Top 30 Duurste Films Ooit Gemaakt

Het maken van een film is erg duur. Bij de productie komen kosten kijken voor onder andere de sets, de acteurs, de visuele effecten en nog veel meer. De meeste films die je in de bioscoop ziet, hebben minstens tientallen miljoenen gekost.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides is de duurste film ooit gemaakt. De film werd geproduceerd voor een bedrag van ongeveer €311 miljoen en is uitgebracht in 2011.

Weten wat de 29 andere duurste films allertijden zijn? Lees dan snel verder!

1. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

 • Gemaakt voor: €311 miljoen
 • Uitgebracht in: 2011

Nogmaals een film uit de Pirates-franchise. De vierde film in de franchise, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, werd in 2011 uitgebracht en kostte in totaal ongeveer €311 miljoen. Johnny Depp vertelde in een interview met Vanity Fair dat hij flink overbetaald werd voor de Pirates-franchise. Eventueel één van de redenen dat de films zo duur waren…

De film leverde wereldwijd zo’n €800 miljoen op wat ervoor zorgt dat het gekeken naar de box-office een redelijk succesvolle film is.

2. Avengers: Endgame

 • Gemaakt voor: €290 miljoen
 • Uitgebracht in: 2019

Het vervolg op Avengers: Infinity War is Avengers: Endgame. In de film zitten erg veel ontzettend belangrijke gebeurtenissen in de Marvel-tijdlijn. Het is de tweeëntwintigste MCU-film en meer dan 30 van de onmisbare karakters keren terug.

Buiten dat het een ontzettend dure film was om te maken, leverde de film ook erg veel op. Met een opbrengst van ongeveer €2,1 miljard haalde hij Avatar in en werd het de meest opleverende film allertijden.

3. Avengers: Infinity War

 • Gemaakt voor: €261 miljoen
 • Uitgebracht in: 2018

Avengers: Infinity War is met zijn €1,6 miljard de meest opleverende film van 2018 en daarnaast de vijfde meest opleverende film allertijden. Het is de voorganger van Avengers: Endgame en de beide films werden achtereenvolgend gefilmd.

In de film maken bijna alle geliefde Marvel-acteurs weer hun opmars. Dit is onder andere de reden dat het budget van de film op €261 miljoen uitkwam.

4. Pirates of the Caribbean: At World’s End

 • Gemaakt voor: €248 miljoen
 • Uitgebracht in: 2007

Nóg een film in de Pirates-franchise die de lijst haalt is Pirates of the Caribbean: At World’s End. Het was de eerste film ooit die de grens van $300 miljoen (ongeveer €245 miljoen) overschreed in zijn budget.

De film was een iets minder groot succes dan zijn voorganger, nadat er ongeveer €800 miljoen werd verdiend aan onder andere de ticketverkoop.

5. Justice League

 • Gemaakt voor: €248 miljoen
 • Uitgebracht in: 2017

De door Warner Brothers geproduceerde film Justice League was een redelijk success. Het budget van ongeveer €248 miljoen werd in de box-office ongeveer verdubbeld.

De film zou van origine geregisseerd worden door Zack Snyder, maar halverwege de productie trad hij af als regisseur als gevolg van het overlijden van zijn dochter. De taak als regisseur werd toen overgenomen door Joss Whedon.

6. Solo: A Star Wars Story

 • Gemaakt voor: €228 miljoen
 • Uitgebracht in: 2018

De Star Wars-franchise houdt van films met een groot budget, want ook de film Solo: A Star Wars Story staat hoog in de lijst. De film werd geproduceerd voor €228 miljoen.

De film had voor veel minder geld gemaakt kunnen worden. Echter, halverwege de productie werd er gewisseld van regisseur, waardoor een groot aantal eerder gefilmde scènes opnieuw gefilmd moesten worden.

7. Star Wars: The Rise of Skywalker

 • Gemaakt voor: €228 miljoen
 • Uitgebracht in: 2019

Een film die zijn budget wel terugverdiende is Star Wars: The Rise of Skywalker. Na gemaakt te zijn voor €228 miljoen werd er met een omzet van ongeveer €1 miljard een flinke winst behaald.

De film werd over het algemeen beter ontvangen dan ‘The Last Jedi’, maar de fans waren niet volledig tevreden.

8. John Carter

 • Gemaakt voor: €218 miljoen
 • Uitgebracht in: 2012

De science-fiction film John Carter werd in 2012 uitgebracht door Disney. Het was het live action-regiedebuut van Andrew Stanton, die eerder aan verschillende Pixar-films werkte.

Het budget werd niet terugverdiend in de box-office en was dan ook één van de grootste Disney-flops ooit.

9. Batman v Superman: Dawn of Justice

 • Gemaakt voor: €218 miljoen
 • Uitgebracht in: 2016

Eerder al in het lijstje met beide eigen films, was ook de film waarin Batman en Superman samenkomen een erg dure film. Batman v Superman: Dawn of Justice werd uitgebracht in 2016. Aan de film werd in totaal een budget van €218 miljoen besteed. Daarbij kwam nog eens een marketingbudget van €120 miljoen.

Dit alles werd ruim terugverdiend, nadat de film zo’n €640 miljoen opleverde in de box-office.

10. Star Wars: The Last Jedi

 • Gemaakt voor: €217 miljoen
 • Uitgebracht in: 2017

Star Wars: The Last Jedi, ook bekend als Episode VIII is het achtste deel uit de franchise. De film won onder andere de Oscar voor beste filmmuziek. De soundtrack van de film werd gecomponeerd door John Williams. De legendarische componist componeerde naast Star Wars, ook de soundtracks voor films als Jaws, Jurrassic Park, The Extra Terrestrial en Home Alone.

Star Wars: The Last Jedi werd uitgebracht in 2017 en gemaakt met een budget van €217 miljoen.

11. Tangled

 • Gemaakt voor: €215 miljoen
 • Uitgebracht in: 2010

De Disney-animatiefilm Tangled, die in Nederland bekend staat als Rapunzel is met zijn budget van €215 miljoen de duurste animatiefilm ooit gemaakt.

De film heeft zoveel gekost, omdat de animatoren erg veel moeite hadden met bepaalde onderdelen van de film. Animator Glen Keane vertelde bijvoorbeeld dat ze moeite hadden met het geven van de juiste look aan de film, maar ook met het ontzettend lange haar van Rapunzel.

12. Star Wars: The Force Awakens

 • Gemaakt voor: €214 miljoen
 • Uitgebracht in: 2015

Star Wars: The Force Awakens is de zevende Star Wars-film ooit uitgebracht. Hij werd uitgebracht in 2015 na geproduceerd te zijn voor een bedrag van €214 miljoen. Het bedrag werd met name uitgegeven aan de intensieve inzet van special effects.

Met de ongeveer €950 miljoen die deze film opleverde, werd het budget ruim terugverdiend.

13. Spider-Man 3

 • Gemaakt voor: €213 miljoen
 • Uitgebracht in: 2007

De door Sony gemaakte Spider-Man 3 werd in 2007 uitgebracht. Het was de derde film voor spiderman-acteur Tobey Maguire en tevens het einde van de eerste Spiderman-trilogie.

De film werd in 2007 uitgebracht en geproduceerd met een budget van €213 miljoen.

14. Beauty and the Beast

 • Gemaakt voor: €211 miljoen
 • Uitgebracht in: 2017

De film Beauty and the Beast, met daarin Harry Potter-actrice Emma Watson, is na The Lion King een andere ontzettend prijzige live action-remake van een eerder uitgebrachte Disney-tekenfilm.

Deze remake was een voorloper van The Lion King en werd in 2017 uitgebracht na gemaakt te zijn met een budget van €211 miljoen.

15. Avengers: Age of Ultron

 • Gemaakt voor: €207 miljoen
 • Uitgebracht in: 2015

De Avenger-film die na de eerder benoemde film Avengers kwam, is Avengers: Age of Ultron. Over het budget van deze film zijn ontzettend veel discussies gaande. Er is nooit via een officiële bron naar buiten gebracht wat het exacte budget was, maar de meest accurate schattingen, zijn dat het budget rond de €207 miljoen was.

Dit budget werd ruim terugverdiend, de film leverde namelijk meer dan €1 miljard op.

16. The Lion King

 • Gemaakt voor: €207 miljoen
 • Uitgebracht in: 2019

Nee, niet de tekenfilm, maar de live-action remake The Lion King is de zestiende duurste film allertijden. De film werd in 2019 uitgebracht en geproduceerd voor een bedrag van €207 miljoen.

Het grootste deel van dit budget ging uit naar de enorme visual effects-kosten. Het is ontzettend duur om realistische computereffecten te creëren, maar het resultaat hiervan is dat de film er ook daadwerkelijk levensecht uitziet.

17. Captain America: Civil War

 • Gemaakt voor: €207 miljoen
 • Uitgebracht in: 2016

Captain America: Civil War is de derde film in de Captain America-trilogie, onderdeel van de Marvel Cinematic Universe. De film kostte zo’n €207 miljoen.

In de film spelen vele wereldberoemde acteurs en actrices, zoals Robert Downey Jr., Scarlett Johansson en Chris Evans. Tevens was de film het MCU-debuut van de derde Spiderman Tom Holland.

18. Harry Potter and the Half-Blood Prince

 • Gemaakt voor: €207 miljoen
 • Uitgebracht in: 2009

Het kon natuurlijk eigenlijk niet uitblijven, maar ook de Harry Potter-franchise staat in het lijstje. Als de zesde film in de franchise is Harry Potter and the Half-Blood Prince de duurste Harry Potter-film ooit gemaakt.

Echter, het hielp niet de eerste film te verslaan in box-office. De eerste film is namelijk nog altijd het grootste succes, wanneer je kijkt naar verdiensten. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone leverde Warner Bros namelijk ongeveer €800 miljoen op.

19. Spectre

 • Gemaakt voor: €207 miljoen
 • Uitgebracht in: 2015

Spectre, de vierentwintigste film in de razend populaire James Bond-franchise. Het is het vierde maal dat acteur Daniel Craig de rol als James Bond mag vervullen. De film koste zo’n €207 miljoen en leverde al bijna €1 miljard op.

De films zijn al tientallen jaren een ontzettend groot succes en er zullen waarschijnlijk nog vele jaren volgen. De nieuwste film, No Time To Die met een titelsong van Billie Eilish, zal dit jaar uitkomen.

20. The Fate of the Furious

 • Gemaakt voor: €207 miljoen
 • Uitgebracht in: 2017

The Fate of the Furious, vaak naar gerefereerd als Fast & Furious 8 is de achtste film in de bekende reeks. In de reeks hebben onder andere de inmiddels wereldberoemde acteurs Vin Diesel, Paul Walker en Dwayne ‘The Rock’ Johnson een rol.

Volgens bronnen kostte deze film ongeveer €207 miljoen. Dit budget werd onder andere besteed aan een peperdure scène waarin auto’s van een tientallen meters hoge parkeergarage af vallen in New York. Het budget werd echter ruim terugverdiend nadat er zo’n €1 miljard aan de film verdiend werd.

21. Transformers: The Last Knight

 • Gemaakt voor: €198 miljoen
 • Uitgebracht in: 2017

De vijfde Transformers-film ooit gemaakt was Transformers: The Last Knight. De filmserie leverde gemixte reacties op. Het varieerde van erg positief, tot negatief.

Deze film werd in 2017 geproduceerd voor een bedrag van €198 miljoen en verdiende dit ruim terug in de box-office.

22. Avatar

 • Gemaakt voor: €196 miljoen
 • Uitgebracht in: 2009

De tweeëntwintigste film in dit lijstje is Avatar. Avatar werd in 2009 uitgebracht en geproduceerd voor een budget van €196 miljoen.

De film zou, kijkend naar de box-office, later een razend succes worden. Het was namelijk tot juli 2019 de meest winstgevende film ooit. In totaal leverde de film €2,45 miljard op. Tevens won de film 3 Oscars. Dit waren de Oscars voor Best Cinematography, Best Art Direction en Best Achievement in Visual Effects.

23. Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales

 • Gemaakt voor: €190 miljoen
 • Uitgebracht in: 2017

De vijfde en meest recente film in de filmserie is Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. De film was goedkoper dan zijn twee voorgangers, de derde en vierde film.

De film is op de eerste na, de minst winstgevende film in de Pirates-franchise, nadat hij ongeveer €640 miljoen opleverde in de box-office.

24. The Dark Knight Rises

 • Gemaakt voor: €190 miljoen
 • Uitgebracht in: 2012

The Dark Knight Rises is de ontknoping van de Batman-trilogie, geregisseerd door wereldberoemde en befaamde regisseur Christopher Nolan. Nolan zou later nog films regisseren als Interstellar, Inception en Tenet.

De film, met daarin Christian Bale als Batman, werd een enorm succes, nadat het budget verviervoudigd werd terugverdiend in de box-office.

25. The Lone Ranger

 • Gemaakt voor: €182 miljoen
 • Uitgebracht in: 2013

De in 2013 uitgebrachte film The Lone Ranger is een Amerikaanse western gebaseerd op de oude gelijknamige televisieserie. In de film spelen wereldberoemde acteurs Johnny Depp en Armie Hammer.

De film werd geproduceerd voor een budget van €182 miljoen, met daarbovenop nog eens een marketingbudget van rond de €120 miljoen. Op de film werd echter verlies gemaakt, aangezien er ‘maar’ €168 miljoen mee werd verdiend. Dit is één van de redenen dat er nooit een vervolg op is gekomen.

26. Men in Black 3

 • Gemaakt voor: €182 miljoen
 • Uitgebracht in: 2012

Men in Black 3 is onderdeel van de bekende Men in Black-reeks, waarin onder andere Will Smith een rol speelt. De film werd uitgebracht in 2012 en geproduceerd voor een bedrag van €182 miljoen.

De film werd een enorm succes. Het budget werd namelijk verdrievoudigd in de box-office.

27. The Chronicles of Narnia: Prince Caspian

 • Gemaakt voor: €182 miljoen
 • Uitgebracht in: 2008

€100 miljoen van het totale budget van €182 miljoen werd bij deze film besteed aan special effects. Echter, The Chronicles of Narnia: Prince Caspian werd nooit een heel groot success.

De bedoeling van Disney was dat het een enorme franchise zou worden, vergelijkbaar met Harry Potter of The Avengers. Na het tegenvallende box-office resultaat van met name de tweede film, is dit er nooit van gekomen en werd de filmserie na de derde film geannuleerd.

28. Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest

 • Gemaakt voor: €182 miljoen
 • Uitgebracht in: 2006

De komende 4 films hadden een identiek budget, vandaar dat zij met zijn vieren de 25e plek bekleden. 1 van de 4 films, is Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest.

Met deze film, de tweede in de Pirates-franchise, stonden de makers in 2006 aan de vooravond van zelden eerder vertoonde successen. De film, met daarin Johnny Depp, werd gemaakt voor een budget van €182 miljoen.

29. Man of Steel

 • Gemaakt voor: €186 miljoen
 • Uitgebracht in: 2013

De Superman-film Man of Steel was de eerste film waarin Henry Cavill de rol als Superman vervulde. Het werd geen daverend box-office succes.

Wel is het de negenentwintigste duurste film ooit gemaakt, met een budget van €186 miljoen.

30. The Avengers

 • Gemaakt voor: €182 miljoen
 • Uitgebracht in: 2012

De film The Avengers is de eerste film in de Avengers-franchise, een reeks superhelden films van de Amerikaanse filmstudio Marvel, dat onder Disney valt.

Destijds verbrak de film verschillende box-office records, zoals de meest winstgevende film in zijn openingsweekend. Dit record behield de film tot 2015, toen het verbroken werd door Jurassic World.

Veel gestelde vragen

Wat is de duurste Nederlandse film ooit gemaakt?

De duurste Nederlandse film ooit gemaakt, is Zwartboek. In de film vertelt een joodse vrouw het verhaal van hoe zij de Tweede Wereldoorlog overleefde, als lid van het verzet.

In de film speelde onder andere bekende acteurs en actrices Carice van Houten, Thom Hoffman, Halina Reijn en Sebastian Koch. De film werd geregisseerd door Paul Verhoeven, die ook medeverantwoordelijk was voor het scenario. Tijdens het Nederlands Filmfestival werd de film in 2008 verkozen tot beste Nederlandse film allertijden.

In totaal werd aan de film een budget van maar liefst €18 miljoen besteed.

Wat is de duurste Disney film ooit gemaakt?

De duurste Disney-film ooit gemaakt, is tevens de duurste film allertijden. Namelijk Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides. De film kostte in totaal zo’n €311 miljoen.
Meer lezen over deze film? Kijk dan in de top 30.

Wat heeft de duurste film ooit opgebracht?

De duurste film ooit, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, bracht ongeveer €800 miljoen op. Erg veel geld dus. De film was ook winstgevend, wat dat betreft dus een succes voor de studio.

Echter, het is niet de meeste opleverende film allertijden, dat is namelijk Avengers: Endgame. Deze film leverde sinds zijn release al ongeveer €2,1 miljard op en verbrak daarmee het wereldrecord dat daarvoor was voor de film Avatar.

Wat is de duurste film ooit gemaakt door Netflix?

Wat sommige mensen misschien niet weten, is dat Netflix er niet alleen voor zorgt dat je films kunt kijken, maar zelf ook erg veel filmproducties opzet. Sommige duurder dan andere, maar ook Netflix doet aan erg prijzige producties.

De duurste filmproductie door Netflix ooit, is op dit moment bezig. Het is de productie van de film The Grey Man. De film wordt op dit moment gefilmd en het budget wordt geschat op zo’n €200 miljoen.

Wat is de duurste Belgische film ooit gemaakt?

De duurste Belgische film ooit gemaakt is een aanzienlijk duurder dan de duurste Nederlandse film ooit gemaakt. De duurste Belgische film ooit gemaakt is namelijk Mr. Nobody. In de film speelden dan ook wereldberoemde acteurs, zoals de Oscar-winnende acteur Jared Leto.

Bij de film kwam in totaal een budget van ongeveer €33 miljoen kijken, nog lang niet genoeg dus voor een plekje in de top 30.

Wat is de duurste porno film ooit gemaakt?

Ook pornofilms kunnen erg duur zijn. Het budget is vaak stukken lager dan bij bijvoorbeeld een actiefilm, maar dat betekent zeker niet dat het niet noemenswaardig is.

De duurste pornofilm ooit gemaakt is Pirates 2: Stagnetti’s Revenge. Het is de tweede film in de Pirates-reeks na de eerder erg succesvolle Pirates. De filmserie is een porno-parodie op de Pirates of the Caribbean-serie. Het budget van de tweede film was zo’n €8 miljoen en daarmee is het de duurste pornofilm ooit gemaakt.

Hoe lang draait een film in de bioscoop?

De draaitijd van een film kan erg variëren. Het is natuurlijk afhankelijk van hoeveel mensen er willen komen kijken.

Gemiddeld draait een film ongeveer 4 weken in de bioscoop. Echter, of er verlengt wordt, is vaak afhankelijk van het bezoekersaantal van de voorgaande week.

Hoe wordt een film gemaakt?

Het maken van een film begint bij het verhaal. Soms wordt er een nieuw verhaal geschreven door één of meerder scenaristen, maar soms wordt een film gebaseerd op een boek. Dit laatste was bijvoorbeeld het geval bij de Harry Potter-serie.

Vervolgens wordt er een team samengesteld om de film te gaan maken. Dit team bestaat bijvoorbeeld uit producenten, een regisseur, decorartiesten en make up-artiesten.

Hierna gaat elke groep van het team aan hun eigen onderdeel werken, om vervolgens bij het filmen weer bij elkaar gekomen. De film wordt dat gefilmd, wat soms wel maanden kan duren.
Als laatste wordt de film dan nog helemaal mooi gemonteerd en worden bijvoorbeeld de visual effects en de muziek toegevoegd.

De film is dan bioscoop-klaar en vanaf dan is het voor de studio wachten of het een succes wordt.

Wat vond je van dit artikel?

Alle 49 Hoofdsteden van Europa

Top 10 Beste Krielkippen Rassen