Top 14 Beste Amerikaanse Automerken

Ford is het grootste Amerikaanse automerk. De Ford Motor Company, opgericht door de legendarische Henry Ford is actief in alle vlakken van de automarkt. Ze maken zowel automobielen als vrachtwagens en leveren tevens autofinancieringen. In 2019 telde het bedrijf ongeveer 190.000 inwoners en ze verkopen voor ongeveer $130 miljard aan auto’s per jaar.

De wereldwijde auto-industrie is erg competitief. De markt wordt gedomineerd door verschillende concerns. De Volkswagen Groep, de Toyota Motor Corporation en de Daimler AG zijn de drie grootste autogiganten ter wereld.

De grootste spelers zijn, anders dan in vele andere markten, van Europese of Aziatische afkomst. Vandaag de dag worden de meeste markten gedomineerd door bedrijven Amerikaanse bodem. In de auto-industrie is dit dus tot op heden niet het geval.

Wel doen ze de laatste jaren een goede gooi naar de top. Het wereldwijde succes van Elon Musk’s Tesla helpt hierbij enorm. Met de verschillende sportieve elektrische modellen zoals de Tesla Model X, de Tesla Model Y en de Tesla Cybertruck zijn erg populair onder het grote publiek. De verwachtingscijfers van het bedrijf zijn tevens veelbelovend en de kans is groot dat ook de automarkt binnen enkele jaren gedomineerd wordt door de Verenigde Staten.

Maar hoe waren deze verhoudingen vroeger? Zijn Europa en Azië altijd al de grootste spelers geweest of is dit iets van de afgelopen jaren? Welke Amerikaanse merken bestaan er überhaupt en wat is hun verhaal?

In dit artikel behandelen we de 14 grootste automerken van Amerikaanse bodem. Zowel de grootste van dit moment, als enkele merken die inmiddels niet meer actief zijn.

Weten welke 13 andere grote automerken er zijn en wat hun verhaal is? Lees dan snel verder!

1. Ford

Ford
 • Opgericht in: 1903

De Ford Motor Company werd opgericht op 16 juni 1903 door Henry Ford. Henry Ford is naar alle waarschijnlijkheid half-Nederlands, maar dit is niet officieel bekend. Een stukje Nederlandse trots dus.

De verschillende modellen van Ford werden over de hele wereld al miljarden keren verkocht en dit maakt Ford na Volkswagen, Toyota en Hyundai het grootste automerk ter wereld, kijkend naar hoeveel er per jaar verkocht wordt.

De eerste Ford werd al gemaakt in 1896, maar op dat moment was het nog gewoon een hobby van Henry. Toen de T-Ford werd uitgebracht, werd Ford meteen een wereldwijd succes. In totaal werden er 15 miljoen T-Fords verkocht in de jaren ’20 van de twintigste eeuw. Dit record van meest verkochte auto werd pas in de jaren ’70 (meer dan vijftig jaar later) verbroken, toen de Volkswagen Kever een wereldwijd succes werd.

Door vele wordt Ford gezien als een ontzettend betrouwbare en goede autoproducent en dat maakt het volgens de publieke opinie het beste Amerikaanse automerk uit de geschiedenis.

De meest succesvolle modellen in Amerika zelf zijn de Ford Mustang, de Ford F150 en de Ford Explorer. In Nederland zijn modellen als de Ford Focus of de Ford Fiësta populairder.

2. Chevrolet

Chevrolet
 • Opgericht in: 1911

Chevrolet, dat onderdeel is van General Motors, werd opgericht in 1911 in Detroit, Michigan, dat in het noorden van de Verenigde Staten ligt. Chevrolet is het best verkochte merk dat onder het moederbedrijf General Motors valt.

Chevrolet doet zichzelf voor als een erg betaalbaar merk. Echter, wanneer je je erin verdiept zul je zien dat de prijzen bij de meeste modellen flink op kunnen lopen. Dit is dan ook zeker te zien in de kwaliteit, de klasse en de uitstraling.

Het overgrote deel van de Chevrolet-modellen zijn erg mooi, groot en krachtig. De auto’s halen vaak hoge pk’s en zijn goed bestendig tegen botsingen of dergelijken.

3. Dodge

Dodge Challenger
 • Opgericht in: 1914

Het Noord-Amerikaanse Dodge werd opgericht in 1914 en is van oorsprong een écht familiebedrijf. Het werd opgericht door de gebroeders Dodge, John Francis en Horace Elgin. Zij verkochten het merk 14 jaar later alweer aan Chrysler verkocht voor naar verluid een bedrag van 175 miljoen dollar.

Inmiddels zijn de eigendomsrechten van Chrysler al vaak verruild van eigenaar. Zo maakte Dodge vanaf 1998 onderdeel uit van DaimlerChrysler, dit liep stuk in 2007. Vanaf 2014 was Dodge onderdeel van de organisatie Fiat Chrysler Automobiles, in het kort FCA, maar deze organisatie werd opgeheven in januari van 2021. Sinds januari 2021 staat Chrysler, en daarmee Dodge, weer op zichzelf.

De populairste modellen van Dodge zijn de Dodge Challenger en de Dodge Charger.

4. Tesla

Tesla
 • Opgericht in: 2003

De auto-, maar vooral groene stroom-gigant Tesla werd in 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Dit zal de meesten verbazen. De meeste mensen denken namelijk dat Tesla is opgericht door Elon Musk.

Dit is niet waar. In 2004 investeerde Elon Musk in het bedrijf en nam hij een groot deel van de aandelen over. Hij had de middelen dit te doen nadat hij zijn aandelen in het bedrijf PayPal, waarvan hij medeoprichter was, verkocht voor 180 miljoen dollar.

In 2008 nam Elon Musk de macht over het bedrijf over en ontsloeg hij de eerdere directeur, en tevens medeoprichter, Martin Eberhard. Hierna besloot hij vol voor het succes van Tesla te gaan en als gevolg hiervan besloot hij al zijn geld in Tesla te investeren.

Na verschillende tijden van zwaar weer voor Tesla zijn ze inmiddels uitgegroeid tot het grootste autobedrijf ter wereld, kijkend naar omzet. Echter, ze verkopen nog lang niet de meeste auto’s. Tesla verdient ook erg veel geld aan de ontwikkeling van verschillende groene stroom innovaties, bijvoorbeeld zonnepanelen. Tevens zijn ze druk bezig met het ontwikkelen accu’s die zonne-energie op kunnen slaan. Iets wat nog nooit iemand lukte, het zou een fantastische ontwikkeling zijn.

Tesla is dus véél meer dan een autobedrijf. Tesla is de toekomst. Als Tesla successen behaalt, betekent dat successen voor de duurzame wereld. Mede hierdoor is Tesla ook erg populair onder de beleggers.

5. Cadillac

Cadillac
 • Opgericht in: 1902

In 1902 werd Cadillac opgericht door Henry Leland in, zoals veel automerken, Detroit. De Noord-Amerikaanse stad die vroeger bekend stond als auto-industriestad. Cadillac staat bekend om zijn luxueuze auto’s en is al sinds 1909 onderdeel van het moederbedrijf General Motors.

De modellen van Cadillac worden voornamelijk verkocht in de Verenigde Staten, Canada en China. In Europa worden eigenlijk geen Cadillac’s verkocht en zijn ze dus ook bijna niet te zien.

Cadillac wordt gezien als de ‘gouden standaard’ van de Amerikaanse luxe auto-industrie. De populairste modellen van het merk zijn de Cadillac CT5, de Cadillac CT6 en de Cadillac Escalade.

6. Jeep

 • Opgericht in: 1947

Het merk Jeep heeft een bijzonder verhaal. Het is de afstamming van legerauto’s die gebruikt werden in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog bleven de auto’s gemaakt worden wat twee jaar na de oorlog zorgde voor de Jeep Jeepster. De Jeep Jeepster wordt gezien als de eerste SUV (sports utility vehicle) ooit gemaakt.

Door de jaren heen heeft Jeep een goede status opgebouwd onder het grote publiek. Het is één van de meest gewaardeerde SUV-markten op de markt. De meest geprezen modellen zijn de Jeep Cherokee, de Jeep Grand-Cherokee en de Jeep Wrangler.

Gekeken naar SUV’s is Jeep zeker de grootste Amerikaanse speler op de markt. De plaats van Jeep op de markt is erg zeker en zij hoeven dan ook weinig te vrezen.

7. RAM

RAM
 • Opgericht in: 2010

Het truckmerk RAM werd opgericht in 2010. Van origine was RAM een model van het merk Dodge. Dit model was echter zo populair dat het, na de overname van Chrysler (waar Dodge onder valt) door Fiat, werd losgekoppeld tot een op eigen poten staand merk.

Vandaag de dag is RAM één van de grootste marktspelers in de markt van pick-up trucks. De RAM 1500 is het succesvolste en populairste model dat het merk tot nu toe uitbracht. Dit model is beschikbaar in verschillende varianten, zowel variëren in maten en functies.

8. GMC

GMC
 • Opgericht in: 1902

In 1902 richtte de gebroeders Gabrowsky de Grabowsky Motor Vehicle Company op. Twee jaar, in 1900, hadden zij al een enkel voertuig geproduceerd en verkocht.

In 1906 startte ze een ‘grootschalige’ productie toen ze hun eerste fabriek bouwden in Pontiac. In deze fabriek konden ze ongeveer 200 voertuigen produceren in een jaar.

In 1909 werd het merk overgenomen door, zoals vele merken, General Motors. De naam werd toen veranderd naar de General Motor Truck Company, in het kort GMC.

GMC staat bekend om zowel hun vrachtwagens als hun commerciële voertuigen, zoals auto’s. Met de productie van beide werd gestart in het begin van de twintigste eeuw. Er waren destijds maar weinig bedrijven die beiden deden.

Vandaag de dag verkoopt GMC voornamelijk SUV’s, busjes en natuurlijk pick-up trucks. GMC, wat nog steeds onder General Motors valt, is één van de meest gewaardeerde pick-up truck-merken van Amerika.

9. Hennessey

Hennessey
 • Opgericht in: 1991

Hennessey Performance Engineering, niet te verwarren met het whisky-merk Hennesy, is nummer negen op de lijst. Het merk werd opgericht in 1991 in Texas, in het zuiden van de Verenigde Staten.

Naast het produceren van eigen auto’s, specialiseert Hennessey zich ook in het modificeren van bijzondere sportwagens. Merken die ze behandelen zijn bijvoorbeeld Ferrari, Porsche, McLaren, Dodge, Ford en Lexus.

De bekendste en populairste modellen van Hennessey zijn de Hennessey Venom 650R, de Hennessey Venom GT en de Hennessey Venom F5.

10. Chrysler

Chrysler
 • Opgericht in: 1925

Chrysler, dat werd opgericht als Stellantis North America in 1925, is één van de grootste autoproducenten van Amerika. Hun grote naam hebben ze vooral te danken aan hun geschiedenis. Het merk is één van de oudste Amerikaanse merken die vandaag de dag nog op de markt is.

Chrysler wordt gezien als één van de ‘Grote 3’ onder de auto’s in de Verenigde Staten. Inmiddels is Chrysler echter onderdeel van de Fiat Chrysler Autmobiles Group. Het merk is niets meer van wat het ooit was. Ze hebben op dit moment dan ook nog ‘maar’ drie modellen op de markt. De Chrysler Pacifica, de Chrysler Voyager en de Chrysler 300.

11. Lincoln

Lincoln
 • Opgericht in: 1917

Het Amerikaanse merk Lincoln werd opgericht in 1917 door Henry Leland. Henry Leland was tevens één van de oprichters van het merk Cadillac, dat hij acht jaar voor de oprichting van Lincoln al verkocht aan de Henry Ford Company. Het merk Lincoln werd opgericht door hetzelfde bedrijf in 1922, dat in de tussentijd al hernoemd was naar de Ford Motor Company.

De meeste mensen zullen de Lincoln kennen van hun oogtrekkende modellen die bekend zijn van de oude Amerikaanse. Ze zijn kenmerkend voor het beeld van een Amerikaanse stad dat in deze films geschetst wordt.

De modellen die Lincoln inmiddels nog op de markt heeft zijn onder andere de Lincoln Continental, de Lincoln MKC, de Lincoln MKZ, de Lincoln MKT en de Lincoln Nautilius. De populairste onder deze modellen is de Lincoln Continental. Deze auto staat bekend op zijn klasse, zijn enorme ruimte en zijn luxe interieur.

12. Pontiac

Pontiac
 • Opgericht in: 1926

Het merk Pontiac bestaat inmiddels niet meer, maar verdient het zeker op het lijstje te staan. Althans, het bestaat niet meer op zichzelf. Inmiddels vallen de modellen onder andere merken van het overkoepelende bedrijf General Motors.

Het merk staat bekend om zijn middenklasse auto’s. Ze maken auto’s die voor de ‘normale Amerikaan’ te betalen is, maar alsnog van enorm goede kwaliteit is.

Iets wat erg bijzonder is aan het merk Pontiac, is dat de auto van Michael Knight in de Amerikaanse televisieserie Knight Rider een Pontiac was. Dit was een Pontiac Firebird Trans Am. Deze auto is dan ook nog altijd geliefd onder verzamelaars.

13. Oldsmobile

Oldsmobile
 • Opgericht in: 1897

Oldsmobile is één van de oudste Amerikaanse automerken dat er bestaat. Het werd opgericht in 1897 en elf jaar later, in 1908, overgenomen door General Motors, zoals enorm veel andere merken. Echter, in 2004 besloot General Motors het merk stop te zetten, vanwaar het inmiddels niet meer bestaat.

In totaal werden er plus minus 35 miljoen Oldsmobiles verkocht. General Motors besloot het merk op te heffen vanwege onder andere de dalende verkoopcijfers. De allerlaatste Oldsmobile die ooit van de band rolde, was een rode Oldsmobile Alero. Van deze auto werden er maar 500 gemaakt en het is dan ook een erg exclusief exemplaar.

14. Hudson

Hudson
 • Opgericht in: 1909

De Hudson Motor Car Company werd opgericht in 1909 maar bestaat inmiddels al meer dan 60 jaar niet meer. Het merk was onderdeel van de Hudson’s Bay groep. Het merk produceerde verschillende unieke modellen, zoals de Hudson Phaeton, de Hudson Super Six, de Hudson Model R en de Hudson 4-Door Sedan.

Wat tellen we onder Amerikaanse automerken?

Onder Amerikaanse autobedrijven tellen we merken die zijn opgericht in de Verenigde Staten. Hieronder vallen verschillende merken, van erg oud tot bijna gloednieuw. Zo bestaan merken zoals Ford, Chevrolet of Chrysler al meer dan 100 jaar, terwijl een merk als Tesla nog niet eens 20 jaar oud is.

Welke automerken zijn Amerikaans?

Ford, General Motors en de Fiat Chrysler Automobile Group worden genoemd als de ‘Grote 3’ in de Amerikaanse auto-industrie. Alle drie van deze merken hebben tal van merken onder hun concern. Zo is Lincoln bijvoorbeeld onderdeel van Ford, waar Chevrolet onderdeel is van General Motors.

Welke merken zijn écht Amerikaans gemaakt?

Het is moeilijk antwoord te geven op deze vraag. Dit komt bijvoorbeeld omdat veel merken er voor kiezen (een deel van) hun productie naar andere landen te verplaatsen. Onder andere omdat de lonen en de belastingen hier lager zijn. Echter, het simpelste antwoord op deze vraag is de merken die hun origine vinden in de Verenigde Staten.

Net als dat er Amerikaanse merken zijn die hun productie naar het buitenland hebben verplaatst, zijn er ook merken die (een deel van) hun productie naar de Verenigde Staten hebben verplaatst. Bijvoorbeeld Honda, Toyota, Mercedes en BMW hebben allen verschillende productieketens opgezet op het Noord-Amerikaanse continent.

Bestaan er veel Amerikaanse merken?

Nee, wanneer je kijkt hoe groot en invloedrijk het land de Verenigde Staten is, staat hun invloed op de automarkt hier niet mee in verhouding. In totaal zijn er 14 Amerikaanse automerken opgericht, waarvan er inmiddels 3 non-actief zijn. Op dit moment zijn er dus nog 11 Amerikaanse automerken op de markt. Hieronder vallen Buick, Cadillac, Chevrolet, Ford, GMC, Chrysler, Dodge, Jeep, RAM, Lincoln en Tesla.

Zijn Amerikaanse automerken succesvol?

Qua omzet is Tesla inmiddels het grootste automerk ter wereld. Echter, het grootste deel van de omzet van Tesla komt niet van de auto’s. Hierdoor is het niet volledig gerechtvaardigd om Tesla neer te zetten als grootste automerk ter wereld. Het grootste deel van hun omzet zit hem namelijk in verschillende doorbraken en innovaties van Tesla op het gebied van duurzame energie.

Wanneer we kijken naar de meest verkochte auto’s per jaar is de hoogste genoteerde Amerikaanse fabrikant Ford, op plek 4. Dat is het cumulatieve getal van alle merken die onder de Ford Group vallen. Ditzelfde geld voor de merken boven Ford, namelijk Volkswagen op plek 1, Toyota op plek 2 en Daimler op plek 3.

Is Amerika de toekomst op de automarkt?

De kans is groot dat Amerika binnen enkele jaren de automarkt zal domineren. Dit komt enkel en alleen door hun ‘pareltje’ Tesla, Inc. Het autobedrijf werd opgericht door Martin Eberhard, Marc Tarpenning en Ian Wright, maar wordt inmiddels geleid door ’s werelds rijkste man, Elon Musk.

Tesla specialiseert zich in elektrische auto’s, maar houdt zich naast alleen auto’s ook erg veel bezig met het verduurzamen van de wereld. Ze hebben hun eigen zonnepanelen (waarmee ze onder andere hun eigen fabrieken van stroom voorzien) en werken aan een manier om zonne-energie op te slaan in accu’s. Het geld dat ze hiermee verdienen gebruiken ze weer om hun doel werkelijkheid te maken.

In zijn begindagen bij Tesla hield de inmiddels wereldberoemde Elon Musk een blog bij waarin hij zijn doelen en dromen voor het merk opschreef. In een blogpost op dit blog werkte hij zijn doelen erg duidelijk uit.

Een dure elektrische auto maken om met de winst van die auto een goedkopere elektrische auto te maken. Met dit geld wilde hij dan weer een goedkopere elektrische auto produceren en met dit geld vervolgens weer een. Hiermee wil hij doorgaan totdat elektrisch, maar toch stijlvol, rijden werkelijk voor iedereen financieel gezien werkelijkheid kon worden.

Hij is goed op weg. De Tesla Model 3 is, vergeleken met de modellen die hiervoor uitkwamen, een goedkoop alternatief. Wanneer Elon slaagt in zijn missie om elektrisch rijden voor iedereen beschikbaar te maken is het bijna onvermijdelijk dat Tesla het grootste autobedrijf allertijden zal worden.

Zoals eerder benoemd is Tesla niet alleen bezig met het produceren van elektrische auto’s. Ze doen er nog erg veel innovaties naast met als doel de wereld zo veel mogelijk te verduurzamen. Eén van deze innovaties is het opzetten van een wereldwijd Supercharger-netwerk. Het is het doel om de paar kilometer minstens één Tesla Supercharger te hebben, vergelijkbaar met een benzinestation. Op deze manier wordt de klacht die veel mensen met elektrische auto’s hebben, namelijk de (te) korte reikwijdte in ieder geval voor een deel opgelost.

Tesla is tevens erg populair onder de beleggers. De grootste aandeelhouders zijn de CEO zelf, Elon Musk, en Panasonic. Naast de grote bedrijven beleggen ook veel particuliere beleggers in Tesla. De ‘experts’ voorspellen veel goeds voor het aandeel Tesla. Bijvoorbeeld Cathie Wood, van het wereldwijd befaamde ARK Invest, verwacht dat Tesla binnen een aantal jaar minstens kan verdriedubbelen. Mocht dit werkelijkheid worden betekent dit niet alleen goed nieuwe voor de aandeelhouders, maar ook voor Tesla.

De waarde van het aandeel is een redelijke weerspiegeling van hoe goed het gaat met het bedrijf. De aandeelprijs is namelijk gebaseerd op de vraag naar het aandeel. De vraag stijgt natuurlijk wanneer het goed gaat met het bedrijf.

Maar wat maakt een Tesla nou een betere elektrische auto dan een andere elektrische auto? Dit zijn voornamelijk de vooruitstrevende technologieën. Bijvoorbeeld de AutoPilot. Geen enkel autobedrijf slaagt erin zo’n gefinetunede auto-pilot te creëren, zoals Tesla dat doet. Iets anders wat erg bijzonder is aan de Tesla-modellen, is dat je de auto kunt updaten. Wanneer er iets nieuws wordt toegevoegd aan de auto, hoef je niet meteen een nieuwe auto te kopen, maar download je gewoon simpelweg de update, net zoals je dat doet bij een app op je telefoon.

Dit alles maakt Tesla een erg bijzonder bedrijf. De kans is groot dat Tesla de toekomst is en dat Amerika ook de automarkt gaat domineren.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Gedownloade Apps

Top 5 Grootste Studentensteden Van Duitsland