorn is erg populair onder stropers. Dit is uiteindelijk de reden dat het leven de diersoort ten einde kwam.
21. Carolinaparkiet

- Uitgestorven: 100 jaar geleden
Het originele leefgebied van de Carolinaparkiet is het oosten van de Verenigde Staten, met name de staten North Carolina en South Carolina. Het is de enige papegaaisoort die daadwerkelijk zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten.
Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor het uitsterven van de Carolinaparkiet. Bijvoorbeeld omdat er ruimte beschikbaar moest worden gemaakt voor landbouw, waardoor de leefgebieden van de parkiet in grote hoeveelheden werden weggekapt.
Tevens is het een vogel die erg geliefd is onder bijvoorbeeld hoedenmakers, maar ook als huisdier. Hierdoor werden veel vogels uit het wild gehaald, wat een grote oorzaak was voor het einde van de parkietsoort.
22. Hommelvlinder

- Uitgestorven: 25 jaar geleden
De hommelvlinder was een nachtvlinder, die ook overdag actief was. Het was een vlinder die voornamelijk in Nederland leefde. De laatste keer dat er een exemplaar gespot is, was in 1995. Dit is de reden dat de soort inmiddels als uitgestorven verklaard wordt.
De vlinder ziet eruit als een mix tussen een hommel en een vlinder, wat ook uit de naam op te maken is. Het is als het ware een hommel met hele grote en wijde vleugels.
23. Po’ouli

- Uitgestorven: 20 jaar geleden
De po’ouli is een zangvogel die op het eiland Maui leeft. Maui is onderdeel van de bekende eilandengroep Hawaï.
De vogel is ongeveer 13 tot 15 centimeter groot. Het heeft een korte staart en een dikke snavel. Opvallend voor het vogeltje is de zwarte streep die als een soort masker door het oog loopt.
De vogel werd pas ontdekt in 1974 op het eiland Honolulu, maar inmiddels zijn er al 20 jaar geen exemplaren meer gespot, waardoor de vogelsoort inmiddels als uitgestorven verklaard is.
24. Zanzibarluipaard

- Uitgestorven: 20 jaar geleden
De Zanzibarluipaard is een uitgestorven luipaardsoort die ongeveer 20 jaar geleden uitstierf. De soort leefde op het eiland Unguja, onderdeel van de eilandengroep Zanzibar, gelegen voor de kust van Tanzania.
Er is weinig over de luipaard bekend.
25. Gouden Pad

- Uitgestorven: 25 jaar geleden
Deze prachtige amfibieën zijn pas sinds kort uitgestorven. Sterker nog, ze werden pas 50 jaar geleden ontdekt, om 25 jaar later alweer als uitgestorven verklaard te worden.
In deze 25 jaar zijn er zo’n 1500 padden ontdekt. Ineens waren ze weg en zijn ze nooit meer gezien. De oorzaak hiervan schijnt klimaatverandering te zijn.
26. Pyreneese Steenbok

- Uitgestorven: 20 jaar geleden
De Pyreneese steenbok is een boksoort die rond het jaar 2000 uitstierf, terwijl er een grote ‘beschermingscampagne’ gaande was om de soort te reden. Het was de eerste keer dat zo’n campagne finaal mislukte.
De bok was een van Europa’s bijzonderste dieren. Met zijn dikke vacht was hij erg resistent tegen de kou, waardoor hij het erg naar zijn zin had in de hoge, rotsachtige Pyreneeën. De bok at vooral grassen en mossen.
27. Quagga

- Uitgestorven: 150 jaar geleden
De quagga was een mix tussen een zebra en een paard. De soort ontstond ongeveer 200.000 jaar geleden en stierf uit gedurende de 19e eeuw. De quagga leefde in Zuid-Afrika en kreeg zijn naam door het geluid dat de soort maakte.
De soort is uiteindelijk uitgestorven, omdat ze door de mens onder erbarmelijke omstandigheden als landbouwdieren werden gehouden, zowel voor vlees als voor andere doeleinden.
28. Buidelwolf

- Uitgestorven: 90 jaar geleden
De buidelwolf, ook bekend als de Tasmaanse tijger leefde in Australië en at voornamelijk vlees.
Kenmerkend voor de soort was dat hij een buidel had, vergelijkbaar met een kangoeroe. Hier heeft de soort zijn naam dan ook aan te denken. In Australië stond de soort aan de top van de voedselketen.
Toen de Europeanen eenmaal voet aan land zette in Australië, was het voor de tijgersoort al snel gedaan. De boeren die er zich vestigden, jaagden op de soort. Ze waren namelijk bang dat de buidelwolven hun bijvoorbeeld hun schapen op zouden eten.
In 30 jaar tijd werden er bijna 2500 wolven gedood, wat het einde voor de soort betekende.
29. Spix’ Ara

- Uitgestorven: 20 jaar geleden
De Spix’ ara is een blauwe vogelsoort, die oorspronkelijk uit Brazilië komt. De films Rio en Rio 2 werden op deze vogelsoort gebaseerd.
De vogel werd eind jaren ’80 voor het laatst in het wild gespot en is inmiddels officieel uitgestorven. Wel zijn er nog tientallen vogels in gevangenschap, bijvoorbeeld in dierentuinen.
De vogel werd tussen de 50 en 60 centimeter groot en woog gemiddeld 350 gram.
30. Chinese Vlagdolfijn

- Uitgestorven: 20 jaar geleden
Hoewel het de Chinese vlagdolfijn wordt genoemd, is deze dolfijn officieel een walvissoort. De soort werd in 1918 officieel ontdekt maar is inmiddels als zo’n 20 jaar uitgestorven.
De dolfijn had een rond voorhoofd met erg kleine ogen. De dolfijn had een blauwgrijzige kleur. Ze hadden een gemiddelde lengte van 230 centimeter en een gemiddeld gewicht van 130 kilogram.
De dolfijn zwom door de Jangtsekiangrivier. Toen de Chinezen hierachter kwamen, ontstond er een enorme jacht op de dolfijn, voornamelijk voor het vlees en de huid. De soort werd toen een officieel beschermde diersoort. Dit bleek niet genoeg, toen de soort 20 jaar geleden officieel uitgestorven verklaard werd.