Top 10 Warmste Plekken Op Aarde

Wat is het warm he? In Nederland kunnen we er wat van, zeuren over het weer. Waar het in de winter te koud is en in de herfst te nat, zijn onze zomers al snel te warm. Maar mogen wij eigenlijk wel zo veel klagen?

De laatste jaren wordt het ene na het andere warmte record verbroken. Sinds 1911 zijn er in Nederland 29 hittegolven voorgekomen. De langste duurde achttien dagen, dit was in 1975. Maar de hittegolf van het opeenvolgende jaar was volgens het KNMI gemiddeld warmer.

De hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland is 40,7°C. In 2019 kwam het kwik in Nederland voor het eerst boven de 40 graden. Het warmst werd het toen in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen.

Erg warm, maar wereldwijd komen we niet in de buurt van warmste plekken op aarde. In woestijnen kan het erg warm worden, maar waar ter wereld wonen mensen in de hitte? Wij hebben een top tien samen gesteld met de warmste plekken op aarde.

1. Furnace Creek, Death Valley – Verenigde Staten

Hoogst gemeten temperatuur: 56,7°C

En dan, de nummer 1 van onze lijst. Furnace Creek in Death Valley. De recordhouder van de hoogst gemeten temperatuur op aarde, op 16 augustus 2020 werd het 56,7 graden. In Furnace Creek wonen 24 mensen en vanuit daar kan Death Valley worden bezocht.

In de plaats zelf zijn twee verblijven voor toeristen beschikbaar. Deze moeten in de zomermaanden gesloten worden, omdat de temperaturen dan te hoog zijn om gasten te ontvangen,

2. Kebili – Tunesië

Hoogst gemeten temperatuur: 56°C

Voordat we doorgaan naar de top van onze lijst, kijken we eerst naar Kebili. Deze stad ligt in het midden van Tunesie en er wonen ongeveer 60.000 mensen. Volgens het wereld meteorologisch centrum is in Kebili de hoogste temperatuur van Afrika ooit gemeten.

Dit komt door een soort föhn wind genaamd Ghibili. Deze wind zorgt ervoor dat het in de stad erg warm kan worden. Temperaturen kunnen soms oplopen tot 56 graden.

3. Azizia, Libië

Hoogst gemeten temperatuur: 57,8°C

En dan zijn we aangekomen bij de top drie van onze lijst. Deze beginnen we met wederom een Afrikaans land. Azizia ligt in het noordwesten van Libië en er wonen 32.000 mensen. Hoewel de stad een kustplaats is, kan het er toch erg warm worden.

In 1922 werd hier zelfs de warmste temperatuur op aarde gemeten. Toch is dit record een beetje omstreden, omdat het meetstation op die dag verplaatst was naar hoger gelegen gebied. Er werd toen een temperatuur gemeten van 57,8 graden.

4. Wadi Halfa, Sudan

Hoogst gemeten temperatuur: 55°C

Op nummer vier een stad in het noorden van Sudan, Wadi Halfa. De stad ligt precies op de grens met Egypte en er wonen ongeveer 15.000 mensen. Het Nasser meer, dat voornamelijk in Egypte ligt, is ook vanuit Wadi Halfa te bereiken.

Als we naar de temperaturen van de stad kijken past deze zeker in de lijst met warmste plekken op aarde. Het woestijnklimaat van de stad zorgt ervoor dat het in de zomermaanden makkelijk rond de 50 graden kan worden, in augustus soms 55 graden.

5. Basra – Irak

Hoogst gemeten temperatuur: 54°C

De top vijf begint met het buurland van de nummer zes. Op onze nummer vijf staat namelijk de Irakese stad Basra. Het is niet raar dat deze steden zo dicht bij elkaar staan, want Basra ligt in het Zuidoosten van Irak, niet ver verwijderd van Ahvaz.

Basra is de op een na grootste stad van Irak. In de stad, gelegen aan de rivier Sjatt al-Arab, wonen naar schatting bijna vier miljoen mensen. En ook hier kan het kwik makkelijk de 50 graden bereiken, met uitschieters naar 54 graden.

6. Ahvaz – Iran

Hoogst gemeten temperatuur: 54°C

We zijn bijna aangekomen bij de top vijf van warmste plaatsen op aarde. Maar niet voordat we naar de nummer zes hebben gekeken. Ahvaz is een stad gelegen in het westen van Iran, dicht bij de Irakese grens.

Aan de oevers van de rivier de Karoen kan het erg warm worden. Temperaturen van rond de 54 graden komen in de warmste maanden geregeld voor. Dat moet voor de miljoen inwoners van Ahvaz niet altijd even aangenaam zijn!

7. Turbat – Pakistan

Hoogst gemeten temperatuur: 53°C

Deze Aziatische stad ligt in Pakistan en word gezien als een van de warmste steden in Azie. De stad ligt in het zuiden van het land en er wonen meer dan 200.000 mensen. Deze mensen moeten wel tegen warmte kunnen, want het wordt er in de zomer soms 53 graden.

Naast veehouderij wordt er in de stad vooral geld verdiend met dadels. Deze groeien namelijk erg goed in het warme klimaat. In de stad staat een van de grootste dadel-verwerkings fabrieken van de regio.

8. Timboektoe – Mali

Hoogst gemeten temperatuur: 53°C

We gaan verder met de nummer acht. Hier vinden we de Afrikaanse stad Timboektoe. Naast een bestemming van Donald Duck bestaat deze stad dus ook echt, in centraal Mali. De stad heeft een rijke geschiedenis en wordt ook wel de stad van geleerden genoemd.

Vroeger was Timboektoe een belangrijke handelsstad, tegenwoordig is toerisme een steeds belangrijkere inkomstenbron. En deze toeristen moeten wel tegen warmte kunnen, want het wordt in Timboektoe makkelijk 53 graden!

9. Tirat Zvi – Israël

Beeld: Wikimedia / אסף.צ

Hoogst gemeten temperatuur: 54°C

Op nummer negen vinden we Tirat Zvi. Deze religieuze kibboets ligt in het noorden van Israel. In de kibboets wonen nog geen duizend mensen en er worden vooral veel dadels verbouwd.

Tirat Zvi ligt 220 meter onder zeeniveau, deze ligging heeft veel effect op het klimaat. In 1942 werd de hoogste temperatuur in Azië gemeten. Volgens de kibboets steeg het kwik naar 54°C, maar specialisten denken dat het ergens tussen de 52°C en 54°C moet zijn geweest.

10. Mexicali – Mexico

Hoogst gemeten temperatuur: 52°C

We beginnen onze top tien in Mexico. Tegen de grens van de Verenigde Staten ligt de stad Mexicali. De naam van de stad is een combinatie van het dichtbijgelegen Californië en Mexico, net als de Amerikaanse stad Calexico.

In Mexicali zijn de winters koel en droog, maar in de zomermaanden wordt het er erg warm. Temperaturen rond de vijftig graden zijn geen uitzondering. In de zomer van 1995 werd het er zelfs 52°C.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Vliegvelden Van Europa

Top 10 Beste Italiaanse Restaurants Van Nederland