Top 10 Warmste Landen Van Europa

In de warmste landen van Europa kun je bijna het hele jaar door genieten van het zonnetje. In veel landen rondom de Middellandse zee heerst een prettig en warm klimaat, wat in contrast staat tot het koude klimaat in de Noordelijke landen. Het mediterrane klimaat zorgt ervoor dat veel mensen ervoor kiezen om in de warmste landen van Europa te overwinteren.

De warme landen binnen Europa worden dan ook tijdens de vakanties veel bezocht. Miljoenen mensen nemen jaarlijks het vliegtuig om te genieten van het strand, het eten en alle bezienswaardigheden. In welke landen je moet zijn om optimaal te genieten van de zon in winter en zomer, lees je in deze top 10. Dit zijn de top 10 warmste landen van Europa.

1. Malta – 20,2°C

Gemiddelde jaartemperatuur: 20,2°C

Het warmste land van Europa is de kleine eilandengroep Malta. Het is een van de meest zuidelijk gelegen landen, en kent daardoor ook het warmste klimaat. Malta wordt gekenmerkt door weinig regenval, en heeft de meeste zonuren van Europa.

Zelfs in december en januari, ligt de gemiddelde temperatuur op 18 graden. Je kunt dus zonder problemen een nieuwjaarsduik nemen. In de zomer stijgen de temperaturen op Malta naar 30+ graden, en dat is dan ook een reden waarom veel mensen het vliegtuig pakken om te genieten van het prachtige eiland en de mooie stranden. 

2. Cyprus – 19,5°C

Gemiddelde jaartemperatuur: 19,5°C

Op de tweede plaats staat Cyprus, het eiland in de middellandse zee waar het hele jaar door een mediterraans klimaat geldt. Net zoals in de meeste zuidelijke Europese landen, kent Cyprus wat koudere maanden in december en januari. Maar dat betekent dat de temperatuur zo rond de 15 graden ligt, met volop zon.

Vanaf Maart stijgt het kwik al snel naar 25 graden, en bereikt het hoogtepunt in de zomer waar het gemakkelijk 35 graden wordt. Tijdens de warmere maanden kent Cyprus ook bijna geen regen, waardoor het land een kenmerkend landschap heeft.

3. Portugal – 15,2°C

Gemiddelde jaartemperatuur: 15,2°C

Portugal is een zeer warm land in Europa. Vooral het zuiden van Portugal kent temperaturen die regelmatig boven de 30 graden uitkomen. Het land kent warme winters, en nog veel warmere zomers. 

Plekken zoals Lissabon en Faro worden dan ook veel bezocht door toeristen die op zoek zijn naar die heerlijke Portugese zon. Dankzij het klimaat, kun je in Portugal zelfs in de winter genieten van het weer, en valt er veel minder regen dan in Nederland.

4. Monaco – 14,6°C

Gemiddelde jaartemperatuur: 14,6°C

Monaco staat op de vijfde plaats, en het kleine landje waar de rijken der aarde graag vertoeven heeft heel aangename temperaturen. Ingeklemd tussen Italië en Frankrijk, is Monaco maar een aantal kilometers lang. Het staat vol met hotels, dure huizen en strandjes. 

Een reden waarom veel mensen naar Monaco vertrekken, zijn de heerlijke temperaturen. In de winter kun je bijna iedere dag genieten van het weer op het terras, en in de zomer verruilen veel inwoners die voor het zwembad of een jacht. 

5. Griekenland – 14,4°C

Gemiddelde jaartemperatuur: 14,4°C

De Griekse eilanden kennen we allemaal wel. Het zijn zonovergoten paradijzen omringd door een heldere zee. Op veel plekken in Griekenland komen de temperaturen nauwelijks onder de 20 graden, zelfs wanneer de koudere maanden aanbreken.

Rondom Athene is het in de winter iets kouder, maar het blijft een ideale stad voor een citytrip. Ben je van plan om naar Griekenland te gaan in de zomermaanden? Bereid je dan voor op een hete vakantie.

6. Italië – 13,5°C

Gemiddelde jaartemperatuur: 13,5°C

Italië weet zich qua temperaturen te meten met Spanje. Het land kent zeer warme zomers, en heeft een warm mediterraans klimaat. Doordat Italië zo groot is, zijn er wel grote temperatuurverschillen. 

In de zomer is het op iedere plek in het land goed weer, maar in de winter is het koud in het Noorden, terwijl je in het Zuiden van Italië in je zwembroek langs de kant van het zwembad kunt zitten. Ga je tijdens de warmere maanden naar Italië, neem dan voldoende zonnebrand mee, en vergeet niet om regelmatig een frisse duik te nemen. 

7. Spanje – 13,3°C

Gemiddelde jaartemperatuur: 13,3°C

Spanje is binnen Europa het meest bezochte vakantieland voor strandgangers. Langs de Spaanse kust zijn duizenden kilometers aan strand te vinden. Het land heeft dan ook een van de meest aangename, warme klimaten van Europa. Het is dan ook niets voor niets, dat de siësta in Spanje is ontstaan. 

Veel mensen overwinteren in Spanje, en ontsnappen maar al te graag aan de winter. Spanje is hierdoor zeer populair geworden bij gepensioneerden. Maar ook in de zomer weten miljoenen mensen de weg naar de Spaanse kust te vinden, waar je dagelijks temperaturen van boven de 30 graden meemaakt.

8. San Marino – 11,9°C

Gemiddelde jaartemperatuur: 11,9°C

San Marino is een van de kleinste landen in Europa, en is niet groter dan 61 vierkante kilometer. Het ligt volledig omringd door Italië, en kent daardoor een uitstekend, warm klimaat. De temperaturen liggen vanaf April gemiddeld boven de 20 graden, en dit loopt op in de zomer tot boven de 30 graden. 

Het kwik daalt pas onder de 20 graden weer vanaf oktober, maar zelfs in de winter krijg je nog dagelijks voldoende zonuren in dit ministaatje. Mocht het een keer sneeuwen in San Marino, dan zorgt dit voor een prachtige sfeer en zie je de stad op een totaal andere manier.

9. Albanië – 11,4°C

Gemiddelde jaartemperatuur: 11,4°C

Tijdens de wintermaanden daalt de temperatuur in Albanië tot wel 7 graden, maar dit is vaak maar een paar weken het geval. In Albanië heerst een echt mediterraans klimaat, waar de winters mild zijn, en het in de zomermaanden altijd boven de 25 graden uitkomt.

In steden als Tirana is het wat koeler, dit komt omdat veel dorpen en steden in het binnenland in een berggebied liggen. Aan de kust krijg je de meeste zonuren, en vragen de temperaturen om regelmatige verkoeling. 

10. Kroatië – 10,9°C

Gemiddelde jaartemperatuur: 10,9°C

Hoewel het in de winter redelijk koud kan worden in Kroatië, kun je in dit prachtige land goed en zonnig weer verwachten van April tot en met Oktober. In de zomermaanden is het zeer goed vertoeven op de eilanden voor de kust van Kroatië, maar in het binnenland wordt het nog stukken warmer.

Tijdens de piekmaanden in de zomer wordt het in Kroatië regelmatig meer dan 30 graden. Veel mensen en toeristen zijn dan ook op de vele stranden te vinden, of genieten van de zon langs het zwembad.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Vliegende Vogels Ter Wereld

Top 10 Leukste Netflix Films Voor Stellen