Top 20 Meest Bijzondere Begraafplaatsen Ter Wereld

Tijdens ons leven moeten we veel keuzes maken; wat gaan we vanavond eten? Welk shirt trek ik aan? Hoe ga ik mijn dag spenderen? Maar ook de belangrijke levensvragen eisen een keuze; wil ik wel of niet kinderen? Ga ik wel of niet trouwen? En wat gebeurt er met mij na mijn dood?

Veel mensen kiezen ervoor om na de dood begraven te worden. Dit is één van de meest voor de hand liggende opties waarbij je in een kist in de grond wordt begraven. Maar ook over de begrafenis zijn er een hoop beslissingen die genomen moeten worden.

In wat voor kist wil je bijvoorbeeld liggen? Hoeveel mensen verwacht je op de begrafenis? Wat voor consumpties wil je de gasten aanbieden? En, vooral, waar wil je begraven worden?

Er zijn een hoop bijzondere begraafplaatsen verspreid over de hele wereld waar je terecht kunt. Wij delen er graag een aantal van deze plekken met jou. Omdat smaken verschillen, zijn deze begraafplaatsen niet op volgorde geplaatst.

Een van de bijzondere begraafplaatsen op onze lijst is Waverley Cemetery in Australië. Maar ook in Japan, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Iran en andere plekken zijn er bijzondere begraafplaatsen te vinden.

Een begraafplaats wordt vaak als bijzonder beschouwd als deze er bijzonder mooi uitziet, een bijzondere locatie heeft, of de laatste rustplek is voor wereldberoemde personen.

1. Neptune Memorial Reef – VS

Neptune Memorial Reef
Beeld: Wikimedia / Elkman
 • Adres: Florida, VS

Neptune Memorial Reef is een uniek concept. Het komt niet in aanmerking om als mausoleum of begraafplaats gezien te worden, maar jij, of jouw geliefden, kunnen hier wel ten ruste gelegd worden.

Na de crematie kun je er namelijk voor kiezen om het as te laten verwerken tot een nieuw beeld voor onderwater. Zo blijf je nog vele jaren bijdragen aan de omgeving.

Je kunt bij Neptune Memorial Reef ervoor kiezen om gewoon op het land even wat tijd voor jezelf te nemen en terug te denken aan jouw geliefden, maar je kunt ook in het water duiken om weer dicht bij jouw persoon te zijn.

2. South Park Street Cemetery – India

South Park Street Cemetery
 • Adres: 52, Park Street, Opp Assembly Of God Church, Kolkata, West Bengal 700017, India
 • Beroemde personen: Walter Landor Dickens

De graven in South Park Street Cemetery in India hebben een gotische en Indo-Saracenische look. Sinds 1830 wordt de begraafplaats niet meer gebruikt, maar het is nog wel beschermd door Archaeological Survey of India.

Het mooie aan deze begraafplaats is vooral de manier waarop de graven tentoon gesteld worden, maar ook de verhalen die erachter schuilen.

Er wordt ook gespeculeerd dat er spoken bestaan binnen de muren van deze begraafplaats. Sterker nog, het zou een van de meest spookachtige plekken in India zijn.

3. Old Jewish Cemetery – Tsjechië

Old Jewish Cemetery
 • Adres: Široká 3, 110 00 Josefov, Tsjechië
 • Beroemde personen: David Oppenheim

Een van de grootste Joods begraafplaatsen in Europa is The Old Jewish Cemetery. Deze bevindt zich in Praag, Tsjechië.

Het museum is tegenwoordig in handen van Jewish Museum in Praag. Gerenommeerde Joodse mensen werden in deze begraafplaats begraven vanaf halverwege de 15e eeuw tot 1786. Het is dus niet meer in gebruik. Het oudste graf aanwezig is die van Avigdor Kara, en dat is ook de enige aanwijzing wat betreft wanneer de begraafplaats precies is ontstaan.

Er zijn hier 12,000 stenen aanwezig, maar er wordt geschat dat er 100,000 mensen hier begraven zijn. Zij liggen allemaal op en door elkaar heen. Dit heeft vooral te maken met het tekort aan Joodse begraafplaatsen in Praag in die tijd. Dat is ook de reden dat de stenen allemaal zo dicht op elkaar staan.

4. Oakland Cemetery – VS

Oakland Cemetery
 • Adres: 248 Oakland Ave SE, Atlanta, GA 30312, Verenigde Staten
 • Beroemde personen: Ivan Allen Jr

Oakland Cemetery bestaat al sinds 1850 en stond vroeger bekend als Atlanta Graveyard of City Burial Place. In 1872 heeft het de naam Oakland Cemetery gekregen.

De begraafplaats staat bekend om zijn prachtige tuinen en karakteristieke gebieden binnen het kavel. Met haar adembenemende magnolia’s en indrukwekkende mausoleums, weet deze begraafplaats tijd even stil te laten staan in een drukke stad.

Er zijn verschillende gebieden voor verschillende ‘groepen’ mensen. Zo is er een gebied voor Joodse mensen, een Confederates gedeelte, Historic African American gedeelte en nog veel meer.

5. Green-Wood Cemetery – VS

Green-Wood Cemetery
 • Adres: 500 25th St, Brooklyn, NY 11232, Verenigde Staten
 • Beroemde personen: Elilas Howe Jr.

In 1838 werd Green-Wood Cemetery gebouwd als oplossing voor de steeds voller wordende begraafplaatsen bij de kerken. Sinds 2006 is de begraafplaats een Nationaal Historisch Monument.

Het hoogste punt van Brooklyn ligt in deze begraafplaats. In 1776 was dit tevens ook een belangrijke locatie tijdens de Battle of Long Island. De begraafplaats is geïnspireerd op verschillende natuur-begraafplaatsen, en was dan ook Brooklyn’s eerste park.

Er wordt nog altijd gewerkt aan het uiterlijk van Green-Wood Cemetery.

6. Calvary Cemetery – VS

Calvary Cemetery
 • Adres: 49-02 Laurel Hill Blvd, Woodside, NY 11377, Verenigde Staten
 • Beroemde personen: Timothy Sullivan

Met ongeveer 3 miljoen begravingen heeft Calvary Cemetery in Queens New York het grootste aantal bijzettingen van alle begraafplaatsen in de VS. Het is dan ook niet raar dat de begraafplaats 365 hectare in beslag neemt.

Het eerste gedeelte was in 1817 al bijna vol. Ondertussen is de begraafplaats opgedeeld in vier verschillende delen. Het is nog steeds mogelijk om hier begraven te worden, en de begraafplaats is nog altijd aan het uitbreiden.

Vanaf de begraafplaats heb je uitzicht op de stad van Manhattan.

7. Lafayette Cemetery – VS

Lafayette Cemetery
 • Adres: 1427 Washington Ave, New Orleans, LA 70130, Verenigde Staten
 • Beroemde personen: Judge Ferguson

In de Garden District van New Orleans ligt Lafayette Cemetery. Deze begraafplaats werd in 1833 gesticht en wordt nog steeds gebruikt. Vooral de architectonische betekenis van haar graven en mausoleums, en de kruisvormige indeling is waardoor deze begraafplaats bekend is geworden.

In 2006 heeft de begraafplaats veel te lijden gehad na schade door Hurricane Katrina. Gelukkig konden de graven en het landschap hersteld worden dankzij verschillende fondsen. De begraafplaats is sinds 2019 gesloten voor publiek.

Er zijn een hoop films en tv-series hier opgenomen, inclusief The Originals, Dracula en The Vampire Diaries.

8. Maqbaratoshoara – Iran

Maqbaratoshoara
 • Adres: مقبرة الشعرا, Sheshgelan, Tabriz, East Azerbaijan Province, Iran
 • Beroemde personen: Shahriar

Deze begraafplaats staat ook wel bekend als het Mausoleum der Dichters. Hier liggen vooral dichters, mystici en andere opmerkelijke personen uit Tabriz.

De begraafplaats was in eerste instantie in verval gekomen na een hevige aardbeving. Omdat er op dat moment al veel mensen hier begraven waren, werd besloten om de begraafplaats te restaureren. Dat is hoe het mausoleum is ontstaan wat nu een prachtige constructie is die wereldberoemd is.

Omdat er hier veel kunstenaars en dichters begraven zijn, is er hier ook een winkel aanwezig. Daar kun je het werk van de dichters kopen.

9. New York Trinity Church Cemetery – VS

New York Trinity Church Cemetery
 • Adres: 770 Riverside Dr, New York, NY 10032, Verenigde Staten
 • Beroemde personen: Philip Hamilton / Francis Lewis

New York Trinity Church Cemetery is ontstaan in 1698 en bestaat uit drie verschillende begraafplaatsen. Het bijzondere aan deze begraafplaatsen is dat zij zich midden in de drukke staf bevinden.

Veel historische figuren hebben hier hun laatste rustplek van gemaakt sinds 1697. Tevens is dit ook nog de enige actieve begraafplaats in Manhattan.

De begraafplaats maakt deel uit van de Trinity Church die regelmatig evenementen organiseert zoals bijkomstigheden om samen te bidden, naar muziek te luisteren en meer.

10. Highgate Cemetery – VK

Highgate Cemetery
 • Adres: Swain’s Ln, London N6 6PJ, Verenigd Koninkrijk
 • Beroemde personen: George Michael / Jean Simmons

De bekendste begraafplaats van Londen is Highgate Cemetery, en deze wordt nog altijd gebruikt. Vooral bekende personen wilden hier vroeger begraven worden. De begraafplaats is in twee delen opgedeeld, waarvan één gesloten is tenzij een gids begeleiding geeft.

West Cemetery, en dan met name de Egyptische Avenue, vormde een inspiratiebron voor het boek Dracula uit 1897. Allan Farrant, een Hoge Priester van de British Occult Society, werd in de jaren zeventig gearresteerd in West Cemetery. Hij werd omring door geopende graven en had een houten staak en crucifix bij zich. Zijn doel was op de ‘Highgate Vampier’ te doden.

Het is alleen mogelijk om hier een graf te kopen voor direct gebruik, wanneer je 80 jaar of ouder bent, of als je terminaal ziek bent.

11. Arlington National Cemetery – VS

Arlington National Cemetery
 • Adres: 1 Memorial Avenue, Arlington, Arlington County, Virginia, Verenigde Staten
 • Beroemde personen: John F Kennedy

Arlington National Cemetery staat vooral bekend als een militaire begraafplaats, maar het is ook de rustplaats van andere bekende Amerikanen. Vanaf de begraafplaats heb je zicht op Washington D.C.

De eerste begrafenis vond plaats in 1864. Tegenwoordig worden er nog dagelijks vijftien begrafenissen per dag gehouden. In totaal telt de begraafplaats ongeveer 400,000 graven.

Er staan hier meerdere monumenten voor onbekende soldaten uit de Eerste, Tweede, Korea en Vietnam-oorlog. Deze monumenten worden 24 uur per dag bewaakt. Helaas is er in 2010 ook bekend geworden dat er minstens 200 overledenen onder de verkeerde grafsteen liggen door slechte administratie.

12. Mount of Olives – Jerusalem

Mount of Olives
 • Adres: דרך יריחו، 52، ירושלים
 • Beroemde personen: Princess Alice of Battenberg

De Joodse Begraafplaats op de Mount of Olives is de oudste en meest belangrijke Joodse begraafplaats in de geschiedenis van Jerusalem. Meer dan 3,000 jaar geleden werden hier mensen begraven, en dat gebeurt vandaag de dag nog steeds. In totaal liggen hier ongeveer 70,000 – 150,000 graven.

Veel Bijbelse figuren zouden hier begraven zijn zoals Zechariah en Absalom. Daarnaast zijn er ook veel bekende mensen van tegenwoordig begraven. Hierbij valt te denken aan Princess Alice of Battenberg, de moeder van Prince Philip, maar ook Jacob Israël de Haan, een Nederlandse journalist.

Helaas is de Joodse Begraafplaats vaak slachtoffer van vandalisme en aanvallen. Zo zijn er veel stenen die vernield en ontheiligd zijn, en worden bezoekers er regelmatig aangevallen. Er wordt nog altijd gewerkt aan de veiligheid van de bezoekers en de restauratie van de stenen.

13. Bonaventure – Georgia

Bonaventure
 • Adres: 330 Bonaventure Rd, Thunderbolt, GA 31404, Verenigde Staten
 • Beroemde personen: Gracie Watson

De eerste begrafenissen in Bonaventure Cemetery vonden plaats in 1850. Voorheen was dit een plantage en privébegraafplaats in eigendom van kolonel John Mullryne. Nadat de begraafplaats verkocht was aan Commodore Josiah Tattnall, werd Tattnall hier zelf drie jaar later ook in begraven.

Bonaventure Cemetery ligt op het voormalige terrein van Bonaventure Plantation. Dit verklaart ook de adembenemende omgeving. Overal waar je kijkt zie je prachtige planten, bomen, en meer natuur.

Na een vermelding in de roman Midnight in the Garden of Good and Evil, en de daaropvolgende film geregisseerd door Clint Eastwood, werd deze begraafplaats beroemd. Tevens heeft de begraafplaats ook veel roem gekregen door het spookverhaal van Gracie Watson, van wie er nu ook een standbeeld staat.

14. La Recoleta – Argentinië

La Recoleta
 • Adres: Junín 1760, C1113 CABA, Argentinië
 • Beroemde personen: Eva María Duarte de Perón / Raúl Alfonsín

Veel mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Argentijnse geschiedenis zul je kunnen vinden in Cementerio de la Recoleta. De begraafplaats is actief sinds het begin van de 19e eeuw.

Als je hier nu nog een rustplaats hoopt te vinden, dan moet er wel al een familiegraf aanwezig zijn. Er is geen plek meer om uit te breiden. Op dit moment zijn er 4691 kluizen aanwezig, waarvan 94 beschermd worden door de Argentijnse overheid.

De plattegrond van de begraafplaats doet veel denken aan een stad. Grote bomen markeren de looppaden naar de mausolea die nog steeds gebruikt worden door de rijkere families in Argentinië die al een familiegraf hier hebben.

15. Waverley Cemetery – Australië

Waverley Cemetery
 • Adres: St Thomas St & Trafalgar St, Bronte NSW 2024, Australië
 • Beroemde personen: Henry Lawson

Mensen die graag met een uitzicht begraven willen worden, kunnen terecht bij Waverley Cemetery in Australië. Deze begraafplaats bevindt zich op een rotswand met uitzicht op zee.

De begraafplaats wordt nog altijd gebruikt en heeft op dit moment meer dan 90,000 plaatsen die bezet zijn. Typerend voor de rustplaatsen is dat de stenen marmerwit zijn.

Door zijn prachtige uitstraling en de kalme sfeer die er hangt met uitzicht op de zee, is deze begraafplaats vaak gebruikt in de filmwereld. Zo werd dit de fictieve rustplaats voor Colonel Cato van ‘Spyforce’, is de begraafplaats vaak als inspiratie gebruikt door Henry Lawson (dichter), en is Waverley Cemetery ook gebruikt voor Tim en BayWatch.

16. Okunoin – Japan

Okunoin
 • Adres: Koyasan, Koya, Ito District, Wakayama 648-0211, Japan
 • Beroemde personen: Uesugi Kenshin

Okunoin is een van de meest heilige plekken in Japan en wordt vaak bezocht tijdens een pelgrimstocht. Sommige gidsen raden aan om deze begraafplaats ’s nachts te bezoeken door de bijzondere sfeer die er dan hangt.

In de Hall of Lanterns zijn er meer dan 10,000 lantaarns aanwezig die eeuw verlicht blijven. Sommigen zouden al meer dan 1000 jaar aan het branden zijn. Onder deze kamer is een kamer gevuld met duizenden Boeddha standbeelden.

Er zijn ook een aantal bijzondere plekken binnen Okunoin die de aard van een persoon zouden bepalen. Zo is er een steen aanwezig die voor mensen met een goed hart licht zou aanvoelen, en voor mensen die vaak zondigen juist zwaar zou aanvoelen.

Ook zou er een put zijn die kan voorspellen of je binnen drie jaar komt te overlijden of niet. Mensen die in de put kijken en niet hun eigen reflectie zien, zouden zich moeten voorbereiden op het einde.

17. Cimetière du Père Lachaise – Frankrijk

Cimetière du Père Lachaise
 • Adres: 16 Rue du Repos, 75020 Paris, Frankrijk
 • Beroemde personen: Marie Walewska

De grootste begraafplaats in Parijs is Père Lachaise Cemetery, ook wel bekend als Cimetière du Père-Lachaise, met een oppervlakte van 44 hectare. Jaarlijks komen hier meer dan 3,5 miljoen bezoekers op af.

In 1804 besloot Napoleon om hier een begraafplaats van te maken. Zo zou iedereen een plek hebben om begraven te worden, ongeacht geloof, etnische afkomst en alles wat daar nog bij komt kijken.

Tegenwoordig worden er hier nog steeds mensen begraven, maar er zijn wel een paar strenge eisen. Zo moeten mensen die hier begraven worden wel in Parijs overleden zijn, of dit moest de woonplaats zijn van de overledene. Tevens is er ook een wachtlijst omdat er maar een paar plekken beschikbaar zijn.

18. Merry Cemetery (Cimitirul Vesel) – Roemenie

Merry Cemetery
 • Adres: Săpânța 437305, Roemenië
 • Beroemde personen: Stan Ioan Pătraș

Hoewel begraafplaatsen meestal een plek van rouw zijn, is Merry Cemetery een van de vrolijkste begraafplaatsen ter wereld. De stenen zijn hier allemaal kleurrijk versierd met mooie plaatjes en leuke versjes.

Gek genoeg wordt deze begraafplaats ook gebruikt als toeristenattractie. Toegang tot de begraafplaats kost slechts 5 lei, maar geeft wel aan hoe bijzonder deze plek is.

Stan Ioan Pătraș is de persoon die begonnen is met deze kleurrijke stenen. Hij wilde dat mensen nog een reden hadden om hem te bezoeken na zijn dood. Elke steen heeft een versje wat betrekking heeft op de persoon die daar ligt.

19. St. Andrews Cathedral Graveyard – Schotland

St. Andrews Cathedral Graveyard
 • Adres: 9 Shorehead, St Andrews KY16 9RG, Verenigd Koninkrijk
 • Beroemde personen: Saint Andrew / Jamie Anderson

St. Andrews Cathedral is in 1158 gebouwd. Tijdens de Schotse Reformatie raakte het kathedraal in verval nadat de katholieke mis tijdens de reformatie in de 16e eeuw werd verboden. Hierdoor werd de grond omgebouwd tot een begraafplaats.

De begraafplaats wordt niet meer gebruikt, maar er liggen wel meer dan 500 inwoners van de stad. Een van de meest bezochte graven op deze plek is die van Young Tom Morris. De man is overleden in 1875 en was het eerste jonge wonderkind in de geschiedenis van golf.

Je kunt deze begraafplaats te allen tijde bezoeken. De oudste graven bevinden zich in het museum van het kathedraal.

20. Hollywood Forever – VS

Hollywood Forever
 • Adres: 6000 Santa Monica Blvd, Los Angeles, CA 90038, Verenigde Staten
 • Beroemde personen: Mel Blanc / Bugsy Siegel

Hollywood Forever Cemetery is de enige begraafplaats in Hollywood. Hier kun je begraven worden, gecremeerd, en de uitvaart houden. Het is ook een van de oudste begraafplaatsen in Los Angeles.

In echte Hollywood-stijl werd er na de dood van Jules Roth, mede-eigenaar van 1939 tot 1997, ontdekt dat er maar liefst 9 miljoen kwijt was van het fonds wat bedoeld was om de begraafplaats te onderhouden. Er zijn nu miljoenen geïnvesteerd om Hollywood Forever alsnog op te knappen.

Er zijn hier vooral mensen begraven die een redelijke rol gespeeld hebben in de entertainmentindustrie van de Verenigde Staten.

Wat vond je van dit artikel?

Top 30 Beste Voetballers Ter Wereld Van Dit Moment

Top 30 Grootste Werkgevers Van Nederland